FORMULA 1

Ο πρώην διευθυντής της Ferrari αποκλείστηκε για δύο χρόνια από το ιταλικό ποδόσφαιρο

Ο Αριβαμπένε
Ο Αριβαμπένε AP IMAGES

Ο Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, προκάτοχος της θέσης του Ματία Μπινότο και πλέον του Φρεντ Βασέρ στην αγωνιστική διεύθυνση της Scuderia και πρώην CEO της Γιουβέντους, δέχθηκε ποινή αποκλεισμού 24 μηνών από το ιταλικό ποδόσφαιρο λόγω οικονομικών ατασθαλιών.

Ο Μαουρίτσιο Αριβαμπένε ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γιουβέντους από το 2012, σε όλη του τη θητεία στη Ferrari πριν καν αντικατασταθεί από τον Μπινότο στη θέση του διευθυντή της Scuderia, το 2019. Στα χρόνια του η ιταλική ομάδα απέτυχε να κερδίσει, με τον Σεμπάστιαν Φέτελ, το πρωτάθλημα της Formula 1.

Μετά την αποχώρησή του από το Μαρανέλο, αφοσιώθηκε στη Γιουβέντους και έλαβε τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας το 2021. Κατά συνέπεια, το όνομά του εμπλέκεται στην υπόθεση που -σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο- αφορά σε ψευδή λογιστικά στοιχεία και σε παρατυπίες σχετικά με τις μετακινήσεις και τους μισθούς των ποδοσφαιριστών της ομάδας, την τελευταία διετία.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες φέρεται να αφορούν σε παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τις μεταγραφές της ομάδας και τους μισθούς των ποδοσφαιριστών, με σκοπό να εξισορροπηθούν τα οικονομικά της βιβλία.

Την Άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, ενμέσω της πανδημίας, συνολικά 23 ποδοσφαιριστές της «Γιούβε» δέχθηκαν να μειωθούν οι μισθοί τους για τέσσερις μήνες ώστε η ομάδα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, οι μισθοί τους στην ουσία πληρώθηκαν κανονικά, αλλά με τρόπο που επέτρεπε στην ομάδα να διαφύγει τους φόρους και να εξισορροπήσει τα οικονομικά βιβλία της.

Ο 65χρονος Αριβαμπένε παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το Νοέμβριο του 2022, μαζί και με άλλα μέλη της διοίκησης, όταν έγινε γνωστό πως ξεκίνησε η έρευνα των ιταλικών αρχών για την διαχείριση της ομάδας και τα οικονομικά της στοιχεία των ετών 2018, '19 και '20.

Σε περίπτωση που προχωρήσει το θέμα δικαστικά στην ιταλική δικαιοσύνη, και με δεδομένο ότι η Γιουβέντους είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της χώρας, τα μέλη της παραιτηθήσας διοίκησης της ομάδας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και κατηγορίες οικονομικής απάτης.

Από την πλευρά της ιταλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όμως, τώρα έγινε γνωστό ότι ο Αριβαμπένε δέχθηκε ποινή αποκλεισμού 24 μηνών από το ιταλικό ποδόσφαιρο για την εν λόγω υπόθεση, που τον κατέστησε τον πρώτο άνθρωπο που τιμωρήθηκε με ποινή μεγαλύτερη του διαστήματος (19 μηνών) που υπήρξε διοικητής μιας ομάδας.

Παράλληλα με τον αποκλεισμό του Αριβαμπένε, η ιταλική ομάδα δέχθηκε από το δικαστήριο εφέσεων και ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα της Serie A. Κατά συνέπεια, έπεσε από την 3η στη 10η θέση της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με τις Μπολόνια και Έμπολι.

Μαζί με τον Ιταλό, ποινή αποκλεισμού δέχθηκαν και ακόμη 10 μέλη της διοίκησης της Γιουβέντους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας Πάβελ Νέντβεντ, που δέχθηκε ποινή 8 μηνών, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ομάδας Αντρέα Ανιέλι.

TAGS FORMULA 1 FERRARI ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ SERIE A ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ