NBA

Ντουράντ: Ο τραυματισμός που αλλάζει το ΝΒΑ

Ντουράντ: Ο τραυματισμός που αλλάζει το ΝΒΑ
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Ο τραυματισμός του Κέβιν Ντουράντ σόκαρε το ΝΒΑ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως και ένα εύλογο συμπέρασμα: Την στιγμή που ο σταρ των Γουόριορς έπεσε κάτω, άλλαξε όλο το ΝΒΑ.

Οι Γουόριορς χρειάστηκε να περιμένουν 32 μέρες για να δουν τον Κέβιν Ντουράντ να πατάει ξανά παρκέ στο Game 5 των τελικών με τους Ράπτορς ( νίκη με 106-105 ). Και μόλις αγωνιστικά 15 λεπτά να τον δουν να αποχωρεί ξανά τραυματίας.

Η εικόνα του Κέβιν Ντουράντ να πιάνει το δεξί του πόδι στο ύψος του αχίλλειου τένοντα πάγωσε” τους πάντες. Όλοι ήξεραν ότι ο τραυματισμός του All Star ήταν σοβαρός. Τα κλάματα του τζένεραλ μάνατζερ των Γουόριορς, Μπομπ Μάιερς, όταν ανακοίνωσε ότι ο Ντουράντ τραυματίστηκε στον αχίλλειο τενοντα τα έλεγαν όλα. “ Ήταν ομαδική απόφαση να αγωνιστεί. Δεν πιστεύω ότι φταίει κάποιος, αλλά ξέρω πως δουλεύει ο κόσμος και αν θέλετε να κατηγορήσετε κάποιον για τον τραυματισμό του, τότε μπορείτε να κατηγορήσετε εμένα, επειδή εγώ είμαι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις" δήλωσε μεταξύ άλλων. Κρίνοντας από το τι έχει ακολουθήσει, ο Μάιερς ξέρει ήδη ότι αρκετός κόσμος τον κατηγορεί.

“O κόσμος μας έχει για είδωλα ως αθλητές, δε μας βλέπει ως ανθρώπους. Όλοι εστιάζουν στο τι κάνουμε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου” δήλωσε ο ΝτεΜάρκους Κάζινς μετά τον αγώνα κι ενώ νωρίτερα είχε πει πως όσοι αμφισβητούσαν την θέληση του Κέβιν Ντουράντ να αγωνιστεί, μπορούν “να πάνε να γαμ...νε” . Σε περίπτωση που ο κόσμος το έχει ξεχάσει, ο Κάζινς είχε υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα την περσινή σεζόν και χρειάστηκε να μείνει εκτός δράσης για έναν χρόνο πριν επιστρέψει. Αν υπάρχει κάποιος που ξέρει λοιπόν το άγχος που αισθάνεται ο Ντουράντ, τότε είναι σίγουρος αυτός. Είναι όμως η πρώτη ατάκα του Κάζινς που προβλημάτισε: “Ο κόσμος δεν μας βλέπει ως ανθρώπους” είπε.

Η ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ

Ηταν 9 Μαϊου 2019 όταν ο Κέβιν Ντουράντ προσγειώθηκε περίεργα στο δεξί του πόδι έπειτα από ένα σουτ που επιχείρησε στο Game 5 της σειράς με τους Ρόκετς . Αμέσως έπιασε το δεξί του πόδι, κάτω από την δεξιά γάμπα κοντά στον αχίλλειο τένοντα, με όλο τον κόσμο να παγώνει. Η σκέψη όλων ήταν ότι υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα, με τις εξετάσεις να δείχνουν ότι στάθηκε τυχερός.

Από την στιγμή που ο Ντουράντ τραυματίστηκε πέρασαν 32 μέρες. Σε αυτό το διάστημα η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για τράβηγμα , μετά έγινε θλάση, για να καταλήξει σε ένα... μυστήριο. Όλοι ήξεραν ότι ο Ντουράντ έχει κάτι σοβαρό. Πολλοί υποστήριξαν ότι δεν θα αγωνιζόταν ξανά μέχρι το τέλος της σεζόν και ότι ο τραυματισμός του ήταν πιο σοβαρός από ότι έδειχνε.

Ντουράντ: Ο τραυματισμός που αλλάζει το ΝΒΑ
AP Photo/Mark J. Terrill AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Ο Ντουράντ γενικώς βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και μία τριετία επειδή έκανε το “λάθος” να υπογράψει με τους Γουόριορς. Είπαν ότι διάλεξε τον εύκολο δρόμο. Η πίεση που χρειάστηκε να διαχειριστεί μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή που κλήθηκε να διαχειριστεί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς όταν υπέγραψε στους Χιτ το 2010. Κατά πολλούς, ο Ντουράντ είχε ακόμα περισσότερη πίεση, αφού τουλάχιστον ο Τζέιμς δεν πήγε σε μία ομάδα που ήταν ήδη διεκδικήτρια του τίτλου πριν τον υπογράψει. Όπως και να έχει, η ανθρωποφαγία έφτασε σε νέα επίπεδα τον τελευταίο καιρό για τον σταρ των Γουόριορς.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με την σειρά με τους Ράπτορς στο 1-3 και το Game 5 στο Τορόντο, οι Γουόριορς ήξεραν ότι δεν είχαν πολλά περιθώρια. Μία ακόμα ήττα θα σήμαινε την απώλεια του πρωταθλήματος. Όπως και τις 31 ημέρες που προηγήθηκαν του Game 5 με τους Ράπτορς, έτσι και την 32η όλοι στο Γκόλντεν Στέιτ περίμεναν να δουν σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο Ντουράντ. Ο ίδιος είχε καταφέρει επιτέλους να κάνει μία κανονική προπόνηση και ήθελε να αγωνιστεί . Πάντα εξάλλου οι παίκτες θέλουν να αγωνιστούν, όσο κι αν πονάει το σώμα τους. Σε μία κίνηση εξάλλου που έχει περάσει στα...ψιλά, ο Κεβόν Λούνι αγωνίζεται με σπασμένα πλευρά.

Είναι δεδομένο ότι ο Ντουράντ ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα αποθεραπείας του. Είναι δεδομένο ότι επί 32 ημέρες είχε την καλύτερη φροντίδα, ότι οι Γουόριορς έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Ότι οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι χειρουργοί, το προπονητικό επιτελείο, η διοίκηση των Γουόριορς, ο μάνατζερ του Ντουράντ αλλά και ο ίδιος ο Ντουράντ εξέτασαν όλες τις επιλογές τους και αποφάσισαν ότι ο MVP των δύο τελευταίων τελικών του ΝΒΑ μπορεί να αγωνιστεί. Ήλπιζαν απλώς να μην πάει κάτι στραβά. Τελικά, επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Για όλους.

Ντουράντ: Ο τραυματισμός που αλλάζει το ΝΒΑ
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

Ο – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – σοβαρός τραυματισμός του Ντουράντ αποτελεί πλήγμα καταρχάς για τον ίδιο, αφού το καλοκαίρι είχε το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος και μπορούσε να διεκδικήσει ένα πολυετές συμβόλαιο. Αποτελεί πλήγμα για τους Γουόριορς. μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφού έχασαν τον καλύτερό τους παίκτη μέχρι το τέλος της σειράς και – αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ρήξη αχίλλειου τένοντα – για όλη την επόμενη σεζόν.

Αποτελεί πλήγμα για το ΝΒΑ, που θα πρέπει να διαχειριστεί το γεγονός ότι ένας από τους 2-3 καλύτερους παίκτες στον κόσμο τραυματίστηκε σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, εγείροντας λογικά ερωτήματα για το πόσο πιέστηκε να αγωνιστεί. Αποτελεί πλήγμα για τις άλλες ομάδες της λίγκας, που είχαν κάνει χώρο στο σάλαρι καπ για να τον αποκτήσουν. Αποτελεί πλήγμα για τους φίλους του ΝΒΑ, που θα στερηθούν την χαρά να τον βλέπουν να παίζει. Με λίγα λόγια: Όλοι χάνουν από αυτό τον τραυματισμό.

Ο Ντουράντ αποφάσισε να ρισκάρει την σωματική του ακεραιότητα στο Game 5 – προφανώς με την σύμφωνη γνώμη των Γουόριορς – και πλήρωσε το τίμημα. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης όμως ενδέχεται να είναι τεράστιες για πολλούς. Ο τραυματισμός του πιθανότατα άλλαξε όλο το ΝΒΑ. Πολύς κόσμος μπορεί να πει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Ότι “ ο Ντουράντ δεν θα πεινάσει, έχει λεφτά”. Ότι υπάρχουν και χειρότερα. Όλοι αυτοί θα έχουν δίκιο.

Όλοι αυτοί όμως πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και κάτι ακόμα: Ο Ντουράντ δεν είναι απλώς ένας παίκτης των Γουόριορς. Είναι ένας άνθρωπος, με συναισθήματα, ο οποίος τραυματίστηκε κάνοντας κάτι που λατρεύει, ξέροντας ότι την στιγμή που έπεσε στο παρκέ ενδέχεται η (μπασκετική) του ζωή να άλλαξε για πάντα. Όχι, δεν θα πεινάσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να πληγωθεί. Ο πόνος δεν κάνει διακρίσεις. Ο πόνος είναι ίδιος για όλους. Και αυτή τη στιγμή ο Ντουράντ πονάει. Πολύ...

AP Photo/Ben Margot, Mark J. Terrill

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ