FORMULA 1

Υπόθεση Βολφ: Γιατί σηματοδοτεί την πρώτη πράξη μιας νέας σύγκρουσης ισχύος στη F1

AP Photo/Luca Bruno
FIA President Mohammed Ben Sulayem, left, and Mercedes team principal Toto Wolf gesture before the qualifying session at the British Formula One Grand Prix at the Silverstone racetrack, Silverstone, England, Saturday, July 8, 2023. The British Formula One Grand Prix will be held on Sunday. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Όλες οι αντίπαλες ομάδες της Mercedes στη Formula 1 αρνήθηκαν, με πανομοιότυπες ανακοινώσεις, ότι προσέγγισαν τη FIA για να διερευνήσει πιθανή διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από τη FOM στον Τότο Βολφ μέσω της συζύγου του, Σούζι Βολφ. Κι αυτό μπορεί να μεταφράζεται ως η απαρχή ενός νέου πολιτικού “πολέμου” στο σπορ: της FIA με τη FOM.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν στα μέσα ενημέρωσης, και συγκεκριμένα στο περιοδικό BusinessF1, δημοσιεύθηκε το ενδεχόμενο να έχει αποκτήσει ο Τότο Βολφ για λογαριασμό της Mercedes F1 -της οποίας είναι διευθυντής και συν-ιδιοκτήτης- εμπιστευτικές πληροφορίες από τη FOM (Formula One Management, κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της F1) που θα μπορούσαν να θέσουν την ομάδα σε πλεονεκτική θέση μέσω της αξιοποίησης ή χειραγώγησης των πληροφοριών αυτών.

Τις πληροφορίες θα μπορούσε, κατά το δημοσίευμα, να έχει μεταφέρει στον Τότο Βολφ η σύζυγος του Αυστριακού, Σούζι Βολφ, καθότι είναι διευθύνουσα σύμβουλος της F1 Academy - του θεσμού της FOM που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων γυναικών αγωνιζόμενων στις κορυφαίες βαθμίδες του μότορσπορ.

Το θέμα ξεπέρασε την απλή φημολογία στα μέσα ενημέρωσης όταν η FIA ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (5/12), προκαλώντας τον θυμό του ζεύγους Βολφ, ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο προχωρά σε έρευνα περί πιθανού αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω της διοχέτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ ενός διευθυντή ομάδας της F1 και ενός μέλους της FOM, που δεν κατονόμασε.

Red Bull Content Pool
Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, με τον Τότο Βολφ στο GP Βρετανίας (κεντρική φωτό) και με τον διευθυντή της Red Bull Racing Κρίστιαν Χόρνερ (πάνω) στο GP του Τέξας 2023 RED BULL CONTENT POOL


Με λίγα λόγια, η FIA ανακοίνωσε ότι διερευνά αν η Σούζι Βολφ μετέφερε πληροφορίες των δραστηριοτήτων της FOM που η FOM δεν ήθελε να φτάσουν στις ομάδες, και επίσης στην αντίστροφη φορά πληροφορίες από τις εσωτερικές διαβουλεύσεις των δέκα ομάδων του σπορ που η FOM θα μπορούσε να βρει ιδιαίτερα χρήσιμες.

Η FIA και ο πρόεδρός της Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ ανέφεραν ότι η έρευνα του Πειθαρχικού Συμβουλίου ξεκίνησε βάσει των σχετικών δημοσιευμάτων, όμως παρασκηνιακά μέλη της Ομοσπονδίας διέρρεαν την πληροφορία ότι η έρευνα αυτή ζητήθηκε από κάποιες ομάδες του σπορ, στο πλαίσιο της διερεύνησης περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όμως, και οι εννέα άλλες ομάδες του σπορ έσπευσαν να γνωστοποιήσουν δημοσίως ότι καμία τους δεν έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε σχετική καταγγελία προς τη FIA. Το αντίθετο, μάλιστα: οι εννέα ομάδες παρουσίασαν μια συντονισμένη προσπάθεια υπεράσπισης της Σούζι Βολφ, δημοσιεύοντας όλες μια πανομοιότυπη ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης (6/12).

Η ανακοίνωση αυτή, με τις απαραίτητες αλλαγές στο όνομα κάθε ομάδας και άλλα τυπικά σημεία, ανέφερε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε κάνει καμία καταγγελία στη FIA σχετικά με τον ισχυρισμό περί πληροφοριών εμπιστευτικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται μεταξύ ενός διευθυντή ομάδας της F1 και ενός μέλους του προσωπικού της FOM. Είμαστε στην ευχάριστη θέση και υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την F1 Academy και τη διευθύνουσα σύμβουλό της μέσω της δέσμευσής μας να χορηγούμε έναν συμμετέχοντα με τα χρώματά μας από την επόμενη σεζόν».

Red Bull Content Pool
Ο Τότο Βολφ και ο Κρίστιαν Χόρνερ, άσπονδοι φίλοι επί σειρά ετών στη F1, στο τελευταίο GP του 2023 στο Άμπου Ντάμπι RED BULL CONTENT POOL


Ακόμα και ο διευθυντής της Red Bull Κρίστιαν Χόρνερ, που διαχρονικά είχε έντονες διαμάχες με τον Τότο Βολφ, επιβεβαίωσε ότι η ομάδα του δεν προχώρησε σε κανενός είδους καταγγελία για το θέμα. Μιλώντας στο βρετανικό Sky Sports ο Χόρνερ είπε: “Κοιτάξτε, έχουμε μια έντομη αντιπαλότητα στην πίστα αλλά δεν καταθέσαμε καμία επίσημη καταγγελία ούτε για τη Σούζι, ούτε για τον Τότο, ούτε για τη Mercedes στη FIA.

Για την ακρίβεια, η Red Bull είναι η ομάδα που περισσότερο από κάθε άλλη έχει εμπλακεί στην F1 Academy από την θέσπισή της, σε σημείο που θα συμμετάσχουμε με τρία αυτοκίνητα με τις δύο ομάδες που ανήκουν στη Red Bull. Δουλεύουμε στενά με τη Σούζι, που κάνει σπουδαία δουλειά στην F1 Academy. Οπότε, όπως και οι άλλοι έτσι κι εμείς εκπλαγήκαμε αρκετά με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση. Αλλά σίγουρα δεν υποκινήθηκε ούτε απαιτήθηκε από τη Red Bull”.

Το συντονισμένο “άδειασμα” της FIA από τις ομάδες βάζει τώρα την Ομοσπονδία στη δύσκολη θέση να εξηγήσει τι προκάλεσε την έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα από την Πειθαρχική της Επιτροπή. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (6/12), πάντως, η Mercedes δεν είχε λάβει ουδεμία επίσημη ενημέρωση από τη FIA για το θέμα.

Με την εξέλιξη αυτή των πραγμάτων, και κυρίως με την έλλειψη άμεσης επικοινωνίας της FIA με τη Mercedes (που είναι σοβαρό παράπτωμα δεδομένης της βαρύτητας των κατηγοριών και τη λεπτότητα του θέματος), εύλογα γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με την ερμηνεία αυτής της παράδοξης κατάστασης που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα αυτού του μικρόκοσμου.

Σημειώνεται πως η λήψη των σημαντικών αποφάσεων της Formula 1 γίνεται από την Επιτροπή F1, η οποία αποτελείται από 30 μέλη: τις 10 ομάδες, 10 εκπροσώπους της FIA και 10 εκπροσώπους της FOM. Μια διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών μπορεί να υποδαυλίσει την δημοκρατικότητα στη λήψη των αποφάσεων αυτών, και ενδεχομένως κρίσιμων αποφάσεων που δεν έχουν γίνει γνωστές.

Κι αν οι υποθέσεις των αγώνων Sprint, της λογοκρισίας των οδηγών, της αποδοχής ή μη της Andretti ως 11ης ομάδας του σπορ ήταν απλές διαμάχες μεταξύ του Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ και της FOM, δηλαδή της αμερικανικής Liberty Media που ελέγχει τη FOM, ένα ενδεχόμενο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού μπορεί να είναι η πρώτη πράξη ενός νέου πολιτικού “πολέμου” στο σπορ.

TAGS FORMULA 1 F1 FIA ΤΟΤΟ ΒΟΛΦ MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ