FORMULA 1

Formula 1: Ο Ράσελ στα ουράνια, οι Ferrari και Red Bull σε μπελάδες μετά το GP Βραζιλίας

Mercedes driver George Russell, of Britain, celebrates his victory in the Brazilian Formula One Grand Prix at the Interlagos race track in Sao Paulo, Brazil, Sunday, Nov.13, 2022. (AP Photo/Andre Penner)
Ο Τζορτζ Ράσελ με Mercedes F1 νικητής στο GP Βραζιλίας 2022 AP PHOTO/ANDRE PENNER

Στο Ιντερλάγκος είχαμε πολύ ωραίες μάχες αλλά και πολλές συγκρούσεις, εντός κι εκτός πίστας… Αυτά είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα από το Βραζιλιάνικο Γκραν Πρι.

Και τι δεν έγινε στο GP Βραζιλίας, όπου η Mercedes επέστρεψε στην κορυφή και ο Τζορτζ Ράσελ πήρε την παρθενική του νίκη στη Formula 1. Είχαμε μάχες, είχαμε πολλές επαφές, είχαμε εκπλήξεις αλλά και μπόλικο παρασκήνιο. Αναφερόμαστε φυσικά στις εντολές των ομάδων που καθόρισαν την τελική κατάταξη του αγώνα.

Ένα είναι σίγουρο: με όσα έγιναν, αλλά και όσα δεν έγιναν, η Ferrari και η Red Bull μπαίνουν σε μπελάδες. Αυτά είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα από το Βραζιλιάνικο Γκραν Πρι.

Ο πρωτάρης Ράσελ φέρνει χαμόγελα στη Mercedes

Κέρδισε το Σάββατο στο sprint race, κέρδισε και στον αγώνα της Κυριακής, άξια, εμφατικά, χωρίς να απειληθεί από κανέναν. Η παρθενική νίκη του Τζορτζ Ράσελ στην F1 ήταν ταυτόχρονα η πρώτη για την ομάδα της Mercedes στη φετινή σεζόν. Ένα φανταστικό 1-2 για τους Γερμανούς, καθώς ο Λιούις Χάμιλτον κατάφερε να ανακάμψει μετά την επαφή με τον Μαξ Φερστάπεν και ανέβηκε ξανά δεύτερος.

Μια επαφή που θύμισε την περσινή λυσσαλέα κόντρα μεταξύ των δύο πιλότων. Η άποψή μας είναι πως οι αγωνοδίκες “χαρίστηκαν” στον Χάμιλτον επιβάλλοντας ποινή στον Φερστάπεν. Ο Βρετανός δεν άφησε καθόλου χώρο στη Red Bull, με αποτέλεσμα τα δύο μονοθέσια να έρθουν αναπόφευκτα σε επαφή.

Θα έπρεπε η Mercedes να πει στον Ράσελ να αφήσει τον Χάμιλτον να κερδίσει; Όχι είναι η άποψή μας. Όσο ο Λιούις ήθελε να πάρει μια νίκη φέτος για να συνεχίσει την παράδοση που τον θέλει να κερδίζει κάθε χρονιά από το 2007 που τρέχει στη Formula 1, άλλο τόσο ο Τζορτζ επιθυμούσε να μπει στο κλαμπ νικητών της F1. Εύγε λοιπόν στην ομάδα που, όταν ο Ράσελ ρώτησε στον ασύρματο αν μετά το safety car αυτός και ο Λιούις θα τρέξουν ελεύθερα ή αν θα διατηρήσουν τις θέσεις τους (1-2), απάντησε ξεκάθαρα: τρέχετε ελεύθερα, με αλληλοσεβασμό!

Αλλάζουν οι ισορροπίες μετά τη Βραζιλία

Η Mercedes είχε ήδη δείξει μεγάλη βελτίωση στον αγώνα του Μεξικό, όπου με καλύτερη επιλογή ελαστικών θα διεκδικούσε ακόμη και τη νίκη. Στη Βραζιλία ήταν ξεκάθαρα η ταχύτερη ομάδα. Ο Ράσελ κέρδισε άνετα και ο Χάμιλτον πέρασε όσους βρέθηκαν εμπρός του για να ανέβει ξανά στη δεύτερη θέση. Red Bull και Ferrari μπορεί να έχουν αφοσιωθεί πλέον στην εξέλιξη του μονοθεσίου του 2023, ωστόσο φαίνεται πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τη Mercedes. Αν και αυτός δεν είναι ο μόνος μπελάς για την Ιταλική και την Αυστριακή ομάδα, μετά το GP Βραζιλίας.

Ο αχάριστος Φερστάπεν βάζει σε μπελάδες τη Red Bull

Αχάριστος, φυσικά! Ο Ολλανδός θα μπορούσε απλώς να παραμείνει πίσω από τον Σέρτζιο Πέρεζ στους τελευταίους γύρους. Θα ήταν μια έμπρακτη αναγνώριση για όλη τη βοήθεια που του έχει προσφέρει απλόχερα ο Τσέκο στο κυνήγι του τίτλου, και πέρσι και φέτος. Άλλωστε, τι είχε να χάσει ο Φερστάπεν στη Βραζιλία; Τίποτα.

Κι όμως, ο Φερστάπεν όχι μόνο δεν βοήθησε από μόνος του τον team mate του, στη μάχη που δίνει με τον Σαρλ Λεκλέρ για τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία, αλλά παράκουσε και την εντολή της ομάδας του που του είπε στον ασύρματο να αφήσει στο τέλος τον Πέρεζ να τον προσπεράσει.

Οι συνομιλίες των δύο πιλότων με την ομάδα στον ασύρματο είναι χαρακτηριστικές:

Φερστάπεν: “Σας το είπα ήδη την τελευταία φορά, δεν θα μου ξαναζητήσετε ποτέ κάτι τέτοιο. Εντάξει, συνεννοηθήκαμε για αυτό; Σας έδωσα τους λόγους μου και τους υποστηρίζω”.

Πέρεζ (ειρωνικά): “Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά γι’ αυτό, σας ευχαριστώ. Αυτό δείχνει ποιος είναι πραγματικά”.

Ούτε η εξήγηση που έδωσε μετά τον αγώνα ο Ολλανδός, ότι δηλαδή το είχε ξεκαθαρίσει από πριν στην ομάδα σε σχετικό meeting, τον δικαιολογεί. Μετά από όλα αυτά, τι πιστεύετε; Υπάρχει περίπτωση να βάλει ξανά πλάτη ο Τσέκο για τον Φερστάπεν; Η αχαριστία του Ολλανδού φέρνει διχόνοια στην Red Bull… Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ο Κρίστιαν Χόρνερ και ο Χέλμουτ Μάρκο…

Υπάρχει κλίμα υπέρ του Σάινθ στη Ferrari;

Ο Σαρλ Λεκλέρ θα πρέπει να νιώθει πολύ μόνος… Ο έτερος διεκδικητής της δεύτερης θέσης στη βαθμολογία των οδηγών ζήτησε από την ομάδα του, επίμονα αλλά με όλη την ευγένεια που τον διακρίνει, να δώσει εντολή αλλαγής θέσεων με τον Κάρλος Σάινθ, έτσι ώστε να πάρει περισσότερους βαθμούς. Οι Ιταλοί «κρύφτηκαν» πίσω από τον Αλόνσο που ακολουθούσε και του απάντησαν ότι αυτό έβαζε σε κίνδυνο τις θέσεις 3-4 που κατείχαν οι δύο Ferrari.

Προφανώς ο Μονεγάσκος δεν πείστηκε από την απάντηση. Προφανώς στη Ferrari νοιάζονται μόνο για τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Και, προφανώς, αρχίζουν και μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά του Λεκλέρ σχετικά με τη στήριξη που έχει από την ομάδα, έναντι του team mate του… Μπελάδες μυρίζουν και στη Scuderia, με δυο λόγια.

Σκέτο λιοντάρι ο Αλόνσο

Ξεκίνησε από τη 17η θέση και κατάφερε να τερματίσει πέμπτος, προσπερνώντας ακόμη και τη Red Bull του Πέρεζ! Ο Φερνάντο Αλόνσο συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την απόδοσή του. Σίγουρα η επιτυχία του Ισπανού δεν θα ήταν πολύ ευχάριστη για τον ομόσταυλό του, Εστεμπάν Οκόν. Η κακή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο οδηγών της Alpine φάνηκε άλλωστε στο sprint race, όπου ήρθαν σε επαφή δύο φορές στον πρώτο γύρο!

Ο Αλόνσο θέλει να φύγει από την γαλλική ομάδα με το κεφάλι ψηλά και τον Οκόν πίσω του στη βαθμολογία και θα κάνει τα πάντα γι’ αυτό. Οι δυο τους πάνε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν με διαφορά 5 βαθμών υπέρ του Οκόν. Μυρίζει μπαρούτι, και στην Alpine…

TAGS FORMULA 1 GP ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ FERRARI RED BULL MERCEDES F1 ALPINE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ