FORMULA 1

Formula 1: Ποινή στον Αλόνσο για τη σύγκρουση με τον Οκόν, μυρίζει "μπαρούτι" στην Alpine

Ο Φερνάντο Αλόνσο
Ο Φερνάντο Αλόνσο AP IMAGES

Οι αγωνοδίκες του GP Βραζιλίας επέβαλλαν ποινή 5 δευτερολέπτων στον Φερνάντο Αλόνσο για τη δεύτερη επαφή του με τον Εστεμπάν Οκόν στον πρώτο γύρο του αγώνα Sprint στο Ιντερλάγκος. Οι δύο θα εκκινήσουν δίπλα-δίπλα, από την προτελευταία σειρά του grid.

Οι δύο Alpine ήρθαν σε επαφή δύο φορές στον πρώτο από τους 24 γύρους του χθεσινοβραδινού αγώνα Sprint, του GP Βραζιλίας. Η πρώτη συνέβη στη στροφή 4 μετά την εκκίνηση, και άφησε τον Αλόνσο με σπασμένη εμπρός πτέρυγα. Η δεύτερη ήταν πιο τρομακτική, και συνέβη στην κεντρική ευθεία με ταχύτητα που προσέγγιζε τα 300 km/h.

Στην πρώτη από τις δύο επαφές του Ισπανού με τον Γάλλο η εμπρός πτέρυγα του Αλόνσο έσπασε πάνω στον πίσω δεξί τροχό της Α522 του Οκόν, αναγκάζοντας τον Αλόνσο να ανοιχτεί έξω από τη στροφή, και έπειτα να μπει στα πιτς για να επιδιορθώσει τη ζημιά - αφού πρώτα είπε στη ραδιοεπικοινωνία πως "έχασα την εμπρός πτέρυγα χάρη στον φιλαράκο μας".

Όμως, η ποινή 5 δευτερολέπτων που επεβλήθη στον Αλόνσο δεν ήταν για το συμβάν της στροφής 4, αλλά για εκείνο της κεντρικής ευθείας. Ο Ισπανός ήταν σημαντικά ταχύτερος, λόγω του κενού αέρος και της ζημιάς που είχε η Alpine του Οκόν από την επαφή της στροφής 4, συνεπώς ήταν δικό του λάθος ότι ακούμπησε με την εμπρός πτέρυγά του το πίσω ελαστικό του Οκόν.

Σύμφωνα με τους αγωνοδίκες, ο Αλόνσο παραδέχθηκε ότι έκανε λανθασμένη εκτίμηση της ακριβούς χρονικής στιγμής που έπρεπε να ανοιχτεί για να περάσει τον Οκόν, και χτύπησε το μονοθέσιο του Γάλλου.

"Οι αγωνοδίκες διαπίστωσαν ότι ο Αλόνσο ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την επαφή, η οποία σε αυτές τις ταχύτητες και σε αυτό το σημείο της πίστας ήταν επικίνδυνη", ανέφερε η ανακοίνωση.

Μυρίζει "μπαρούτι" στην Alpine

Μετά το τέλος του αγώνα Sprint οι δημόσιες δηλώσεις του Αλόνσο για τον Οκόν δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο Ισπανός είπε μεταξύ άλλων ότι "προφανώς μένει μόνο ένας αγώνας μέχρι αυτό να τελειώσει, και ανυπομονώ για το Άμπου Ντάμπι. Παραλίγο να καταλήξω στον τοίχο στη Τζέντα, θυμάμαι και τη Βουδαπέστη, και σήμερα αυτό. Οπότε δεν έχω κάτι να πω. Συνέβη σε εκείνον με τον Πέρεζ, με τον Φερστάπεν πάλι εδώ όταν πήρε πίσω το γύρο που του έριξε [το 2018], οπότε είναι μόνο ένας αγώνας ακόμα".

Ο Οκόν κράτησε λίγο χαμηλότερους τόνους, αλλά αρνήθηκε τη ευθύνη για το συμβάν της στροφής 4: "Προφανώς δεν θέλαμε να τελειώσουμε έτσι τον αγώνα, και προκλήθηκε ζημιά στο αυτοκίνητό μου. Δεν είναι η ιδανική κατάσταση για την ομάδα, φυσικά. Προσπαθούσα να επιτεθώ στη McLaren στη στροφή 4 και ήμουν αφοσιωμένος σε εκείνη. Ήμουν στην εσωτερική και έπειτα ο Φερνάντο ήρθε από την εξωτερική, και ήταν αρκετά αναπάντεχο".

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση γίνεται, για την Alpine, ακόμη πιο ανησυχητική δεδομένου ότι μετά την ποινή στον Αλόνσο, οι δύο οδηγοί της θα εκκινήσουν δίπλα-δίπλα το αποψινό (13/11, 20:00) GP Βραζιλίας, από την 17η και 18η θέση στην προτελευταία σειρά της εκκίνησης.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας, Οτμάρ Ζαφνάουερ, έσπευσε να προλάβει πιθανώς χειρότερες ακόμα καταστάσεις απόψε, εξαπολύοντας -μάλιστα στο επίσημο Δελτίο Τύπου της ομάδας- μια σαφή προειδοποίηση στους δύο οδηγούς της Alpine.

"Ειλικρινά, ο Εστεμπάν κι ο Φερνάντο πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να δικαιώσουν τη φανταστική δουλειά όλων στην ομάδα, αποφεύγοντας μεταξύ τους συμβάντα στην πίστα και χαλώντας την απόδοση όλης της ομάδας", είπε ο Ζαφνάουερ.

"Και οι δύο οδηγοί απογοήτευσαν την ομάδα. Περιμένω περισσότερα από αυτούς αύριο (σ.σ.: σήμερα), οπότε και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσουμε ορισμένους χαμένους βαθμούς για το πρωτάθλημα. Η αυριανή είναι μια νέα μέρα".

Photo credits: Associated Press

TAGS FORMULA 1 F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ALPINE GP ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ