FORMULA 1

Formula 1: Ήχησαν στην Ιταλία οι πρώτες "καμπάνες" για τον Βασέρ στο θώκο της Scuderia

Ο Φρεντ Βασέρ
Ο Φρεντ Βασέρ SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Το 2023 εξελίσσεται τόσο καταστροφικά για τη Ferrari, που ο Φρεντερίκ Βασέρ βρίσκεται ήδη στην "ηλεκτρική" καρέκλα παρότι μόλις έκλεισε έξι μήνες στη διοίκηση της Scuderia. Ποιον αναφέρουν οι Ιταλοί ως πιθανό διάδοχό του.

Ο Φρεντ Βασέρ ανέλαβε τη διεύθυνση της Scuderi Ferrari στις 7 Ιανουαρίου, φέτος, μετά την παραίτηση του Ματία Μπινότο - όμως ο Γάλλος δεν απολάμβανε την ίδια ελευθερία που είχε ο Ιταλός προκάτοχός του: στη διοίκηση συμμετείχε πλέον ενεργά και ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrari, Μπενεντέτο Βίνια.

Αυτό πρέπει να ήταν αναμφίβολα ένα μεγάλο εμπόδιο στον Βασέρ, καθώς από νωρίς φέτος άρχισαν τα ιταλικά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η "σιδηρά γροθιά" με την οποία διοικεί ο Βίνια κατέστρεψε το εύθραυστο κλίμα στο Μαρανέλο, ωθώντας πολλά μέλη της ομάδας προς τις σκέψεις αποχώρησης υπό το κλίμα ανασφάλειας.

Ο Βασέρ θέλησε να προχωρήσει στις αλλαγές που έκρινε σκόπιμες στο Μαρανέλο, έκανε όσες έκρινε ότι δεν θα διατάρασσαν πολύ τις ισορροπίες στο ιταλικό εργοστάσιο, και θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι οι αλλαγές αυτές θα εμφάνιζαν την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα της Ferrari στην πίστα μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Όμως, την περασμένη Κυριακή όλα άλλαξαν: η Ferrari κέρδισε τις 24 Ώρες του ΛεΜάν στο ντεμπούτο του αγωνιστικού προτύπου 499Ρ, και στην επιστροφή της στο γαλλικό αγώνα μετά από 58 χρόνια. Η επιτυχία ήταν τέτοιου βεληνεκούς, που σίγουρα επούλωσε ένα μέρος της απογοήτευσης που έχει προκαλέσει στους τιφόζι η φετινή της κατακρήμνιση στη Formula 1.

Ο διοικητής του αγωνιστικού τμήματος GT της Ferrari, Αντονέλο Κολέτα
Ο διοικητής του αγωνιστικού τμήματος GT της Ferrari, Αντονέλο Κολέτα SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Πίσω από την επιτυχία αυτή βρίσκεται ο διοικητής του αγωνιστικού τμήματος GT της Ferrari, Αντονέλο Κολέτα. Ένας 56χρονος που εργάζεται στη ιταλική ομάδα εδώ και 26 χρόνια - από το 1997. Και ξαφνικά, μέσα σε ένα νεφέλωμα ενθουσιασμού και το συνεπακόλουθου παρορμητισμού, ο Κολέτα άρχισε να φαντάζει στην Ιταλία ως ο ενδεδειγμένος "μεσσίας" της Ferrari F1.

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα της εφημερίδας La Stampa, που γράφει ότι στις 7-9 Ιουλίου γίνεται ταυτόχρονα το GP Βρετανίας και ο αγώνας των 6 Ωρών της Μόντσα για το WEC και διερωτάται "πρέπει να παρακολουθήσουμε τη νικήτρια του ΛεΜάν 499Ρ με δύο Ιταλούς οδηγούς στην πίστα ή τις ατυχείς περιπέτειες του Σαρλ Λεκλέρ και του Κάρλος Σάινθ απέναντι στην άπιαστη Red Bull;".

Η Corriere dello Sport προχωρά το θέμα, λέγοντας πως ο Αντονέλο Κολέτα είναι πια "ο πρώτος στη σειρά του πάγκου για την πιθανή αντικατάσταση του Φρεντερίκ Βασέρ", καθώς η νίκη στο ΛεΜάν "ωρίμασε τις συνθήκες για την υποψηφιότητά του. Είτε η Ferrari θα αρχίσει να κερδίζει στη Formula 1, είτε ο Πρόεδρος Τζον Έλκαν θα κάνει αλλαγές και θα φέρει μια νέα πραγματικότητα ως το 2025, με στόχο τις νίκες από το 2026".

Scuderia Ferrari Press Office
Ο πρόεδρος της Ferrari, Τζον Έλκαν SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE


Η εφημερίδα συνεχίζει πως ο Έκλαν "είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα της Formula 1 μπορεί να γίνει πιο δυνατή με την προσθήκη του Αντονέλο Κολέτα, ο οποίος θα είναι ένα αγκάθι στα πλευρά του Φρεντερίκ Βασέρ".

Και προσθέτει λέγοντας ότι ο Κολέτα δυσαρεστήθηκε όταν, τον Απρίλιο του 2014, ο τότε πρόεδρος της Ferrari Λούκα ντι Μοντεζέμολο αντικατέστησε τον Στέφανο Μτομενικάλι με τον Μάρκο Ματιάτσι, και πάλι όταν ο Σέρτζιο Μαρκιόνε "τον ξέχασε" για χάρη του Μαουρίτσιο Αριβαμπένε.

Έτσι, επί των ημερών του Ματία Μπινότο ο Κολέτα αρνήθηκε πέντε διαδοχικές φορές στις προτάσεις του Έλκαν να εμπλακεί με την ομάδα της F1, και προτίμησε το ασφαλές καταφύγιο της ομάδας της Ferrari στους αγώνες GT. "Στην έκτη πρόταση, όμως, σύμφωνα με όσους βρίσκονται κοντά του, ο Αντονέλο Κολέτα θα δυσκολευτεί πολύ να αρνηθεί", κατέληξε το άρθρο.

TAGS FORMULA 1 F1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ