FORMULA 1

Formula 1: H Red Bull RB17 είναι ένα hypercar προδιαγραφών F1 και αξίας 6 εκατ. ευρώ

Formula 1: H Red Bull RB17 είναι ένα hypercar προδιαγραφών F1 και αξίας 6 εκατ. ευρώ
RED BULL CONTENT POOL

Η εταιρεία του Μίλτον Κινς ανακοίνωσε την κατασκευή ενός hypercar 1.250 ίππων, σχεδιασμένου από τον Άντριαν Νιούι αυτοπροσώπως, που θα κατασκευάσει σε μόλις 50 αντίτυπα για να προσφέρει την εμπειρία της οδήγησης μιας Formula 1 σε "απλούς θνητούς".

Η Red Bull RB17 που υπογράφει ο τεχνικός διευθυντής της βρετανικής ομάδας, θα είναι στην ουσία μια διθέσια F1 με κλειστό κόκπιτ και κλειστούς τροχούς, και u0009 η ονομασία της δεν είναι τυχαία: RB17 θα ονομαζόταν το μονοθέσιο του 2021, αν εφαρμοζόταν τότε η μεγάλη αλλαγή των τεχνικών κανονισμών της F1 που εντέλει μετατέθηκε για το 2022 λόγω της πανδημίας.

Κατά συνέπεια, για την περσινή σεζόν η ομάδα μετεξέλιξε το μονοθέσιο RB16 του 2020 -που του έδωσε την ονομασία RB16B- πριν περάσει στην καινούρια RB18 του 2022.

Formula 1: H Red Bull RB17 είναι ένα hypercar προδιαγραφών F1 και αξίας 6 εκατ. ευρώ
RED BULL CONTENT POOL

Έτσι, η ονομασία RB17 δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη F1 και αντ' αυτής η ομάδα αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει για το νέο σπάνιο και συλλεκτικό της hypercar που θα κατασκευάσει η Red Bull Advanced Technologies.

Ο Άντριαν Νιούι είπε πως "είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους που ρωτούσαν "πώς είναι να οδηγείς μια Formula 1;" Κι έτσι άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να εξελίξουμε ένα διθέσιο ικανό να φτάνει σε επίπεδα απόδοσης της F1. Όλα ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα του 2020".

Ο Βρετανός αεροδυναμιστής επιβεβαίωσε ότι η RB17 θα είναι ένα διθέσιο υπεραυτοκίνητο με κλειστό κόκπιτ και κλειστούς τροχούς. Παρότι εργοστασιακά θα πωλείται για χρήση μόνο στην πίστα, θα καλύπτει όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και τις νομικές προϋποθέσεις ώστε ο ιδιοκτήτης του να μπορεί, αν το θελήσει, με ορισμένες μετατροπές να κυκλοφορεί στο δρόμο.

Whisper Films / Red Bull Content Pool
Οι Άντριαν Νιούι (αριστερά) και Κρίστιαν Χόρνερ στην παρουσίαση της RB17 το 2022 WHISPER FILMS / RED BULL CONTENT POOL

Ο διευθυντής της RBR Κρίστιαν Χόρνερ συμπλήρωσε: "Η RB17 θα μπορεί να σημειώνει ρεκόρ στην πίστα. Και σε μια εκκίνηση της Formula 1 δεν θα ντρόπιαζε τον εαυτό της. Ο Άντριαν θέλησε να φτιάξει ένα αυτοκίνητο μαζί μας το 2014, και τότε βρήκαμε τον τρόπο σχεδιάζοντας την Valkyrie σε συνεργασία με την Aston Martin. Αλλά από τότε έχουμε αποκτήσει εμπειρία 8 ετών".

Σε σχέση με τη Valkyrie που σχεδιάστηκε εξαρχής ως hypercar για τους δημόσιους δρόμους, λέει ο Νιούι, η RB17 έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο λόγω της χωροταξίας αντίστοιχης της F1 για να επιτευχθεί χαμηλότερο κέντρο βάρους, και μεγαλύτερο πλάτος λόγω των σλικς ελαστικών. Στόχος της RBAT είναι να ρίξει το βάρος στα 900 κιλά συν τους επιβάτες.

Formula 1: H Red Bull RB17 είναι ένα hypercar προδιαγραφών F1 και αξίας 6 εκατ. ευρώ
ASTON MARTIN MEDIA

Ο Βρετανός επίσης, επιβεβαίωσε ότι η RB17 θα έχει περιμετρικά ενεργές -κινούμενες- ποδιές και μεγάλα τούνελ στο δάπεδο για την αξιοποίηση του ground effect στην παραγωγή της αεροδυναμικής άντωσης. Επίσης, θα διαθέτει και ενεργητικές αναρτήσεις - τεχνολογία που απαγορεύθηκε το 1994, αφότου είχε κάνει ανίκητες τις Williams-Renault που είχε σχεδιάσει ο Νιούι.

Σε αντίθεση με τη F1 πάντως, η μονάδα ισχύος της RB17 θα είναι οκτακύλινδρη (V8) με διπλό τούρμπο και απόδοση 1.100 ίππων, και θα υποβοηθάται από τον ηλετροκινητήρα απόδοσης 150 hp που θα παίρνει την ισχύ του από το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας του φρεναρίσματος.

MILTON KEYNES, ENGLAND - JUNE 28: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing talks at the launch of the Red Bull Advanced Technologies RB17 at Red Bull Racing Factory on June 28, 2022 in Milton Keynes, England. (Photo by Alex Morton/Getty Images for Red Bull Racing) // Whisper Films / Red Bull Content Pool // SI202206280374 // Usage for editorial use only //
MILTON KEYNES, ENGLAND - JUNE 28: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing talks at the launch of the Red Bull Advanced Technologies RB17 at Red Bull Racing Factory on June 28, 2022 in Milton Keynes, England. (Photo by Alex Morton/Getty Images for Red Bull Racing) // Whisper Films / Red Bull Content Pool // SI202206280374 // Usage for editorial use only // WHISPER FILMS / RED BULL CONTENT POOL

Τα 50 αντίτυπα της RB17 θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται από το 2025, αφότου συμβάλλουν στην εξέλιξή της και οι Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ. H μεγάλη πλειοψηφία των εξαρτημάτων της θα είναι παραγωγής της Red Bull Advanced Technologies, και η τελική της τιμή θα προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.

TAGS FORMULA 1 RED BULL F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ