FORMULA 1

Σάινθ: "Ήταν η πιο άδικη ποινή που υπήρξε ποτέ"

Ferrari driver Carlos Sainz of Spain sits in his car during the 3rd red flag stoppage during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park in Melbourne, Sunday, April 2, 2023. (Simon Baker/Pool via AP)
Ferrari driver Carlos Sainz of Spain sits in his car during the 3rd red flag stoppage during the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park in Melbourne, Sunday, April 2, 2023. () 2023 SIMON BAKER/POOL VIA AP

Έβγαζε καπνούς ο Κάρλος Σάινθ για την ποινή 5 δευτερολέπτων που του επιβλήθηκε για τη σύγκρουσή του με τον Φερνάντο Αλόνσο στην τρίτη εκκίνηση του GP Αυστραλίας, η οποία τον έριξε από την 4η στην 12η θέση της τελικής κατάταξης.

Ο Ισπανός οδηγός της Ferrari συγκρούστηκε με τον συμπατριώτη του της Aston Martin στην πρώτη στροφή, στην επανεκκίνηση του GP Αυστραλίας μετά το ατύχημα του Κέβιν Μάγκνουσεν -τρεις γύρους πριν από το τέλος- που διέκοψε για δεύτερη φορά με κόκκινες σημαίες τον αγώνα της Μελβούρνης.

Οι αγωνοδίκες έκριναν τον Σάινθ υπαίτιο για το ατύχημα και του επέβαλλαν ποινή 5 δευτερολέπτων. Όμως, η διεξαγωγή του τελευταίου γύρου -μετά την τρίτη επανεκκίνηση του αγώνα- υπό το όχημα ασφαλείες σήμαινε πως οι διαφορές στην καρό σημαία ήταν ισχνές, κι έτσι η ποινή των 5'' έριξε τον 27χρονο από την 4η στην 11η θέση της τελικής κατάταξης.

Αυτό σήμαινε ότι, μετά την εγκατάλειψη του Σαρλ Λεκλέρ στον πρώτο γύρο -ύστερα από επαφή με τον Λανς Στρολ- η Ferrari έφυγε με μηδέν βαθμούς από τη Μελβούρνη σήμερα. Ο Σάινθ έμαθε την ποινή του από τη ραδιοεπικοινωνία, όταν βρισκόταν στο κόκπιτ και περίμενε την τελευταία επανεκκίνηση.

Και, εκνευρισμένος και μαζί απελπισμένος, είπε στο μηχανικό του: «Όχι, αυτό είναι απαράδεκτο! Πρέπει [οι αγωνοδίκες] να περιμένουν να συζητήσουν μαζί μου μετά το τέλος του αγώνα».

Λίγη ώρα μετά τον τερματισμό, ο Ισπανός φάνηκε με τα λόγια του ακόμα πιο εκνευρισμένος: «Νομίζω πως αυτή ήταν η πιο άδικη ποινή που έχω δει στη ζωή μου», είπε στις πρώτες του δηλώσεις στον Τύπο. «Πριν σας μιλήσω και πω αληθινά άσχημα πράγματα, προτιμώ να πάω στους αγωνοδίκες, να κάνω μια συζήτηση μαζί τους και μετά να γυρίω και να μιλήσω ξανά. Διότι αυτή τη στιγμή ειλικρινά δεν μπορώ να το κάνω, είναι άδικο και δεν αισθάνομαι καλά για να μιλήσω».

Ο διευθυντής της Scuderia, Φρεντ Βασέρ, δεν ήταν λιγότερο εκνευρισμένος: «Ο θυμός μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι πήραν την απόφαση πριν τελειώσει ο αγώνας, πριν ακούσουν, με έναν γύρο πίσω από το όχημα ασφαλείας», τόνισε ο Γάλλος.

Και συνέχισε: «Το λογικό θα ήταν να περιμένουν για την ακροαματική διαδικασία και να συζητήσουν με λεπτομέρεια όσα πιστεύουν ότι είδαν. Δεν θα άλλαζε καν το βάθρο, δεν θα ήταν και κάτι τόσο δραματικό». Μετά από το σημερινό αποτέλεσμα, η Ferrari έπεσε στην 4η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, ήδη 97 βαθμούς πίσω από τη Red Bull Racing μετά από μόλις τρεις αγώνες φέτος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αγωνοδίκες απεφάνθησαν ότι «η ευθύνη για τη σύγκρουση ανήκει εξ ολοκλήρου» στον Σάινθ και μαζί με την ποινή 5'' του προσέθεσαν και 2 βαθμούς ποινής στην αγωνιστική του άδεια. Στην περίπτωση της σύγκρουσης Στρολ-Λεκλέρ, οι αγωνοδίκες έκριναν ότι ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν που δεν επίσειε κάποια ποινή.

Photo credits: Associated Press

TAGS FORMULA 1 GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ