FORMULA 1

Φερστάπεν: "Ο Αλόνσο μπορεί να κερδίσει αγώνες φέτος"

Οι Μαξ Φερστάπεν και Φερνάντο Αλόνσο
Οι Μαξ Φερστάπεν και Φερνάντο Αλόνσο RED BULL CONTENT POOL

Μετά το βάθρο του Φερνάντο Αλόνσο και της Aston Martin στο GP του Μπαχρέιν -που θα ήταν εντελώς αναπάντεχο πριν από δύο εβδομάδες- ο Μαξ Φερστάπεν είπε ότι ο 41χρονος Ισπανός είναι έτοιμος για νίκες στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1.

Η νέα Aston Martin AMR23 στα χέρια του Φερνάντο Αλόνσο έμεινε 6 δέκατα μακριά από τη Red Bull και τον Μαξ Φερστάπεν (αν και κάνοντας μόνο έναν γύρο) στις δοκιμές κατάταξης του GP Μπαχρέιν το Σάββατο (04/03), όμως ο ρυθμός του βρετανικού μονοθεσίου στον αγώνα ήταν εφάμιλλος της Red Bull και ανώτερος των Ferrari, Mercedes, επιτρέποντας στον Ισπανό -με τη βοήθεια και της εγκατάλειψης του Σαρλ Λεκλέρ- να ανέβει στο βάθρο του πρώτου GP του 2023.

Ο Αλόνσο είπε πως η απόδοση της AMR23 ήταν απολύτως αληθινή, δηλαδή δεν ήταν ένα "πυροτέχνημα" σε ευνοϊκές συνθήκες στην πίστα του Σακίρ -ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι έπεσε στη 7η θέση στο πρώτο γύρο όταν δέχθηκε το χτύπημα από τον Λανς Στρολ, και στη συνέχεια προσπέρασε στην πίστα τους Λιούις Χάμιλτον και Κάρλος Σάινθ, χρησιμοποιώντας -ο Αλόνσο και η AMR23- πολύ καλύτερα το τελευταίο σετ σκληρής γόμας.

Παρότι ο Φερστάπεν κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς καν να χρειαστεί να πιέσει στο 100 τοις εκατό τη Red Bull RB19 του, ο Ολλανδός είπε ότι ο Αλόνσο και η Aston Martin θα διεκδικήσουν νίκες φέτος, ειδικά σε πίστες που ταιριάζουν στην AMR23.

Σε ερώτηση, μετά το τέλος του GP του Μπαχρέιν, αν θεωρεί τον Αλόνσο αντίπαλό του για τον φετινό τίτλο της F1, ο πρωταθλητής είπε: "Το ελπίζω, και για τον ίδιο τον Φερνάντο επίσης, διότι πέρασε ορισμένα χρόνια χωρίς να έχει τη δυνατότητα να μάχεται στην κορυφή. Οπότε χαίρομαι που τον βλέπω να κάθεται εδώ ήδη από τον πρώτο αγώνα.

Οι τρεις πρώτοι πιλότοι στο GP του Μπαχρέιν
Οι τρεις πρώτοι πιλότοι στο GP του Μπαχρέιν RED BULL CONTENT POOL

Όπως έχω πει και παλιότερα, νομίζω ότι η Aston έχει την ψυχολογία και το κίνητρο, θέλουν να κερδίσουν, και προσέλαβαν πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει μόνο καλύτερο για εκείνους. Για φέτος είναι δύσκολο να πούμε αν θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, αλλά οι νίκες είναι αναμφίβολα πιθανές.

Έχω βρεθεί παλιότερα σε καταστάσεις που σε κάποιους αγώνες τερμάτιζα 20-40 δευτερόλεπτα πίσω από τους νικητές αλλά κέριζα δύο-τρεις αγώνες στη χρονιά, διότι κάποιες πίστες ταίριαζαν απόλυτα στο αυτοκίνητο και όλα σου πάνε καλά - ενίοτε και με μια μικρή βοήθεια της τύχης. Όμως, αναμφίβολα έχουν ένα πολύ δυνατό πακέτο και φυσικά τώρα όλα εξαρτώνται από την περαιτέρω εξέλιξή του", κατέληξε ο Φερστάπεν.

Ο ίδιος ο Αλόνσο είπε ότι "δεν υπάρχει αληθινή μάχη ακόμα" με τη Red Bull, και ότι "αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα" για την πλήρως ανασχεδιασμένη φέτος, νέας φιλοσοφίας Aston Martin AMR23. Όμως, θα έχει την ευκαιρία για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα απο το χθεσινό; "Θα έλεγα ναι, διότι όταν είσαι τρίτος στον πρώτο αγώνα έχεις 22 ακόμα ευκαιρίες στη χρονιά", είπε ο Ισπανός.

"Ακόμα και πέρσι, θυμάμαι ότι στις βροχερές δοκιμές κατάταξης του Καναδά βρεθήκαμε στην πρώτη σειρά της εκκίνησης. Μπορούν να συμβούν τα πάντα σε 22 αγώνες, με διαφορετικές συνθήκες, και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να αποκτήσω την ευκαιρία.

Ίσως να χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια. Πέρσι χρειαζόμασταν λίγη βοήθεια από τις μεγάλες ομάδες για να κερδίσουμε ένα βάθρο, φέτος αν υπάρξουν κάποια προβλήματα στα μονοθέσια που είναι μπροστά μας ίσως να αποκτήσουμε την ευκαιρία και για κάτι περισσότερο. Οπότε, ας ελπίσουμε σε κάτι τέτοιο", συμπλήρωσε ο Αλόνσο.

Για τον Ισπανό, η φετινή ανάδυσή του στην κορυφή της F1 ήταν ένα πλήρωμα του χρόνου που περίμενε επί μία δεκαετία: από την τελευταία του νίκη μέχρι σήμερα, με τη Ferrari στο GP Ισπανίας 2013. "Είχαμε ένα ανταγωνιστικό πακέτο, τότε, αλλά μετά από αυτό νομίζω ότι ποτέ δεν αισθάνθηκα το ίδιο καλά όσο τώρα", κατέληξε ο δις πρωταθλητής.

TAGS FORMULA 1 F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΜΠΑΧΡΕΙΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ