NBA

NBA, Κλέι Τόμπσον: Το παρατσούκλι "Game 6 Klay" και τα όργιά του στα Game 6 των playoffs

Ο Κλέι Τόμπσον των Γουόριορς
Ο Κλέι Τόμπσον των Γουόριορς Ⓒ 2022 TONY AVELAR/ ASSOCIATED PRESS

Ο Κλέι Τόμπσον πήρε από το χέρι τους Γουόριορς στο Game 6 με τους Γκρίζλις, οδηγώντας το Γκόλντεν Στέιτ στους τελικούς της Ανατολής. Κάπως έτσι, ξύπνησε μνήμες, με τον κόσμο να θυμάται ένα από τα παρατσούκλια του: “Game 6 Klay”. Και οι αριθμοί το αποδεικνύουν. 

Ο Κλέι Τόμπσον πέρασε πολλά από το Game 6 των τελικών του NBA το 2019 κόντρα στους Ράπτορς. Είχε δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Έχασε πρακτικά 2.5 σεζόν. Άλλαξε πολλά. Ένα πράγμα όμως έμεινε ίδιο: Η απόδοσή του στα Game 6 των playoffs.

Σε μία εμφάνιση που θύμισε τον πραγματικό Κλέι Τόμπσον, ο σταρ των Γουόριορς ήταν “καυτός” στο Game 6 με τους Γκρίζλις, έχοντας 30 πόντους με 8/14 τρίποντα στην νίκη του Γκόλντεν Στέιτ με 110-96. Οδήγησε την ομάδα του στους τελικούς της Δύσης. Και, παράλληλα, θύμισε τον κόσμο το παρατσούκλι που τον ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια: “Game 6 Klay”. Ένα παρατσούκλι που έχτισε βήμα-βήμα από το Game 6 των playoffs του 2016.

Ο αγώνας με τους Θάντερ και η παράδοση με το Game 6

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Μαΐου 2016. Οι Γουόριορς αντιμετώπιζαν τους Θάντερ των Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Γουέστμπρουκ στους τελικούς της Δύσης και ήταν πίσω στο σκορ με 3-2. Το Game 6 ήταν στην Οκλαχόμα Σίτι και τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά για το Γκόλντεν Στέιτ. Αυτό όμως θα άλλαζε εκείνο το βράδυ.

Σε μία εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία, ο Τόμπσον είχε βραδιά καριέρας στο Game 6 στην Οκλαχόμα Σίτι. Παίζοντας σαν δαιμονισμένος, διέλυσε την άμυνα των Θάντερ με 41 πόντους με 11/18 τρίποντα (ρεκόρ στην ιστορία του NBA), οδηγώντας την ομάδα του στην νίκη με 108-101 και στο 3-3. Οι Γουόριορς τελικά προκρίθηκαν με 4-3 στους τελικούς του NBA, όπου ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ από τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Εκείνο το παιχνίδι όμως έμελλε να βάλει τα θεμέλια για την παράδοση που έχτισε έκτοτε ο Τόμπσον.

Συμπεριλαμβανομένου εκείνου του αγώνα στην Οκλαχόμα Σίτι, αλλά και του χθεσινού (13/5) με τους Γκρίζλις, οι Γουόριορς έπαιξαν έκτοτε συνολικά επτά Game 6 στα playoffs. Σε αυτούς τους αγώνες ο Τόμπσον έχει 28.1 πόντους μέσο όρο με 54.4% στα τρίποντα (43/79 συνολικά)! Ο Τόμπσον έχτισε παράδοση στα Game 6 και κέρδισε με το σπαθί του το προσωνύμιο “Game 6 Klay”.

Ο κόσμος θυμάται τους 41 πόντους που σημείωσε εκείνο το βράδυ με τους Θάντερ. Αλλά αυτή την βραδιά ακολούθησαν 25 πόντοι στο Game 6 των τελικών του NBA το 2016 κόντρα στους Καβαλίρς. Οι 35 πόντοι στο Game 6 των τελικών της Δύσης του 2018 κόντρα στους Ρόκετς. Οι 27 πόντοι κόντρα (πάλι) στους Ρόκετς στους τελικούς της Δύσης το 2019. Και, φυσικά, οι 30 πόντοι που πρόλαβε να σημειώσει στο Game 6 των τελικών του NBA κόντρα στους Ράπτορς σε τρία δωδεκάλεπτα, πριν τραυματιστεί σοβαρά (ρήξη χιαστού) και αποχωρήσει.

Παίκτης μεγάλων αγώνων

Η ειρωνεία της υπόθεσης βέβαια είναι ότι - βάσει αριθμών - ο Τόμπσον είναι καλύτερος στα.. Game 5! Κατά την διάρκεια της καριέρας του ο έμπειρος σουτέρ έχει 21.6 πόντους μέσο όρο στα Game 5 (411 πόντους σε 19 αγώνες) και 20.7 πόντους μέσο όρο στα Game 6 (248 πόντοι σε 12 αγώνες). Κοινώς, αυτό που “πληγώνει” τον μέσο όρο του Τόμπσον είναι το τι έκανε πριν “εκραγεί” στο ιστορικό παιχνίδι με τους Θάντερ το 2016, αφού στα πέντε Game 6 που είχαν προηγηθεί είχε διψήφιο αριθμό πόντων μόλις σε ένα από αυτά.

Όπως και να έχει βέβαια, αυτό δεν αλλάζει ότι ο Τόμπσον έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι ένας παίκτης μεγάλων αγώνων. Του αρέσουν τα δύσκολα και θέλει να βγαίνει μπροστά για τους Γουόριορς. Και, από το 2016, έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στα Game 6. Το παρατσούκλι “Game 6 Klay” εξάλλου δεν βγήκε τυχαία.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΚΛΕΙ ΤΟΜΠΣΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ