FORMULA 1

Formula 1: Επίδειξη δύναμης της Ferrari τη δεύτερη μέρα στη Βαρκελώνη

Η Φεράρι στις δοκιμές της Ισπανίας στη Formula 1
Η Φεράρι στις δοκιμές της Ισπανίας στη Formula 1 FERRARI MEDIA

Η Scuderia άφησε και τη δεύτερη μέρα των χειμερινών δοκιμών της F1 στη Βαρκελώνη εντυπωσιακές υποσχέσεις με την F1-75, καθώς ο Σαρλ Λεκλέρ σημείωσε τον πρώτο χρόνο με τη μέση γόμα, εμπρός από τον Πιέρ Γκασλί της Alpha Tauri και τον Ντάνιελ Ρικιάρντο της McLaren που είχαν τη μαλακή.

Η Ferrari F1-75 δεν ήταν, μάλιστα, μόνο γρήγορη αλλά και ιδιαίτερα αξιόπιστη, καθώς ο Λεκλέρ το απόγευμα μαζί με τον Κάρλος Σάινθ το πρωί σημείωσαν μαζί 150 γύρους - που ήταν οι περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα. Το αντίθετο, ωστόσο, συνέβη με τη Red Bull RB18.

Ο Σέρχιο Πέρεθ, παρά τους εντυπωσιακούς χθεσινούς 147 γύρους του Μαξ Φερστάπεν, συμπλήρωσε σήμερα μόνο 78 γύρους καθώς ένα πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων τον καθήλωσε στην πίστα και τον κράτησε στο γκαράζ για περισσότερες από δύο ώρες. Ήταν το πρώτο, και μοναδικό, σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε σήμερα μία από τις μεγάλες ομάδες του σπορ.

Ο Σέρχιο Πέρεθ με την Red Bull στις δοκιμές της Βαρκελώνης
Ο Σέρχιο Πέρεθ με την Red Bull στις δοκιμές της Βαρκελώνης MCLAREN MEDIA CENTRE

Καθώς ο Μεξικανός έμεινε στην 7η θέση των χρόνων, σε απόσταση 1,8 δευτ. από τη Ferrari, ο Πιέρ Γκασλί με το «αδελφό» μονοθέσιο Alpha Tauri AT03 ανέβηκε στη δεύτερη θέση, λίγο πάνω από δύο δέκατα πίσω από τον Λεκλέρ - αλλά, όπως προαναφέραμε, με τη μαλακή γόμα.

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο προσπάθησε στο τελευταίο ημίωρο με δύο σετ μαλακά ελαστικά (C4) να κατεβάσει το χρόνο της McLaren MCL36, αλλά τελικά έμεινε με το 1:20.288 που είχε πετύχει με τη μέση γόμα (C3). Ο Αυστραλός συμπλήρωσε 127 γύρους, ενώ ο Γκασλί 146 - τη δεύτερη πιο μεγάλη συγκομιδή μετά τη Scuderia.

Η McLaren του Ρικιάρντο στις δοκιμές της Βαρκελώνης
Η McLaren του Ρικιάρντο στις δοκιμές της Βαρκελώνης MCLAREN MEDIA CENTRE

Η Mercedes συνέχισε να κρατά χαμηλούς τόνους -ενδεικτικό είναι ότι ο Χάμιλτον το πρωί βρέθηκε στο τέλος της κατάταξης- και συμπλήρωσε 106 γύρους με τον επτάκις πρωταθλητή το πρωί και τον Τζορτζ Ράσελ το απόγευμα. Ο νεαρός οδηγός της πρωταθλήτριας ήταν στα περίπου οκτώμιδι δέκατα από τον Λεκλέρ, με την ίδια (μέση) γόμα.

Η Μercedes στις δοκιμές της Βαρκελώνης
Η Μercedes στις δοκιμές της Βαρκελώνης MERCEDES F1 MEDIA

Πέραν του Πέρεθ και της RBR, η κόκκινη σημαία βγήκε και δεύτερη φορά στις σημερινές δοκιμές - για τη Haas και τον Νικίτα Μαζέπιν, που έμειναν ακινητοποιημένη μέσα στην πίστα με σπασμένη τρόμπα βενζίνης. Ο Ρώσος είχε κάνει 9 γύρους μέχρι τότε, και βγήκε στην πίστα το τελευταίο 90λεπτο, αλλά πρόλαβε να σημειώσει τον ενθαρρυντικό 8ο χρόνο.

Αρκετά αξιοπρεπής ήταν και ο 10ος χρόνος του Κινέζου Γκουάνιου Τσόου, στην πρώτη του επαφή με την Alfa Romeo - ειδικά αν αναλογιστούμε τα χθεσινά και κάποια σημερινά προβλήματα αξιοπιστίας της C42. Αυτή τη μέρα πάντως το μονοθέσιο του Χίνβιλ σημείωσε 71 γύρους με τον Τσόου, και άλλους 21 με τον Βάλτερι Μπότας το πρωί.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ολοκαίνουριοι φετινοί τεχνικοί κανονισμοί που διέπουν τα μονοθέσια προκάλεσαν σε όλες τις ομάδες ένα απρόσμενο πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στην ολοκληρωτική αλλαγή φιλοσοφίας τους, με την οποία η πλειοψηφία της αεροδυναμικής άντωσης παράγεται από το δάπεδο (ground effect) και όχι από το αμάξωμα.

Συγκεκριμένα, στο δάπεδο των μονοθεσίων προκαλείται το φαινόμενο του συντονισμού τις ευθείες, με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζουν τάσεις αναπηδήσεων που είναι αρκετά σοβαρές, διότι διαταράσσουν όλη την αεροδυναμική ισορροπία.

Ο διευθυντής της Scuderia Ferrari Ματία Μπινότο παραδέχθηκε πως οι περισσότερες ομάδες υποτίμησαν το πρόβλημα, και ότι η λύση του προβλήματος είναι εύκολη - αλλά και μαζί ιδιαίτερα δύσκολη, ώστε να μην προκαλέσει συμβιβασμούς στην αεροδυναμική απόδοση. «Είμαι σίγουρος ότι κάθε ομάδα, κάποια στιγμή, θα βρει λύση. Αλλά όσες τη βρουν νωρίτερα θα έχουν ένα πλεονέκτημα στο ξεκίνημα της σεζόν», τόνισε ο Ιταλός.

TAGS FORMULA 1 FERRARI MCLAREN MERCEDES F1 RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ