FORMULA 1

Formula 1 GP Ίμολα: Άφθαρτος Φερστάπεν

Ο Φερστάπεν μπροστά από τον Χάμιλτον στο GP της Ίμολα
Ο Φερστάπεν μπροστά από τον Χάμιλτον στο GP της Ίμολα © 2021 LUCA BRUNO/ASSOCIATED PRESS

Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την πρώτη του νίκη στον δεύτερο αγώνα της Formula 1 βλέποντας πρώτος την καρό σημαία στο Grand Prix της Ίμολα. Στη δεύτερη θέση ο Χάμιλτον, τρίτος ο Νόρις.

Ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε το επεισοδιακό GP της Εμίλια Ρομάνια, εμπρός από τον Λιούις Χάμιλτον που ανέκαμψε μετά από έξοδό του στη βρεγμένη πίστα της Ίμολα. Σφοδρό ατύχημα των Μπότας και Ράσελ διέκοψε τον αγώνα στον 34ο γύρο.

Καθώς ο δεύτερος φετινός αγώνας της Formula 1 ξεκίνησε με βροχή, ο Ολλανδός της Red Bull-Honda έμεινε μακριά από όλα τα επεισοδιακά γεγονότα που συνέβαιναν πίσω του, δεν έκανε το παραμικρό λάθος και κατέκτησε την πρώτη του φετινή νίκη.

Στην εκκίνηση, στην οποία η πλειοψηφία των οδηγών παρατάχθηκε με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής (από την πρώτη δεκάδα μόνο ο Πιέρ Γκασλί ρίσκαρε με τα πλήρως βρόχινα), ο Χάμιλτον εκκίνησε καλύτερα.

Όμως, στην Ταμπουρέλο ο Φερστάπεν τον πέρασε και πήρε την πρωτοπορία - αφήνοντας τον Άγγλο με μια μικρή ζημιά στην εμπρός πτέρυγα της Mercedes W12, που προκλήθηκε από τα κερμπς στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη θέση του. Ήταν ένα συμβάν για το οποίο αργότερα οι αγωνοδίκες αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε λόγος ποινής για κανέναν από τους δύο οδηγούς.

Ο Φερστάπεν σύντομα άνοιξε διαφορά και τη συντήρησε στα περίπου 5 δευτερόλεπτα, καθώς οι δύο πρωτοπόροι προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα ελαστικά τους ενώ η άσφαλτος στέγνωνε, παρατηρώντας τον καιρό και την υγρασία της ασφάλτου για την κρίσιμη στιγμή του χρονισμού του πιτ-στοπ για την τοποθέτηση των στεγνών σλικς. "Στεγνώνει, αλλά όχι αρκετά", είπε ο Φερστάπεν, στον 26ο γύρο.

Ο πρώτος εκ των πρωτοπόρων που πήρε την πρωτοβουλία να μπει στα πιτς ήταν ο Φερστάπεν, στον 28ο γύρο, και έβαλε τη μέση γόμα. Ο Χάμιλτον ακολούθησε στον αμέσως επόμενο γύρο, όμως η ταχύτητα του Ολλανδού με τα σλικς και μια μικρή καθυστέρηση της Mercedes στο πιτ-στοπ του Άγγλου, έβγαλαν τον Λιούις 4 δευτερόλεπτα πίσω από την πρωτοπόρο Red Bull-Honda.

Μέχρι τον 30ό γύρο όλοι πλέον οι οδηγοί είχαν τοποθετήσει τα σλικς, τη μέση γόμα, καθώς η ιδανική γραμμή της πίστας είχε σχεδόν στεγνώσει. Έξω από τη γραμμή, όμως, η άσφαλτος ήταν βρεγμένη, και αυτή ήταν μία παγίδα που περίμενε τον Χάμιλτον.

Ο Άγγλος προσπαθούσε να ρίξει γύρο στον Ράσελ, που του άνοιξε δρόμο, αλλά γλίστρησε εκτός γραμμής και κατέληξε στην αμμοπαγίδα. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί, έσπασε την εμπρός πτέρυγα της W12, και τελικά επέστρεψε με την όπισθεν στην πίστα, και κατευθύνθηκε προβληματικά στα πιτς. "Λυπάμαι πάρα πολύ", διεμήνυσε στην ομάδα του από τη ραδιοεπικοινωνία.

Τρεις γύρους αργότερα, όμως, ήρθε το μεγάλο συμβάν μεταξύ των Βάλτερι Μπότας και Τζορτζ Ράσελ. Ο Βρετανός της Williams προσπάθησε να περάσει τον Φινλανδό της Mercedes μετά την ευθεία και με πλήρες γκάζι ως την Ταμπουρέλο. Ωστόσο, ενώ ο Μπότας προσπαθούσε να υπερασπιστεί τη θέση του, ο Ράσελ πάτησε το γρασίδι, γλίστρησε, πλαγιοκόπησε με πλήρη ταχύτητα τη Mercedes και οι δύο προσέκρουσαν σφοδρά στη μπαριέρα της Ταμπουρέλο.

Οι δύο οδηγοί δεν τραυματίστηκαν, και αλλά έκαναν εμφανή το θυμό τους τόσο μεταξύ τους στην αμμοπαγίδα, όσο και στη ραδιοεπικοινωνία. Τα συντρίμια των δύο μονοθεσίων ανάγκασαν τους αγωνοδίκες να δείξουν τις κόκκινες σημαίες, και ο αγώνας διεκόπη για περίπου μισή ώρα.

Τα μονοθέσια επέστρεψαν στη γραμμή των πιτς, καθώς η επανεκκίνηση θα γινόταν πίσω από το Όχημα Ασφαλείας. Ήταν η δεύτερο φορά που αυτό θα έκανε την εμφάνισή του στην πίστα, μετά την περιστασιακή του είσοδο στον πρώτο γύρο λόγω ατυχήματος του Νικόλα Λατίφι της Williams.

Στη διακοπή, η πρώτη δωδεκάδα είχε ως εξής: Φερστάπεν, Λεκλέρ, Νόρις, Πέρεζ, Σάινθ, Ρικιάρντο, Στρολ, Ράικονεν, Χάμιλτον, Τσουνόντα, Τζιοβινάτσι, Αλόνσο. Από αυτούς οι περισσότεροι επέλεξαν, στη διακοπή, τη μέση γόμα, με εξαίρεση τους Νόρις και Ρικιάρντο με τις δύο McLaren και του Πέρεζ.

Στην επανεκκίνηση ο Φερστάπεν, παρότι είχε μια αγχωτική στιγμή γλιστρώντας με κρύα ελαστικά μόλις έφυγε το Όχημα Ασφαλείας, δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραμείνει πρώτος, και να αυξήσει τη διαφορά του πολύ σύντομα στην κορυφή – χωρίς να κοιτάξει ποτέ πια πίσω, μέχρι την καρό σημαία.

Ωστόσο αμέσως μετά την επανεκκίνηση πίσω του ανέβηκε δεύτερος ο Νόρις, περνώντας τον Λεκλέρ, ενώ δύο γύρους αργότερα ο Σέρχιο Πέρεζ είχε έξοδο από την πίστα και έπεσε στην 14η θέση. Ταυτόχρονα, όπως αναμενόταν, στο δεύτερο μισό του αγώνα (μετά τη διακοπή) ο Χάμιλτον έκανε μια εντυπωσιακή προέλαση, κερδίζοντας διαρκώς θέσεις.

Ο Άγγλος, έφτασε στην ουρά των Λεκλέρ και Νόρις 11 γύρους πριν το τέλος. Τέσσερις γύρους πιο μετά κατάφερε να περάσει τη Ferrari του Μονεγάσκου, και τρεις γύρους πριν την καρό σημαία τη McLaren του Βρετανού. Έτσι, κάλυψε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα "σπασμένα" του λάθους του στον 31ο γύρο, και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Έστω και με μόλις έναν βαθμό από τον άρτιο, αλάνθαστο σήμερα Μαξ Φερστάπεν.

Photo credits: © 2021 Luca Bruno/Associated Press

TAGS FORMULA 1 GP ΕΜΙΛΙΑ ΡΟΜΑΝΙΑ MERCEDES F1 RED BULL FERRARI ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΒΑΛΤΕΡΙ ΜΠΟΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ