FORMULA 1

Γιος Φερστάπεν: "Ήμουν σκληρός με τον Μαξ, αλλά ποτέ δεν τον κακομεταχειρίστηκα"

Γιος Φερστάπεν: "Ήμουν σκληρός με τον Μαξ, αλλά ποτέ δεν τον κακομεταχειρίστηκα"
AP PHOTO/NICK DIDLICK

Ο πατέρας του δις παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 Μαξ Φερστάπεν μίλησε για τα δημοσιεύματα του τελευταίου έτους σχετικά με ορισμένες από τις μεθόδους με τις οποίες μεγάλωσε το γιό του, αρνούμενος ότι η τυφλή του φιλοδοξία τον έκανε βίαιο απέναντί του.

Για την ακρίβεια, δεν υπήρξαν μόνο δημοσιεύματα αλλά και λόγια ανθρώπων της Formula 1 - όπως του Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος πέρσι δήλωσε πως προσπαθεί να μεγαλώνει τα δικά του παιδιά με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που επέλεξε ο Γιος Φερστάπεν για τον Μαξ.

Έχει γραφτεί, μεταξύ άλλων, ότι κατά την παιδική ηλικία του Μαξ ο Γιός Φερστάπεν τον άφησε μόνο του σε ένα βενζινάδικο στην Ιταλία επειδή ήταν εκνευρισμένος από τον τρόπο που οδήγησε στον αγώνα kart της ίδιας ημέρας. Σε μια άλλη περίσταση φέρεται να χτύπησε σφοδρά το κράνος του γιού του στο παρκ φερμέ ενός αγώνα kart.

Ο Γιος Φερστάπεν το 2008 καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση λόγω επίθεσης στην πρώην σύζυγό του. Το 2012 τραυμάτισε σοβαρά τη σύντροφό του χτυπώντας την εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του, και η ίδια αργότερα αποκάλυψε πως είχε πέσει συχνά στο παρελθόν θύμα της βίαιης συμπεριφοράς του. Μια δεκαετία νωρίτερα, ο Γιος Φερστάπεν καταδικάστηκε επειδή άνοιξε το κεφάλι ενός άνδρα στο περιθώριο κάποιου αγώνα karting.

Τώρα λοιπόν, ο Γιος Φερστάπεν προσπαθεί να πείσει ότι δεν κακομεταχειρίστηκε ποτέ τον γιό του Μαξ, και ότι απλώς ήταν σκληρός μαζί του "επειδή η πρωταθλητισμός στο ύψιστο επίπεδο χρειάζεται πολλά" που πολλοί από εμάς δεν φανταζόμαστε. Βεβαίως, εδώ γεννιέται η απορία αν αυτά τα "πολλά" βίωσαν και ο Λιούις Χάμιλτον ή ο Νίκο Ρόσμπεργκ ή ο Σεμπάστιαν Φέτελ, πρωταθλητές όλοι τους από την τελευταία γενιά, ανελισσόμενοι προς την απόλυτη κορυφή.

Μιλώντας στο νέο ντοκιμαντέρ «ανατομία ενός Πρωταθλητή», που αφορά στη ζωή του Μαξ Φερστάπεν, ο Γιός θέλησε να υπερασπιστεί τους τρόπους του με τον Μαξ: "Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι είμαι κακός πατέρας διότι κακομεταχειριζόμουν το παιδί μου. Ποτέ δεν το κακομεταχειρίστηκα!" είπε ο Ολλανδός.

"Τον μεγάλωσα, ήμουν σκληρός μαζί του. Αυτό ήταν το σχέδιό μου, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν τι χρειάζεται για να φτάσει κανείς στο απόλυτα υψηλότερο επίπεδο ενός σπορ. Δεν είμαι από αυτούς που του αρέσουν να μιλούν ανοιχτά για τέτοιου είδους θέματα, αλλά πιστεύω ότι δίνουν μια εικόνα για τον τρόπο που ζούσαμε εκείνη την περίοδο", συμπλήρωσε.

«Ξέρω ότι δεν είμαι ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου για να συνεργάζεται κανείς, και απαιτούσα πολλά από τον Μαξ. Όμως, ήταν σε θέση να αντέχει πολλά. Πνευματικά ήταν πάντοτε πολύ δυνατός", κατέληξε ο Ολλανδός.

Πάντως, από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της F1 πριν από ενάμισι χρόνο μέχρι και σήμερα, ο Μαξ εξακολουθεί να δείχνει ευγνώμων για τη βοήθεια που δέχθηκε από τον πατέρα του μέχρι να φτάσει στη F1 - μην θέλοντας να μιλήσει δημοσίως για καμία από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Γιος Φερστάπεν.

Σπανίως αφήνει κάποιες μικρές λεπτομέρειες στον αέρα, όπως έκανε μιλώντας στο τέλος του 2022 στην ολλανδική εφημερίδα De Limburger: "Σίγουρα θέλω να αποκτήσω παιδιά, και αν θέλουν να τρέχουν στους αγώνες δεν έχω κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα έκανα τα πράγματα διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας μου κι εγώ χειριζόμασταν τα πράγματα.

Δεν το βλέπω πάντως, προς στιγμήν. Είναι εύκολο να μιλάω εγώ, γιατί δεν έχω παιδιά. Ίσως να σκέφτομαι πολύ διαφορετικά όταν έρθει η ώρα. Αλλά το πάθος που είχε έφτανε πολύ μακριά. Έκανε τα πάντα για μένα. Ρύθμιζε τους κινητήρες, προετοίμαζε τα kart. Δεν με βλέπω να κάνω κάτι ανάλογο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πιέσω τα παιδιά μου να τρέξουν. Θα πρέπει να το θέλουν από μόνα τους. Κι αν προσπαθείς κάτι τέτοιο με το γιό ή την κόρη σου, δεν πιστεύω ότι μπορείς πια να οδηγείς για τη Formula 1 και εσύ ο ίδιος. Θα πρέπει να αρχίσεις να θέτεις το υπόβαθρο από την ηλικία των 4 ετών. Θα θέλω να είμαι εκεί και εγώ ο ίδιος».

Πρόσφατα, επίσης, ο δις πρωταθλητής της F1 έκανε και μια ακόμη αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο τον ανέθρεψε ο Γιος: "Ο μπαμπάς μου δεν μου είπε ποτέ ότι θα γινόμουν πρωταθλητής. Πάντα έλεγε το αντίθετο, ότι θα γινόμουν οδηγός φορτηγού ή λεωφορείου. Πάντοτε, με καλό τρόπο νομίζω, με έκανε να συνειδητοποιώ πως ό,τι έκανα κατά καιρούς δεν ήταν αρκετό".

Η αλήθεια πάντως είναι πως ό,τι έκανε ο ίδιος ο Γιος Φερστάπεν στη Formula 1 -στα τριψήφια GP του, με τις Benetton, Simtek, Arrows, Tyrrell, Stewart και Minardi- μάλλον δεν ήταν αρκετό.

TAGS FORMULA 1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ