FORMULA 1

GP Βραζιλίας: Κυριαρχική νίκη του Φερστάπεν στο Sprint του Ιντερλάγκος

AP Photo/Andre Penner
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands steers his car during the sprint shootout ahead of the Brazilian Formula One Grand Prix at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil, Saturday, Nov. 4, 2023. (AP Photo/Andre Penner) AP PHOTO/ANDRE PENNER

Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε την 4η νίκη του σε αγώνα Sprint του 2023 με αρκετή άνεση, καθώς ο πρωταθλητής και ο δεύτερος Λάντο Νόρις της McLaren κινήθηκαν μία ταχύτητα πάνω από κάθε άλλον. Τρίτος ο Πέρεζ, κέρδισε 5 βαθμούς από τον 7ο Χάμιλτον για την πρωταθλητική τους μάχη.

Σε έναν αγώνα 24 γύρων που όλοι οι πρωτοπόροι συμμετείχαν με τη μαλακή γόμα, η θερμοκρασία των 28° Κελσίου επέβαλλε μια σχετική διαχείριση των ελαστικών - και οι Φερστάπεν και Νόρις ήταν με διαφορά οι κορυφαίοι στον τομέα αυτό, οικοδομώντας σημαντική διαφορά από τον τρίτο Πέρεζ.

Το 6ο και τελευταίο Sprint του 2023 ξεκίνησε με τον Νόρις στην πολ ποζίσιον, αλλά στην εκκίνηση και την πρώτη στροφή ο Φερστάπεν πέρασε τη McLaren και δεν απώλεσε ποτέ το προβάδισμα του αγώνα μέχρι την καρό σημαία. Ο Νόρις έμενε σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 3,0'' από τη Red Bull, και στο τέλος τη μείωσε και στο μισό, αλλά ήταν σαφές ότι ο πρωταθλητής έκανε αγώνα συντήρησης των ελαστικών του.

Αρχικά στον πρώτο γύρο ο Νόρις έχασε τη 2η θέση από τον Τζορτζ Ράσελ, αλλά δύο γύρους αργότερα την ανέκτησε και άρχισε να κινείται στο ρυθμό του Φερστάπεν. Οι Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον είχαν καταφέρει να περάσουν τον Πέρεζ στην εκκίνηση, αλλά σύντομα ο Μεξικανός έκανε την αντεπίθεσή του και πέρασε και τις δύο Mercedes στην ευθεία, εκμεταλλευόμενος και τη σχετικά υψηλότερη αεροδυναμική αντίσταση της W14.

Έτσι ο Πέρεζ κατάφερε να επιστρέψει στην 3η θέση, αλλά μάλλον έφτασε στην απόφαση πως ήταν πλέον αργά για να καταδιώξει τον Νόρις. Έτσι, σύντομα η απόστασή του από τη McLaren αυξήθηκε στα περίπου 8'', καθώς ο Πέρεζ χρειάζεται τους βαθμούς στη μάχη του με τον Χάμιλτον για τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Ο Λιούις κατάφερνε να ακολουθεί τον Ράσελ στα 4/5 του αγώνα, όμως προς το τέλος -απρόσμενα, για τη Mercedes- άρχισε να πέφτει ραγδαία η απόδοση των πίσω ελαστικών του, κι έτσι έχασε δύο θέσεις δεχόμενος τις προσπεράσεις πρώτα του Σαρλ Λεκλέρ (με μια Ferrari απροσδόκητα καλή στη διαχείριση της μαλακής γόμας) και έπειτα του Γιούκι Τσουνόντα με τη βαρέως αναβαθμισμένη -από το Τέξας- Alpha Tauri.

Με την έτερη ΑΤ04 ο Ντάνιελ Ρικιάρντο προσπάθησε στο τέλος να περάσει τη Ferrari του Κάρλος Σάινθ για να πάρει τον τελευταίο βαθμό της οκτάδας, αλλά οριακά στο τέλος απέτυχε. Ωστόσο, ο Ισπανός και ο Αυστραλός, μαζί με τους Όσκαρ Πιάστρι, Φερνάντο Αλόνσο πίσω τους και τον Πιέρ Γκασλί επεφύλασσαν μια πολλαπλή συγκλονιστική μάχη για τον έναν και μοναδικό βαθμό της όγδοης θέσης.

Μετά το τελευταίο Sprint του 2023, αύριο (5/11) θα διεξαχθεί ο κυρίως αγώνας, το GP Βραζιλίας, με ώρα εκκίνησης στις 19:00. Όπου η εκκίνηση έχει διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικά, με εξαίρεση την πολ ποζίσιον του Μαξ Φερστάπεν, έπειτα από τα τεκταινόμενα από τις καιρικές συνθήκες των δοκιμών κατάταξης της Παρασκευής.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ