FORMULA 1

H F1 επιστρέφει το 2023 στο Λας Βέγκας με GP το Σαββατόβραδο

O Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix της Τζέντα
O Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix της Τζέντα © 2022 HASSAN AMMAR/AP IMAGES

Μετά από 40 χρόνια η Formula 1 θα επιστρέψει το Νοέμβριο του 2023 στο Λας Βέγκας, αλλά αυτή τη φορά στους δρόμους του κέντρου της αμερικανικής πόλης - και μάλιστα ο αγώνας θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου, αντί της Κυριακής.

Σε αντίθεση με το 1981 και 1982 που φιλοξενήθηκε στο τεράστιο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Ceasar's Palace, ο τρίτος αμερικανικός αγώνας της Formula 1 -μετά το Όστιν του Τέξας και το Μαϊάμι που θα προστεθεί φέτος- θα διασχίζει όλα τα εμβληματικά ξενοδοχεία και καζίνο της αμερικανικής πόλης του τζόγου, στο κέντρο της ερήμου της Νεβάδα.

Το σιρκουί θα χαραχθεί στους δρόμους του Λας Βέγκας και θα περιλαμβάνει και το διάσημο Vegas Strip, όπως ανακοίνωσε η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, η αμερικανική Liberty Media, επισημοποιώντας τη συμφωνία με τις αρχές του Λας Βέγκας μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η παρέκκλιση από το κλασσικό πρόγραμμα των GP ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου, αντί για την Κυριακή. Η Liberty αποσκοπεί, προβάλλοντας το GP του Λας Βέγκας σε ώρα τηλεοπτικής αιχμής, να πετύχει την περαιτέρω διείσδυση της F1 στις ΗΠΑ. Ελπίζοντας φυσικά να μην συναντήσει ο αγώνας την πλήρη αδιαφορία των Αμερικανών, όπως στα 1981-'82.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1985 που θα διεξαχθεί Σάββατο ένας αγώνας της F1.

Φυσικά, για εμάς στην Ελλάδα το GP θα εκκινήσει τα ξημερώματα της Κυριακής, δεδομένου ότι το Λας Βέγκας είναι 10 ώρες πίσω από τη χώρα μας. Τo σιρκουί στους δρόμους του Λας Βέγκας θα έχει μήκος 6,1 χιλιομέτρων, 14 στροφές, μια αδιανότητα τεράστια ευθεία και διάρκεια 50 γύρων.

Πέραν της προσθήκης του Λας Βέγκας στο πρόγραμμα του 2023, η Formula 1 έχει ήδη ανακοινώσει ότι από του χρόνου θα επιστρέψει στο Κατάρ, ξεκινώντας τη νέα δεκαετή συμφωνία με τις αρχές του Εμιράτου. Αυτός θα καθιερωθεί ως ο τέταρτος αγώνας του σπορ στη Μέση Ανατολή, μετά το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι.

Επιπλέον, το 2023 θα επιστρέψει και το GP της Κίνας, μετά από την τριετή του απουσία λόγω της πανδημίας - μιας και η ασιατική χώρα είναι με περίπου 23 εκατομμύρια πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το χρόνο, η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη για τη F1. Η συμφωνία Concorde των ομάδων με τη F1 περιορίζει τους αγώνες σε 24 το χρόνο, αλλά πρόσφατα ο CEO του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, μίλησε για αύξηση του προγράμματος ακόμα και στα 30 GP. Απομένει να φανεί πώς θα το πετύχει.

Αυτό θα είναι το τρίτο GP που θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από αυτό του Όστιν στο Τέξας αλλά και αυτό στο Μαϊάμι που θα ντεμπουτάρει τον προσεχή Μάιο.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ