Η McLaren με αναβαθμίσεις σε αεροδυναμική και κινητήρα στο Βέλγιο -αλλά οι νίκες αργούν ακόμα

Στην προσπάθειά της να κλείσει την “ψαλίδα” της απόδοσής της από τη Mercedes, καθώς και τη Ferrari, η McLaren θα έχει στο GP του Σπα (17-19 Ιουλίου) ένα σημαντικό πακέτο αναβαθμίσεων της MCL40, το οποίο περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη νεότερη έκδοση της μονάδας ισχύος της Mercedes αλλά και μια νέα πίσω πτέρυγα. Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα πρώτο βήμα πριν η ομάδα γίνει ξανά ανταγωνιστική.
Η ομάδα του Ουόκινγκ επιδιώκει να ανακάμψει από το απογοητευτικό ξεκίνημα της χρονιάς με την MCL40, το οποίο περιλάμβανε αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας που της κόστισε πολύτιμο έδαφος τόσο σε απόδοση όσο και στη διαχείριση των διαθέσιμων κινητήρων – με τη διπλή εγκατάλειψη πριν την εκκίνηση στην Κίνα και αρκετές εγκαταλείψεις στους αγώνες μετέπειτα.
Για τον λόγο αυτό, η McLaren επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τη νέα προδιαγραφή της μονάδας ισχύος της Mercedes ούτε στην Αυστρία ούτε στη Βρετανία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες που χρησιμοποιούν τους κινητήρες της Mercedes HPP. Η εργοστασιακή Mercedes έκανε πρώτη το ντεμπούτο της νέας έκδοσης στο Red Bull Ring, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν η Williams και η Alpine στο Σίλβερστοουν. Τους λόγους για αυτή την απόφαση της McLaren μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
Στο Σπα, όμως, οι Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τη νέα μονάδα ισχύος, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα σε μια πίστα όπου οι μεγάλες ευθείες και η τελική ταχύτητα παίζουν καθοριστικό ρόλο – ιδιαίτερα στον πρώτο και τον τρίτο τομέα της.
Παράλληλα, η McLaren επιβεβαίωσε ότι θα δοκιμάσει στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής μια ολοκαίνουργια πίσω πτέρυγα, η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος εξέλιξης της MCL40.
Θυμίζουμε ότι η αγγλική ομάδα είχε ήδη επιχειρήσει να παρουσιάσει στην Αυστρία τη δική της εκδοχή της περιστρεφόμενης κατά 270 μοίρες πίσω αεροτομής (που ήδη έχουν οι Ferrari και Red Bull), η οποία μεταβάλλει τη λειτουργία της για μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης στις ευθείες. Ωστόσο, εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή τα σχέδια να τη δοκιμάσει στην πίστα, κρίνοντας ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμη για αγωνιστική χρήση.
Παρά τις αναβαθμίσεις, η McLaren εξακολουθεί να αναζητά την πρώτη της νίκη για το 2026. Μέχρι στιγμής, τα καλύτερα αποτελέσματά της είναι η δεύτερη θέση του Όσκαρ Πιάστρι στην Ιαπωνία και εκείνη του Λάντο Νόρις στο GP του Μαϊάμι. Όμως, η ομάδα ελπίζει ότι οι τελευταίες τεχνικές βελτιώσεις θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο της επιστροφής στις νίκες.
Ο τεχνικός διευθυντής εφαρμοσμένης μηχανικής της ομάδας, Νιλ Χόλντεϊ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τα νέα εξαρτήματα: “Η προετοιμασία μας ήταν ιδιαίτερα εντατική, με εκτεταμένη χρήση προσομοιώσεων, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα απαιτητικό Σαββατοκύριακο από πλευράς διαχείρισης της ενέργειας.
Φτάνουμε στο Σπα με μια νέα διάταξη πίσω αεροτομής, μια αναβάθμιση που βρισκόταν ήδη στο πρόγραμμα εξέλιξης του μονοθεσίου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προσφέρει ένα μικρό κέρδος σε απόδοση.
Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά ότι μετά το δύσκολο GP Βρετανίας, κυρίως όσον αφορά την καθαρή απόδοση, ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται εύκολο. Δεν περιμένουμε κάποια θεαματική αλλαγή στην ανταγωνιστικότητά μας”, πρόσθεσε ο Βρετανός.
Και κατέληξε: “Το Grand Prix Βελγίου θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χρονιάς στη διαχείριση της ενέργειας. Είναι μία από τις πίστες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή απαίτηση στο πρόγραμμα και αναμένουμε έντονο φαινόμενο super clipping, κάτι που θα δοκιμάσει τόσο το μονοθέσιο όσο και τους οδηγούς.
Επιπλέον, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ιδιαίτερα απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Παρότι η βροχή προκαλεί επιπλέον δυσκολίες, για εμάς αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία να δούμε επιτέλους πώς συμπεριφέρεται η MCL40 σε βρεγμένο οδόστρωμα και συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Τα δεδομένα που θα συλλέξουμε μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη συνέχεια της σεζόν”.
Μετά το Βέλγιο, πάντως, η McLaren σχεδιάζει να παρουσιάσει στο GP Ουγγαρίας -μία εβδομάδα αργότερα- ένα σημαντικό πακέτο αναβαθμίσεων. Η ίδια η ομάδα έχει παραδεχθεί ότι έχει αναθεωρήσει τη φιλοσοφία εξέλιξης του μονοθεσίου της και πλέον ακολουθεί διαφορετική τεχνική κατεύθυνση, με στόχο να μειώσει το έδαφος που έχει χάσει από τους βασικούς ανταγωνιστές της.