FORMULA 1

Γιατί το πειθαρχικό της FIA ερευνά τον Τότο και τη Σούζι Βολφ

Stephen Reuss / Mercedes-Benz AG
Ο Τότο Βολφ στο GP Βραζιλίας 2023 STEPHEN REUSS / MERCEDES-BENZ AG

Η FIA ανακοίνωσε ότι το Πειθαρχικό της Συμβούλιο διερευνά τον διευθυντή της Mercedes F1 Τότο Βολφ και τη σύζυγό του Σούζι για ενδεχόμενη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και σύγκρουση συμφερόντων. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και τι πληροφορίες περιλαμβάνει;

Η Σούζι Βολφ είναι από τον Μάρτιο του 2023 η διευθύνουσα σύμβουλος της F1 Academy, της ακαδημίας νέων γυναικών αγωνιζόμενων. Την Ακαδημία αυτή διαχειρίζεται η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, Liberty Media. Ο συζυγός της, Τότο Βολφ, είναι ο διευθυντής μίας εκ των δέκα ομάδων της Formula 1, της Mercedes F1.

Βάσει αυτού, άλλες ομάδες της F1 γνωστοποίησαν στη FIA τις ανησυχίες τους ότι η Σούζι Βολφ ενδέχεται να έχει -από το ρόλο της στην F1 Academy- πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Formula One Management (FOM, του επίσημου φορέα διαχείρισης των εμπορικών δικαιωμάτων, που ελέγχει η Liberty) οι οποίες κανονικά δεν είναι προσβάσιμες από τις ομάδες.

Και επιπλέον, οι συγκεκριμένες ομάδες ανησυχούν ότι η Σούζι Βολφ δύναται -από τη στενή συγγενική της σχέση με τον Τότο Βολφ- να μαθαίνει λεπτομερώς πληροφορίες από τις εμπιστευτικές συζητήσεις των διευθυντών των ομάδων, πληροφορίες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη FOM.

Alberto Pezzali/Invision/AP
Ο Τότο και η Σούζι Βολφ στην πρεμιέρα της ταινίας "Ferrari" στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου 2023 ALBERTO PEZZALI/INVISION/AP


Με λίγα λόγια, ο ισχυρισμός των ομάδων είναι ότι μέσω της Σούζι Βολφ ο Τότο μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες της FOM, και η FOM πρόσβαση σε πληροφορίες από τις συζητήσεις των ομάδων.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού BusinessF1, οι ανησυχίες αυτές προέκυψαν όταν ο Τότο Βολφ έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση των διευθυντών των ομάδων της F1 μια τοποθέτηση βάσει πληροφοριών που άλλες ομάδες έκριναν ότι θα μπορούσαν να είχαν προέλθει μόνο από τη FOM.

Έτσι, χωρίς να δημοσιοποιήσουν το θέμα, οι συγκεκριμένες ομάδες παρασκηνιακά άσκησαν πίεση στον πρόεδρο της FIA Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ να διερευνήσει το θέμα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Εν συνεχεία, ο Μπεν Σουλαγέμ ζήτησε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της FIA να κινήσει τις διαδικασίες, και η Ομοσπονδία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας, χωρίς να κατονομάζει το ζεύγος Βολφ.

Πολύπλευρες διαψεύσεις

Όπως είναι φυσικό, η Σούζι Βολφ δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πύρινη ανακοίνωση κατηγορηματικής διάψευσης των συγκεκριμένων κατηγοριών, ενώ τις υπόνοιες μεταφοράς εμπιστευτικών πληροφοριών αρνήθηκαν σθεναρά τόσο η Formula 1 όσο και η Mercedes F1.

Είμαι βαθύτατα προσβεβλημένη, αλλά δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι από τις δημόσιες καταγγελίες που διατυπώθηκαν σήμερα το απόγευμα”, έγραψε η Σούζι Βολφ. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ακεραιότητά μου αμφισβητείται με τέτοιο τρόπο, ειδικά όταν φαίνεται να έχει τις ρίζες της σε εκφοβιστική και μισογυνιστική συμπεριφορά και να επικεντρώνεται στην οικογενειακή μου κατάσταση και όχι στις ικανότητές μου”.

Η αναφορά της Βολφ στο μισογυνισμό έρχεται λίγο καιρό μετά τα δημοσιεύματα που κατηγορούν τον Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ για σεξιστικά σχόλια που έκανε σε ένα blog πριν από αρκετά χρόνια. Σχόλια που ο πρόεδρος της FIA κατηγορηματικά αναφέρει ότι παρερμηνεύθηκαν.

Η Βολφ συνέχισε: Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, έχω συναντήσει και ξεπεράσει πολλά εμπόδια και αρνούμαι να αφήσω αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς να επισκιάσουν την αφοσίωση και το πάθος μου για την F1 Academy.

Ως γυναίκα σε αυτό το άθλημα, έχω αντιμετωπίσει το
δικό μου μερίδιο προκλήσεων, αλλά η δέσμευσή μου να σπάσω τα εμπόδια και να ανοίξω το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές να πετύχουν παραμένει ακλόνητη. Με τον πιο έντονο τρόπο, απορρίπτω αυτούς τους ισχυρισμούς”, κατέληξε.

AP Photo/Nick Didlick
Η Σούζι Βολφ σε πρόσφατη συνάντησή της με τον διευθυντή της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, στο GP του Τέξας 2023 AP PHOTO/NICK DIDLICK


Η ανακοίνωση της Mercedes F1, στο μεταξύ, ανέφερε: Σημειώνουμε τη γενική δήλωση της FIA σήμερα το απόγευμα, η οποία απαντά σε αβάσιμους ισχυρισμούς από ένα μόνο μέσο ενημέρωσης, και την ανεπίσημη ενημέρωση που τη συνέδεσε με τον Διευθυντή της Mercedes-AMG F1..

Η ομάδα δεν έχει λάβει καμία επικοινωνία από το
Πειθαρχικό Συμβούλιο της FIA σχετικά με αυτό το θέμα, και ήταν πολύ περίεργο ότι μάθαμε για την έρευνα μέσω μιας δήλωσης στα μέσα ενημέρωσης. Απορρίπτουμε πλήρως τον ισχυρισμό στη δήλωση και τη σχετική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, η οποία λανθασμένα θίγει την ακεραιότητα και τη συμμόρφωση του διευθυντή της ομάδας μας. Συνεπώς, καλούμε την πλήρη, άμεση και διαφανή αλληλογραφία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της FIA σχετικά με αυτήν την έρευνα και το περιεχόμενό της”.

Τέλος, με μια αρκετά δυναμική ανακοίνωση η Formula 1 υπερασπίστηκε τόσο τον οργανισμό της όσο και τη Σούζι Βολφ: Σημειώνουμε τη δημόσια ανακοίνωση που έγινε από τη FIA απόψε, η οποία δεν κοινοποιήθηκε εκ των προτέρων μαζί μας. Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι οι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι και έχουμε ισχυρές διαδικασίες που διασφαλίζουν τον διαχωρισμό των πληροφοριών και των ευθυνών σε περίπτωση ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων.

Είμαστε βέβαιοι ότι κανένα μέλος της ομάδας μας δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη σε
οποιονδήποτε διευθυντή ομάδας και θα προειδοποιούσαμε οποιονδήποτε να μην κάνει απρόσεκτους και σοβαρούς ισχυρισμούς χωρίς ουσία”, ανέφερε η ανακοίνωση της Formula 1.

TAGS FORMULA 1 F1 ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ MERCEDES F1 FIA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ