Η Mercedes απαντά στη Ferrari με την αναβάθμιση και του δικού της κινητήρα στη Μόντσα

Η Mercedes HPP -σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο- ετοιμάζει τη σημαντική αναβάθμιση της μονάδας ισχύος της, που δικαιούται από τον φετινό κανονισμό ADUO, για το GP Ιταλίας στη Μόντσα στις αρχές Σεπτεμβρίου – με στόχο να κρατήσει το αβαντάζ απόδοσης απέναντι στην αντίστοιχη βελτίωση που σχεδιάζει και η Scuderia στον κινητήρα της για τον ίδιο αγώνα.
Το σύστημα ADUO, που εισήχθη με τους νέους κανονισμούς κινητήρων της Formula 1 για την περίοδο 2026-2030, επιτρέπει στους κατασκευαστές των οποίων οι θερμικοί κινητήρες υστερούν σε απόδοση από τον κορυφαίο (που, σύμφωνα με τη FIA, είναι της Red Bull Ford Powertrains) να πραγματοποιούν περιορισμένες αναβαθμίσεις μέσα στη σεζόν.
Ανάλογα της υστέρησης κάθε κατασκευαστής δικαιούται ένα, δύο ή και περισσότερα στάδια εξέλιξης του κινητήρα του. Η Ferrari και η Audi δικαιούνται δύο και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το πρώτο, ενώ η Aston Martin θα παρουσιάσει τη δική της μεγάλη αναβάθμιση της μονάδας ισχύος στο GP Ολλανδίας, στο τέλος Αυγούστου.
Η Mercedes, αντίθετα, επέλεξε να περιμένει – και οι τελευταίες πληροφορίες του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι η νέα έκδοση του κινητήρα θα κάνει το ντεμπούτο της στη Μόντσα. Σύμφωνα με το Motorsport Italia, μάλιστα, οι δοκιμές στο δυναμόμετρο εξελίσσονται ιδιαίτερα θετικά.
Η νέα μονάδα ισχύος της Mercedes HPP περιλαμβάνει ανασχεδιασμένο θάλαμο καύσης, ώστε να αξιοποιείται ακόμη καλύτερα η θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα, νέο turbo με διαφορετική γεωμετρία στα πτερύγια (παρά τη διατήρηση του μικρότερου περιβλήματος) και νέο καύσιμο της Petronas, σχεδιασμένο να συνεργάζεται με τις υπόλοιπες μηχανολογικές αλλαγές.
Στόχος της Mercedes δεν είναι μόνο η αύξηση της ισχύος, αλλά και η περαιτέρω εξομάλυνση της λειτουργίας του κινητήρα στις υψηλές στροφές – καθώς και η βελτίωση της αξιοπιστίας, τομέας που έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα μέσα στο 2026.
Τόσο ο Κίμι Αντονέλι όσο και ο Τζορτζ Ράσελ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τέσσερις κινητήρες εσωτερικής καύσης, μετά από αρκετές μηχανικές αστοχίες. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στην Ουγγαρία, όπου το πρόβλημα στον κινητήρα επηρέασε την εκκίνηση του Βρετανού και τον έριξε από την 6η στην 21η θέση.
Εφόσον η Mercedes επιλέξει να εγκαταστήσει τη νέα μονάδα ισχύος στη Μόντσα, οι δύο οδηγοί αναμένεται να δεχθούν ποινές θέσεων εκκίνησης – κάτι που καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό το πότε θα παρθεί η τελική απόφαση.
Παρά τις πιθανές ποινές, ωστόσο, η Μόντσα θεωρείται μία από τις καλύτερες πίστες για αλλαγή κινητήρα. Οι μεγάλες ευθείες και οι πολλές ευκαιρίες για προσπεράσματα επιτρέπουν την ανάκτηση θέσεων πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλες πίστες του πρωταθλήματος.
Θυμίζουμε ότι η Ferrari εργάζεται στο Μαρανέλο πάνω στη δεύτερη αναβάθμιση ADUO της δικής της μονάδας ισχύος, με στόχο να μειώσει το μειονέκτημα που αντιμετωπίζει στις ευθείες. Οι προσπάθειες της ιταλικής ομάδας επικεντρώνονται στην εισαγωγή του νέου κινητήρα στον αγώνα της πατρίδας της, με το όνειρο της νίκης εμπρός στους τιφόζι.
Έτσι η Μόντσα, με τις μεγάλες ευθείες και τις υψηλές της ταχύτητες, θα αποτελέσει -αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν- την απόλυτη δοκιμασία τόσο για τις νέες μονάδες ισχύος της Ferrari και της Mercedes. Κι αυτή είναι μια τεχνική παράμετρος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μάχη των τίτλων του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1.