ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο άκαμπτος στην αγωνιστική φιλοσοφία του Μάρκο Σίλβα, δεν έχει διστάσει να αλλάξει την οπτική του όσον αφορά την διαχείριση προσώπων στου Ρέντη. Οι βασικοί που είδαν και την άλλη όψη του νομίσματος και όσοι κατάφεραν να του αλλάξουν γνώμη.

Ένα συμπέρασμα που βγαίνει από αυτούς τους πρώτους μήνες του Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό, αφορά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός κάθε άλλο παρά λάτρης των πειραματισμών είναι.

Η αγωνιστική του φιλοσοφία δεν αλλάζει, παρά μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Οι βασικοί κανόνες στο παιχνίδι της ομάδας του είναι αδιαπραγμάτευτοι. Ακόμη και την ώρα μιας αναμέτρησης, ο Σίλβα συνήθως αλλάζει πρόσωπα, σπανίως τακτική ή διάταξη.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για διαχείριση προσώπων/καταστάσεων, ο Πορτογάλος τεχνικός είναι περισσότερο διαλλακτικός. Όχι απόλυτα, για να μην παρεξηγηθούμε. Όμως δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις, κόντρα σε σε όσα πίστευε ή έπραττε πριν.

Μια πεντάδα παραδείγματα

Κασάμι, Καμπιάσο, Σιόβας, Πάρντο, Φορτούνης. Τι κοινό έχουν οι παραπάνω παίκτες; Είχαν φανέλα βασικού για μια σειρά αγώνων, ωστόσο ήρθε η στιγμή που πέρασαν στον πάγκο, όταν ο Μάρκο Σίλβα έκρινε ότι υπήρχαν αγωνιστικοί λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Κασάμι ήταν φευγάτος όλο το καλοκαίρι, τελικά παρέμεινε και έπεισε τον προπονητή του ότι δικαιούται θέση στην 11άδα.

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ενδεκάδας ο Κασάμι, με τον Ζντιέλαρ εσχάτως να τον έχει προσπεράσει στην ιεραρχία.

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μποτία και Ντα Κόστα είναι εναλλάξ (έχοντας αντιμετωπίσει αμφότεροι προβλήματα τραυματισμών) οι παρτενέρ του Σιόβα στο κέντρο άμυνας, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Και ο Έλληνας στόπερ ωστόσο είχε ένα -έστω και σύντομο- πέρασμα από τον πάγκο.

Μετά το 0-3 από την Άρσεναλ στο Φάληρο, ο Σίλβα έκρινε ότι ο 27χρονος στόπερ έπρεπε να μείνει εκτός βασικού σχήματος, όπως και έγινε στα δύο επόμενα ματς με Παναιτωλικό και Καλλονή. Με το ξεκίνημα των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων μέσα στο 2016, ο Σιόβας πήρε ξανά φανέλα βασικού.

Στο παιχνίδι κόντρα στον Πλατανιά, ο τεχνικός του Ολυμπιακού είχε παράπονα από την άμυνα της ομάδας του και απέναντι στην Ξάνθη ο Σιόβας ήταν μεταξύ των αναπληρωματικών. Επέστρεψε στην ενδεκάδα στις αναμετρήσεις με Αστέρα (Κύπελλο) και ΠΑΣ.

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πορτογάλος τεχνικός τον εμπιστεύτηκε ευθύς εξ αρχής, δίνοντας του το γενικό πρόσταγμα της μεσοεπιθετικής γραμμής στον αγωνιστικό χώρο. Πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει στο ταλέντο και τις ικανότητες του. Ορθώς, αφού σε αυτό συνηγορούν και τα 15 τέρματα συν 10 ασίστ που έχει σε 18 (!) ματς πρωταθλήματος (συν 3 ασίστ στο Champions League) ο 23χρονος μεσοεπιθετικός.

Όμως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Σίλβα δεν δίστασε να αφήσει τον παίκτη εκτός αποστολής (όπως με τον Λεβαδειακό και τις δύο αναμετρήσεις του Κυπέλλου με τα Χανιά) ή στον πάγκο (στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πλατανιά) σε 4 σερί ματς, όταν διέκρινε πως δεν βρίσκεται στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας.

Ένα τέτοιο "μήνυμα" έστειλε ο Πορτογάλος και στον Μαζουακού, στην αναμέτρηση των "ερυθρολεύκων" με την Ξάνθη (23/1). Ο Γαλλοαφρικανός μπακ έμεινε εκτός αρχικού σχήματος (με τον Σαλίνο να τοποθετείται σε θέση αριστερού μπακ) και επέστρεψε σε αυτό στα ματς με Αστέρα (Κύπελλο) και ΠΑΣ.

Στην κατηγορία αυτή μπορεί να προστεθεί και ο Σεμπά. Ο Βραζιλιάνος κυνηγός είχε μια σταθερή παρουσία στα πλάνα του προπονητή του μέχρι και τα μέσα Δεκέμβρη. Φτάνοντας στα παιχνίδια του Ιανουαρίου έχει αγωνιστεί 2 λεπτά με τον Πανιώνιο, 8 με τον Λεβαδειακό, 5 με τον Πλατανιά, έμεινε εκτός αποστολής απέναντι σε Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης (Κύπελλο) και αγωνίστηκε 11 λεπτά στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ.

Οι τέσσερις που τον... κέρδισαν

Ζντιέλαρ, Τσιμίκας, Πουλίδο, Κολοβός. Μια τετράδα παικτών που σταδιακά κέρδισε τον Σίλβα. Ο Σέρβος έμεινε στο ρόστερ αρχικά καθώς δεν προχώρησε η περίπτωση δανεισμού του στην Παρτίζαν το περασμένο καλοκαίρι. Καλή άποψη είχε σχηματίσει από τα φιλικά ο Σίλβα, όμως είχε ψηλά στις προτιμήσεις του τους Μιλιβόγεβιτς, Μπουχαλάκη, ακολουθούσε ο Καμπιάσο και... προέκυψε ο Κασάμι. Η λύση του δανεισμού έμοιαζε η σωστή για τον Ζντιέλαρ προκειμένου να μην μείνει πίσω η ποδοσφαιρική του ανάπτυξη.

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

μπήκε και στην ευρωπαϊκή λίστα) και μένει να δούμε τον τρόπο που θα τον χειριστεί αγωνιστικά στη συνέχεια.

Για τον Κώστα Τσιμίκα δεν χρειάστηκαν παρά μόνο τα ματς Κυπέλλου για να πείσει τον προπονητή του ότι πρόκειται περί εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περίπτωσης ποδοσφαιριστή.

Ο Σίλβα έχει εκθειάσει επανειλημμένως το ταλέντο και την προσαρμοστικότητα του 19χρονου μπακ, υποστηρίζοντας ότι εφόσον συνεχίσει να προπονείται σκληρά, τότε πολύ σύντομα θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ της πρώτης ομάδας.

Ο Κολοβός πάλι ήταν για αρκετό διάστημα εκτός πλάνων του Πορτογάλου και όλα έδειχναν ότι δύσκολα θα συνεχίσει στο Λιμάνι και μετά τον Γενάρη. Ωστόσο ο 24χρονος μεσοεπιθετικός κατάφερε να αλλάξει την γνώμη του Σίλβα, είτε μέσα από την προσπάθεια του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, είτε εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που του έδωσε ο προπονητής του αγωνιστικά.

Σίλβα ο πεισματάρης, Σίλβα ο διαλλακτικός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σίλβα είχε ως σημείο αναφοράς τον Ιντέγε, χρησιμοποιούσε σπανίως τον Φινμπόγκασον και καθόλου τον Πουλίδο.

Πλέον ο Άλαν είναι πίσω από την Νιγηριανό και ο Ισλανδός με τις βαλίτσες στο χέρι και προορισμό τη Γερμανία και την Άουγκσμπουργκ. Παίρνει σιγά σιγά τις ευκαιρίες του ο Πουλίδο και δείχνει ότι έχει την δυνατότητα να δώσει κάποιες λύσεις στο επιθετικό κομμάτι.

Σίγουρα υπήρξαν και οι περιπτώσεις που ο Σίλβα δεν ήταν διαλλακτικός. Αυτό συνέβη με ποδοσφαιριστές όπως οι Φινμπόγκασον, Τζανδάρης, Γιαννιώτας. Βέβαια σε ένα ρόστερ που απαριθμεί καμιά... 35αριά παίκτες, μάλλον δεν είναι εφικτό να πάρουν όλοι έναν ικανό αριθμό ευκαιριών.

Σε κάθε περίπτωση και με εξαίρεση αυτή την τριάδα ποδοσφαιριστών, ο Σίλβα έχει δείξει ότι δεν... μουλαρώνει. Αντιθέτως δεν διστάζει να βάλει στον "πάγο" παίκτες που είχε βασικούς στη πλάνα του ή να δώσει ευκαιρίες σε αυτούς που δεν υπολόγιζε ιδιαίτερα.

Με τον Ολυμπιακό να έχει ελαφρύνει σημαντικά το ρόστερ του μέσα στον Γενάρη και να μπαίνει σε μια σειρά ζόρικων αναμετρήσεων τον Φλεβάρη (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άντερτλεχτ x2), έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί ο Σίλβα τους ποδοσφαιριστές που έχει πλέον στην διάθεση του.

Διαβάστε ακόμη:

Το πιο περίεργο δίμηνο του Μανιάτη

Ο περσινός... Φορτούνης

"Τον Ζντιέλαρ; Πάρτε τον με κλειστά μάτια…"

Το νέο ρεκόρ του Ολυμπιακού

Μαρσάρει! Θα γκαζώσει;

Ρεσιτάλ Μπενίτες με Κρους Ασούλ!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ