FORMULA 1

Πριν τη Μίλαν, ο Μπερλουσκόνι ήθελε μια ιταλική dream team της F1 με ηγέτη τον Σένα

Italian television network magnate Sylvio Berlusconi, center, is surrounded by the two others responsible for the new French private non-coded TV channel. From left to right are: French Chrisophe Riboud of the advertising department, Sylvio Berlusconi and French Jerome Seydoux, chairman of the new television network, during a press conference to present the new channel, Frances fifty on Friday, Nov. 22, 1985 in Paris. (AP Photo/Herve Merliac)
Italian television network magnate Sylvio Berlusconi, center, is surrounded by the two others responsible for the new French private non-coded TV channel. From left to right are: French Chrisophe Riboud of the advertising department, Sylvio Berlusconi and French Jerome Seydoux, chairman of the new television network, during a press conference to present the new channel, Frances fifty on Friday, Nov. 22, 1985 in Paris. (AP Photo/Herve Merliac) AP

Πριν αγοράσει τη Μίλαν και γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τη δεκαετία του 1980 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορυώταν δημοσίως πως «η Ferrari δεν κερδίζει πια» και διερεύνησε σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια ιταλική ομάδα της Formula 1 με ηγέτη τον Άιρτον Σένα.

Δεκαετία του 1980. Ο Ζιλ Βιλνέβ δεν ήταν πια στη ζωή, ο Έντσο Φεράρι βίωνε τη φθορά του γήρατος, o τίτλος του Τζόντι Σέκτερ το 1979 έμοιαζε ήδη πολύ μακρινός, και η Ferrari ήταν πλέον κομπάρσος της F1: το κόκκινο cavallino δεν είχε καμία απάντηση για τις κυρίαρχες McLaren, Brabham, Williams της εποχής.

Αντίθετα, εκείνος ήταν ο καιρός κατά τον οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σκαρφάλωνε με αλματώδη ρυθμό την κλίμακα στην οικονομική και πολιτική ελίτ της Ιταλίας. Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και δισεκατομμυριούχος, θα γινόταν ο ηγέτης του κόμματος Forza Italia και θα ανελίσσονταν το 1994 στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Πίσω στο 1985, όπως γράφει ο διακεκριμένος Ιταλός δημοσιογράφος Λεό Τουρινί, ο Μπερλκουσκόνι τηλεφώνησε στον Όσκαρ Ορεφίτσι. Ο Ορεφίτσι ήταν ο παρουσιαστής της εκπομπής αυτοκινήτου Grand Prix στην ιταλική τηλεόραση, και άκουσε τον Μπερλουσκόνι από την άλλη άκρη της γραμμής να ξεκινά τη συνομιλία τους λέγοντας ότι «η Ferrari δεν κερδίζει πια».

Ο Μπερλουσκόνι φαινόταν έξαλλος με τον Έντσο Φεράρι για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της ομάδας του Μαρανέλο στη F1, και δεν δίσταζε να το εκφράζει δημοσίως. Βεβαίως, ο Κομεντατόρε δεν ίδρωσε και τόσο στο άκουσμα όλων αυτών, και διεμήνυσε την άποψη πως ο Μπερλουσκόνι «καλά θα κάνει να βγάλει στο σκασμό, γιατί δεν έχει ιδέα από κινητήρες».

Εξάλλου, τον ίδιο καιρό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διερευνούσε το ενδεχόμενο να δημιουργήσει τη δική του ιταλική ομάδα στη Formula 1. Όπως γράφει ο Τουρινί στο blog του, ο Ιταλός μεγιστάς έλεγε «θα την ονομάσουμε Cinque (σ.σ.: από το κανάλι του, Canale 5), θα πάρουμε αυτόν τον νεαρό Βραζιλιάνο που είναι τώρα στη Lotus, πώς τον λένε, Σένα, και θα το διασκεδάσουμε. Και μιας και θα είμαστε εδώ, ας πάρουμε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Grand Prix για το Canale 5».

Σύμφωνα με τον Τουρινί, η ιδέα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -που έφυγε από τη ζωή προχθές, 12/6- έδειχνε υποσχέσεις, και εξετάσθηκε διεξοδικά. Όμως, ποτέ δεν τελεσφόρησε διότι ο Ιταλός επέλεξε το ποδόσφαιρο και τη Μίλαν, για να γράψει ιστορία στον ιταλικό και ευρωπαϊκό αθλητισμό.

Photo credits: Associated Press

TAGS FORMULA 1 ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ