FORMULA 1

Η εξήγηση του Φερστάπεν για το συμβάν με τον Πέρεζ και το παρασκήνιο της κόντρας τους

Red Bull driver Max Verstappen, of the Netherlands, talks with crew members at the Formula One U.S. Grand Prix auto race at Circuit of the Americas, Thursday, Oct. 20, 2022, in Austin, Texas. (AP Photo/Charlie Neibergall)
Μαξ Φερστάπεν, Red Bull, GP ΗΠΑ AP

Ο Μαξ Φερστάπεν είπε πως υπήρξε λόγος για τον οποίο δεν έδωσε την 6η θέση του GP Βραζιλίας στον Σέρτζιο Πέρεζ - και ο ολλανδικός Τύπος γράφει πως αυτός αφορά σε ένα συμβάν στο φετινό GP του Μονακό.

Η Red Bull Racing ζήτησε από τον Μαξ Φερστάπεν να παραχωρήσει την 6η θέση στο GP Βραζιλίας στον Σέρτζιο Πέρεζ στον τελευταίο γύρο του σημερινού αγώνα, ώστε να βοηθήσει τον Μεξικανό στη μάχη του με τον Σαρλ Λεκλέρ -με τον οποίο ισοβαθμεί στους 290 β., έναν αγώνα πριν το φινάλε- για τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Ο Ολλανδός δεν το έκανε, και προκάλεσε την έκπληξη της ομάδας, αλλά και την οργή του Πέρεζ - που είχε μείνει με πολύ πιο φθαρμένα ελαστικά στους τελευταίους γύρους του αγώνα. Ο Μεξικανός είπε στη ραδιοεπικοινωνία ότι αυτή η κίνηση του Ολλανδού "έδειξε ποιος πραγματικά είναι", και στη μεικτή ζώνη συμπλήρωσε: "Μετά από όλα όσα έχω κάνει για εκείνον, είναι πολύ απογοητευτικό. Έχω εκπλαγεί ιδιαίτερα".

Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο Φερστάπεν δεν θέλησε να παραχωρήσει πίσω τη θέση του, απάντησε "δεν έχω ιδέα, ίσως πρέπει να κάνετε σε εκείνον αυτήν την ερώτηση".

Μιλώντας μετά το τέλος του αγώνα στον Τύπο ο Φερστάπεν είπε τα εξής: "Είχα τους λόγους μου. Το συζητήσαμε, και πιστεύω ότι ήταν καλύτερο ότι καθίσαμε επιτέλους και μιλήσαμε για αυτό, και απλώς πήγαμε παραπέρα.

Σίγουρα, αν πάμε στο Άμπου Ντάμπι και χρειάζεται τους βαθμούς, επειδή είναι ισόπαλοι, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Έτσι κι αλλιώς, το θέμα είναι ποιος θα τερματίσει μπροστά από τον άλλον.

Αν χρειαστεί τη βοήθεια, θα του τη δώσω. Αλλά είναι καλό ότι το συζητήσαμε τώρα και ξεκαθαρίσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν το έκανα", κατέληξε.

Τουλάχιστον δύο Ολλανδοί δημοσιογράφοι, αναφέρουν ότι οι λόγοι του Φερστάπεν έχουν τις ρίζες τους στο φετινό GP του Μονακό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υπονοούν ότι ο Μεξικανός προκάλεσε επίτηδες το ατύχημά του λίγο πριν το τέλος του Q3 των κατατακτήριων εκεί, λίγο πριν την είσοδο του τούνελ.

Το ατύχημα του Πέρεζ έβαλε πρόωρο τέλος στις κατατακτήριες του Μονακό και τον άφησε στην 3η θέση της εκκίνησης, μπροστά από τον Φερστάπεν. Σε ένα σιρκουί που ουσιαστικά δεν επιτρέπει τις προσπεράσεις, η θέση εκκίνησης έχει ιδιαίτερη σημασία - και ο Πέρεζ την επόμενη μέρα κέρδισε, και άρχισε να τρέφει βλέψεις τίτλου. Επίσης, τότε είχε κάνει και μια πύρινη δήλωση και ο Γιος Φερστάπεν, πατέρας του Μαξ.

Από την πλευρά της ομάδας, ο μόνος που σχολίασε το συμβάν ήταν ο σύμβουλος της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο, λέγοντας: "Στόχος της Red Bull είναι να πάρει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με τον Τσέκο και ο Μαξ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει σε αυτό. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο".

Χάμιλτον: "Ξέρετε πώς είναι με τον Μαξ"

Στο μεταξύ, πέραν της ενδο-οικογενειακής διαμάχης στη RBR, ο Λιούις Χάμιλτον ρωτήθηκε και για την επαφή που είχε με τον Μαξ Φερστάπεν στην επανεκκίνηση του GP Βραζιλίας στον 6ο γύρο - επαφή για την οποία ο Φερστάπεν τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων, καθώς κρίθηκε ως υπαίτιος από τους αγωνοδίκες.

Ο Χάμιλτον, που έπεσε στην 8η θέση της κατάταξης αλλά μέχρι το τέλος ανέβηκε στη δεύτερη, είπε στη σχετική ερώτηση "τι μπορώ να πω; Ξέρετε πώς είναι με τον Μαξ".

Πριν από αυτό, ο Λιούις συνεχάρη τον ομόλογό του στη Mercedes Τζορτζ Ράσελ για την πρώτη του νίκη στη F1: "Πρώτον, πρέπει σήμερα να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Τζορτζ. Τι εκπληκτικά που οδήγησε σήμερα, το αξίζει αληθινά. Για την ομάδα, είμαι τόσο περήφανος για όλους πίσω στο εργοστάσιο. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Δουλέψαμε τόσο σκληρά φέτος για να το πετύχουμε, οπότε οφείλω ένα μεγάλο, μεγάλο ευχαριστώ".

Photo credits: Associated Press

TAGS FORMULA 1 RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ