FORMULA 1

H FIA έβαλε τέλος στην έρευνα για τους Τότο και Σούζι Βολφ

Alberto Pezzali/Invision/AP
Toto Wolff, right, and his wife Susie Wolff arrive at the premiere of the film Ferrari, Monday, Dec. 4, 2023, in London. (Photo by Alberto Pezzali/Invision/AP) ALBERTO PEZZALI/INVISION/AP

Η παράδοξη και αμφιλεγόμενη ιστορία των δύο τελευταίων ημερών, σχετικά με την έρευνα της FIA για ενδεχόμενη μεταφορά εμπιστευτικών πληροφοριών από το ζεύγος Βολφ, έληξε μετά από δύο 24ωρα από την ίδια τη Ομοσπονδία.

Το απόγευμα της Τρίτης (5/12) η FIA ανακοίνωσε ότι το Πειθαρχικό της Συμβούλιο ξεκίνησε έρευνα που αφορούσε -χωρίς να τους κατονομάζει- στους Τότο και Σούζι Βολφ, βασιζόμενο σε δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης μεταφοράς εμπιστευτικών πληροφοριών. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε, θα επέφερε κατηγορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, η FIA διερεύνησε το ενδεχόμενο η Σούζι Βολφ, ως συνεργάτιδα της κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ FOM, να μετέδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες της τελευταίας στον σύζυγό της Τότο, διευθυντή και συνιδιοκτήτη της Mercedes F1. Κι ακόμη, το ενδεχόμενο να μετέδωσε στη FOM εμπιστευτικές πληροφορίες από τις συνεδριάσεις των ομάδων της F1, τις οποίες μπορεί να γνώριζε από τον Τότο Βολφ.

Η Ομοσπονδία άφησε υπόνοιες ότι η έρευνα υποκινήθηκε από καταγγελίες άλλων ομάδων του σπορ, αλλά με μια συντονισμένη κίνηση -και με σχεδόν πανομοιότυπη ανακοίνωση- το απόγευμα της Τετάρτης (6/12) όλες οι έτερες 9 ομάδες του σπορ -ακόμα και η Red Bull Racing- διέψευσαν ότι προχώρησαν σε οποιαδήποτε κίνηση καταγγελίας στη FIA για το θέμα.

Μεταξύ αυτών μεσολάβησε μια πύρινη τοποθέτηση της Σούζι Βολφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία έκανε λόγο ακόμα και για μισογυνισμό, καθώς και οι κατηγορηματικές διαψεύσεις του ενδεχομένου μεταφοράς πληροφοριών τόσο από τη Mercedes F1 όσο και από την ίδια τη Formula 1, δηλαδή τη Liberty Media που έχει τον έλεγχο των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ.

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις της F1 (Liberty) με τη FIA, και συγκεκριμένα με την τωρινή της διοίκηση του Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, είναι τεταμένες από προηγούμενα επεισόδια και αντιδικίες σχετικά με αποφάσεις που αφορούσαν στο σπορ - όπως στην απαγόρευση έκφρασης πολιτικών απόψεων από τους οδηγούς, και κυρίως στην προσθήκη της Andretti ως 11ης ομάδας στο σπορ.

Μετά το “άδειασμά” της από τις ομάδες, που επέδειξαν πρωτοφανή ομόνοια κυρίως προς υπεράσπιση της Σούζι Βολφ, η FIA βρέθηκε υπό πίεση να αποκαλύψει για ποιούς ακριβώς λόγους, και με ποιά στοιχεία, το Πειθαρχικό της Σουμβούλιο ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες του ζεύγους Βολφ.

Ώσπου, σήμερα (7/12) το απόγευμα η Ομοσπονδία έκανε γνωστό ότι αποδέχθηκε πως δεν υφίσταται θέμα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, και έτσι εσπευσμένα έκλεισε το όλο ζήτημα. Η ανακοίνωσή της ανέφερε, συγκεκριμένα:

Μετά από εξέταση του Κώδικα Δεοντολογίας της FOM και της Πολιτικής Σύγκρουσης Συμφερόντων της F1 και την επιβεβαίωση ότι υπάρχουν κατάλληλα μέτρα προστασίας από πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, η FIA είναι πεπεισμένη ότι το σύστημα διαχείρισης συμμόρφωσης της FOM είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αποτρέπει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η FIA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία εν εξελίξει έρευνα όσον αφορά τις ηθικές ή πειθαρχικές έρευνες που αφορούν
σε οποιοδήποτε άτομο. Ως νομοθετικό όργανο, η FIA έχει το καθήκον να διατηρεί την ακεραιότητα του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η FIA επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για ακεραιότητα και δικαιοσύνη".

TAGS FORMULA 1 F1 MERCEDES F1 FIA ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ