NBA FINALS 2022

NBA Finals, Γουόριορς - Σέλτικς: Ο Γουίγκινς κινήθηκε στα κενά της άμυνας της Βοστώνης και κουβάλησε το Γκόλντεν Στέιτ

Ο Άντριου Γουίγκινς των Γουόριορς καρφώνει την μπάλα
Ο Άντριου Γουίγκινς των Γουόριορς καρφώνει την μπάλα Ⓒ 2022 JED JACOBSOHN/ ASSOCIATED PRESS

Ο Άντριου Γουίγκινς ήταν ο ήρωας των Γουόριορς στο Game 5 των NBA Finals κόντρα στους Σέλτικς με 26 πόντους και 13 ριμπάουντ. Και έκανε την διαφορά επειδή έχει το χάρισμα να κάνει κάτι ξεχωριστό: Να βρίσκεται στα κενά της άμυνας των Σέλτικς. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Οι Γουόριορς απέχουν πλέον ένα βήμα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το Γκόλντεν Στέιτ επικράτησε με 104-94 των Σέλτικς στο Game 5 των NBA Finals και έκανε το 3-2 στην σειρά. Και τα κατάφερε έχοντας για ήρωα τον Άντριου Γουίγκινς, ο οποίος είχε βραδιά καριέρας με 26 πόντους και 13 ριμπάουντ.

Ο Καναδός φόργουορντ είναι πολύτιμος για τους Γουόριορς σε αυτή την σειρά. Είναι ο παίκτης που μαρκάρει τον Τζέισον Τέιτουμ, αγωνίζεται συχνά ως πάουερ φόργουορντ όταν το Γκόλντεν Στέιτ χαμηλώνει το σχήμα και παράλληλα δίνει λύσεις στην επίθεση στην σκιά των… οργίων του Στεφ Κάρι, όντας ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας στην σειρά των τελικών με 18.4 πόντους μέσο όρο. Και ήταν αυτός που έμελλε να καθορίσει τα δεδομένα στο Game 5.

Κάνοντας ζημιά μακριά από την μπάλα

Η άμυνα των Σέλτικς είναι η καλύτερη στο NBA. Οι Γουόριορς τα βρήκαν σκούρα στα τρία πρώτα παιχνίδια και φάνηκε να βρίσκουν κάποιες λύσεις στο Game 4, όταν ο μεν Κάρι είχε 43 πόντους, αλλά στην πραγματικότητα είχε περισσότερη βοήθεια από τους συμπαίκτες από ότι φάνηκε αρχικά. Στο Game 5 οι Σέλτικς άλλαξαν άμυνα. Άφησαν κατά μέρους την άμυνα “Drop” στον Κάρι στα Pick and Roll του Κάρι (όπου ο ψηλός έμενε πίσω), ανεβάζοντας τους ψηλούς τους πιο ψηλά. Αυτό έμελλε να βοηθήσει τον Γουίγκινς να ανθίσει περισσότερο.

Σε μία βραδιά που οι Γουόριορς δεν έκαναν ακριβώς… όργια στην επίθεση, μπόρεσαν σε έναν βαθμό να βγάλουν κάποια πράγματα από την περίφημη “Motion offense” τους, μία φιλοσοφία που τους θέλει να έχουν διαρκή κυκλοφορία της μπάλας και κίνηση μακριά από αυτή. Σύμφωνα με το InStat Scout, αυτό οδήγησε σε 15 πόντους από κοψίματα προς το καλάθι (Cuts), στο δεύτερο ψηλότερο νούμερό τους σε τέτοια κατάσταση σε αυτή την σειρά. Το υψηλότερο ήταν οι 22 πόντοι που σημείωσαν με κοψίματα προς το καλάθι στο Game 2, στο οποίο επίσης επικράτησαν.

Κομβικό ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε ο Άντριου Γουίγκινς. Το άλλοτε Νο1 του NBA Draft είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας στην κίνηση μακριά από την μπάλα. Είναι ένας παίκτης που με λίγα λόγια ξέρει να κινείται στα… κενά μίας άμυνας, εκμεταλλευόμενος την κίνηση στην επίθεση των Γουόριορς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσει 7 από τους 26 πόντους του σε αυτή την κατάσταση (σε 4 κατοχές), πληγώνοντας την Βοστώνη.

Γιατί όμως ο Γουίγκινς ήταν τόσο αποδοτικός; Επειδή συχνά ήταν ο παίκτης που έκανε σκριν στον Κάρι ή στον Κλεί Τόμπσον μακριά από την μπάλα. Με την άμυνα των Σέλτικς να έχει την προσοχή της στους δύο σουτέρ των Γουόριορς, ο Γουίγκινς ήταν αυτός που έκοβε άμεσα προς το καλάθι και γινόταν κάτοχος της μπάλας, τελειώνοντας τις φάσεις.

Ιδού και το Shot Chart του από το Game 5:

Το Shot Chart του Γουίγκινς στο Game 5 των Γουόριορς με τους Σέλτικς
Το Shot Chart του Γουίγκινς στο Game 5 των Γουόριορς με τους Σέλτικς INSTAT SCOUT

Παίρνοντας την μπάλα σε κίνηση

Αν και η κίνηση του Γουίγκινς μακριά από την μπάλα ήταν καθοριστική, στην πραγματικότητα ο λόγος που ήταν τόσο αποδοτικός είναι ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τα προσόντα του το Γκόλντεν Στέιτ. Και αυτό γιατί παίζοντας στην λογική της γρήγορης κυκλοφορίας της μπάλας και πολλών off screen (βγαίνοντας από σκριν) και handoff καταστάσεων (πάσα χέρι με χέρι), οι Γουόριορς χαρίσουν στον Γουίγκινς ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Του δίνουν την μπάλα στα χέρια ενώ βρίσκεται ήδη σε κίνηση.

Είναι γνωστό ότι αν ένας παίκτης βγει από σκριν και έχει την δυνατότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ, τότε αυτόματα αποκτά πλεονέκτημα από τον προσωπικό του αντίπαλο. Αν αυτός ο παίκτης είναι τόσο καλός αθλητής όσο ο Γουίγκινς, αυτό είναι καταδικαστικό για μία άμυνα. Ο Καναδός δεν μπορεί να διαβάσει καλά ένα παιχνίδι. Αν όμως πάρει την μπάλα ενώ βρίσκεται σε κίνηση και βρει έστω και ένα μικρό κενό σε μία άμυνα, τότε μπορεί να επιτεθεί στο καλάθι και να τελειώσει μία φάση τόσο καλά όσο λίγοι παίκτες στο NBA.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Γουίγκινς σκόραρε με τους εξής τρόπους στο Game 5:
Cuts (Κοψίματα προς το καλάθι): 7 πόντοι σε 4 κατοχές
Pick and Roll όπου επιχείρησε σουτ: 4 πόντοι σε 2 κατοχές
Catch and Drive (Υποδοχή της μπάλας και διείσδυση ή σουτ): 4 πόντοι σε 2 κατοχές
Transition: 4 πόντοι σε 2 κατοχές
Handoff (πάσα χέρι με χέρι και σουτ): 3 πόντοι σε 2 κατοχές
Isolation (ένας εναντίον ενός) 2 πόντοι σε 2 κατοχές
Post Up (παιχνίδι με πλάτη) 2 πόντοι σε 1 κατοχή

Αν παρατηρήσει κάποιος αυτά τα plays θα διαπιστώσει ότι ο Γουίγκινς ήταν αποτελεσματικός σε καταστάσεις που του ζητήθηκε να εκτελέσει ενώ έπαιρνε την μπάλα ευρισκόμενος σε κίνηση (transition, handoff, isolation), ή βρίσκοντας την άμυνα σε ανισορροπία (Pick and Roll, Catch and Drive). Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Σε μία ομάδα όπου ο Γουίγκινς είναι τρίτη - και συχνά τέταρτη - επιλογή στην επίθεση, ο Καναδός μπορεί να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε κενό παίζοντας απλώς με το ένστικτο.

Οι Γουόριορς νίκησαν παίζοντας το δικό τους μπάσκετ, απλώς δεν έβαλαν σουτ

Σε μία βραδιά που ο Κάρι έμεινε στους 16 πόντους με 0/9 τρίποντα - μην ευστοχώντας σε τρίποντο σε αγώνα playoffs για πρώτη φορά στην καριέρα του - και οι Γουόριορς είχαν συνολικά 9/40 τρίποντα, νίκησαν επειδή έκαναν το παιχνίδι τους. Μοιάζει οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια: Οι Γουόριορς πράγματι έκαναν το παιχνίδι τους και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Στην επίθεση το Γκόλντεν Στέιτ έκανε πράγματι αυτά που ήθελε. Έτρεξε (17 πόντοι στο transition), πήρε σουτ από κίνηση μακριά από την μπάλα (15 πόντοι από κοψίματα) και από plays με πάσα χέρι με χέρι (10 πόντοι σε handoff). Αν έμπαιναν τα σουτ, τότε η διαφορά θα είχε ξεφύγει. Όσο για την άμυνα που κράτησε τους Σέλτικς στους 94 πόντους; Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι το Γκόλντεν Στέιτ κατάφερε ουσιαστικά για πρώτη φορά σε αυτη την σειρά να στείλει με συνέπεια και τον Τέιτουμ και τον Μπράουν στο αριστερό τους χέρι, μην αφήνοντας τον πρώτο να δημιουργήσει και τον δεύτερο να εκτελέσει.

Οι Γουόριορς είναι πάνω με 3-2 στην σειρά. Νίκησαν σε ένα παιχνίδι που ο Κάρι ήταν θνητός και τα… έσπασαν από τα 7.25 μέτρα, επειδή ο Γουίγκινς είχε βραδιά καριέρας και η άμυνά τους στάθηκε στο ύψος της. Στο Game 6 στην Βοστώνη θα πάνε για την 4η νίκη, που θα τους δώσει το πρωτάθλημα. Οι Σέλτικς είναι δεδομένο ότι θα προσαρμοστούν. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS NBA FINALS 2022 NBA NBA FINALS ΗΠΑ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ