FORMULA 1

O Λεκλέρ και η Ferrari έμειναν στην κορυφή στο FP2 του Τέξας, αλλά ο Αντονέλι τους πλησίασε στα χιλιοστά

AP Photo/Eric Gay

Ο Σαρλ Λεκλέρ και η Ferrari SF-26 ήταν ο ταχύτερος συνδυασμός στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του GP των ΗΠΑ, όπως και στην πρώτη νωρίτερα απόψε, με τον πρώτο χρόνο και στην προσομοίωση κατατακτήριων με τη μαλακή γόμα. Ο Μονεγάσκος ήταν αυτή τη φορά 2 δέκατα ταχύτερος του Μαξ Φερστάπεν, πριν μπει ανάμεσά τους ο Κίμι Αντονέλι που βρήκε λύσεις για τη ρύθμιση της Mercedes W17.

Παρότι η Ferrari κρατά χαμηλούς τόνους για την εκτενέστατη αναβάθμιση της SF-26 (λέγοντας ότι της “προσφέρει λιγότερο από ένα δέκατο”), και παρότι οι χρόνοι των δοκιμών δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Scuderia έκανε ένα αρκετά καλό ξεκίνημα στο GP των ΗΠΑ, στο 18ο φετινό αγωνιστικό τριήμερο του πρωταθλήματος της Formula 1.

Ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν ο κυρίαρχος της ημέρας, καθώς ηγήθηκε και στις δύο πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών στο Circuit of the Americas, στο ηλιόλουστο και ζεστό Όστιν του Τέξας. Στην προσομοίωση των κατατακτήριων, με τη μέση γόμα, ήταν 42 χιλιοστά ταχύτερος του -εν αναμονή πρωταθλητή- Κίμι Αντονέλι της Mercedes, και σχεδόν δύο δέκατα του Μαξ Φερστάπεν, στην 3η θέση, με την αναγεννημένη του Red Bull RB22.

Ο Μονεγάσκος κατέβασε το χρόνο του Όστιν στο 1:35.291 λίγο πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της απογευματινής δεύτερης περιόδου ελεύθερων δοκιμών. Ο οδηγός της Ferrari ξεπέρασε τον αρχικό χρόνο αναφοράς του Φερστάπεν, ενώ ο Αντονέλι ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

Όπως και νωρίτερα στο FP1, οι ανωμαλίες της ασφάλτινης επιφάνειας του COTA και ο συνδυασμός αργών στροφών και στροφών υψηλής αεροδυναμικής πίεσης προκάλεσαν “πονοκεφάλους” στις ομάδες, καθώς αναζητούσαν τον καλύτερο συμβιβασμό στις ρυθμίσεις για την πίστα των 5,5 χιλιομέτρων.

Καθώς ο Τζορτζ Ράσελ ξεπερνούσε τον αρχικό χρόνο αναφοράς του Φερστάπεν με τη μεσαία γόμα, ο Όσκαρ Πιάστρι βγήκε εκτός γραμμής με τη McLaren και ο Ιζάκ Χάτζαρ αντιμετώπιζε γενικότερα προβλήματα πρόσφυσης με τη Red Bull.

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της περιόδου, οι ομάδες έβγαλαν όλες μαζί φρέσκα σετ μαλακής γόμας. Οι προσομοιώσεις κατατακτηρίων ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες της πίστας του Τέξας, καθώς ο αδιάκοπος συνδυασμός στροφών στον πρώτο τομέα καταπονούσε έντονα τα μαλακά ελαστικά.

Ο Ράσελ έχασε θεαματικά τον έλεγχο της Mercedes του στα πολύ γρήγορα εσάκια του πρώτου τμήματος της πίστας, αλλά κατάφερε να τον ανακτήσει. Η πρόσφυση ήταν επίσης περιορισμένη για τις McLaren, καθώς ο Λάντο Νόρις πάσχιζε να ελέγξει μια McLaren που αναπηδούσε έντονα, προτού βγει εκτός πίστας.

Ο Φερστάπεν, τότε, αξιοποίησε καλά τη μαλακή γόμα και ανέβηκε στην κορυφή με χρόνο 1:35.480. Ωστόσο, δεν παρέμεινε εκεί για πολύ. Στην πρώτη του γρήγορη προσπάθεια με τη μαλακή γόμα, ο Λεκλέρ σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:35.291, αποκτώντας διαφορά δύο δεκάτων από τον οδηγό της Red Bull χάρη στην ανώτερη επίδοσή του στον τρίτο τομέα της πίστας.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Αντονέλι, παρενεβλήθη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους του, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, μόλις 0,042 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο αναφοράς του Λεκλέρ. Οι τρεις οδηγοί είχαν σημαντικό προβάδισμα από το υπόλοιπο grid. Ο Χάμιλτον έχασε έξι δέκατα και βρέθηκε τέταρτος, καθώς ήταν ένας από τους αρκετούς πρωτοπόρους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έναν ιδανικό γύρο πριν στραφούν σε προσομοιώσεις μεγάλων stints.

Ο Ράσελ ανέκαμψε και κατέλαβε την πέμπτη θέση, με τον Λίαμ Λόσον να ακολουθεί στην έκτη θέση, δείχνοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για τη Racing Bulls. Όσο για τη McLaren, τα προβλήματα δύστροπής συμπεριφοράς άφησαν τους Νόρις και Πιάστρι στην έβδομη και την όγδοη θέση αντίστοιχα, ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Λεκλέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ