ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ανασταλτικοί παράγοντες και Πορτογάλοι

Ανασταλτικοί παράγοντες και Πορτογάλοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Euro 2016 και η αυξημένη φορολογία είναι δύο παράμετροι που καθυστερούν τις μεταγραφικές εξελίξεις του Ολυμπιακού. Τα ονόματα από την Πορτογαλία δείχνουν ότι ο Σίλβα θέλει να πάει σε λύσεις που έχει ξεκάθαρη εικόνα.

Σε δύο εβδομάδες είναι προγραμματισμένη η πρώτη συγκέντρωση των παικτών του Ολυμπιακού στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, όταν και οι "ερυθρόλευκοι" θα μπουν στους ρυθμούς της αγωνιστικής περιόδου 2016-17.

Ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκτήσει τον Ντιόγκο Φιγκέιρας, πρώην παίκτης της Σεβίλλης και μέχρι την επίσημη πρώτη αναμένονται κι άλλες κινήσεις μεταγραφικού περιεχομένου. Όχι καταιγιστικές πάντως, αφού ναι μεν στο Λιμάνι βρίσκονται κάθε μέρα σε αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων για την ενίσχυση του ρόστερ, ωστόσο υπάρχουν δύο παράμετροι που καθυστερούν τις εξελίξεις και παίζουν τον δικό τους -σημαντικό- ρόλο.

Στις 10 Ιουνίου ξεκινάει το Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας και μέχρι την ολοκλήρωση του θα παίξει... ανασταλτικό ρόλο γενικότερα στις μεταγραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Φυσιολογικό, καθώς η πελατεία των απανταχού ατζέντηδων θα δίνει τα διαπιστευτήρια της σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Δύο με τρία καλά παιχνίδια μπορούν να εκτοξεύσουν την αξία ενός ποδοσφαιριστή, οι μάνατζερ είναι πάντα διατεθειμένοι να πάρουν αυτό το ρίσκο, με συνέπεια να μην βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες για τους πελάτες τους πριν το τέλος του τουρνουά. Και επειδή όλα είναι μια αλυσίδα, οι top σύλλογοι είναι αυτοί που ψωνίζουν, κάνουν το τελικό ξεσκαρτάρισμα τους και εν συνεχεία ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Ένας δεύτερος παράγοντας που παίζει τον δικό του ρόλο, είναι η αύξηση των συντελεστών φορολογίας για τη νέα σεζόν. Ιδιαίτερα για τα "ακριβά" συμβόλαια. Πράγμα που σημαίνει ότι μια ομάδα κοιτάζει να αξιολογεί όσο το δυνατόν καλύτερα περιπτώσεις που την ενδιαφέρουν, να τις περνά από "κόσκινο" και να μειώνει όσο περισσότερο μπορεί το ρίσκο, πάντα σε συνάρτηση με το μπάτζετ που μπορεί να διαθέσει χωρίς να βγει έξω από τον προϋπολογισμό της. Αυτά τα δεδομένα αφενός στενεύουν το εύρος των επιλογών, αφετέρου καθυστερούν τις εξελίξεις.

Πάντως οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είναι πάντα σε επικοινωνία με τον Μάρκο Σίλβα, τόσο για τα ανοιχτά μέτωπα στο μεταγραφικό τοπίο, όσο και σε οτιδήποτε αφορά την καλοκαιρινή προετοιμασία και την προσπάθεια των Πειραιωτών να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να ξεπεράσουν τον σκόπελο των προκριματικών για να δώσουν το παρών στους ομίλους του Champions League.

Πορτογάλοι σε πρώτο πλάνο

Είναι λογικό στα ρεπορτάζ που αφορούν την μεταγραφική δραστηριότητα του Ολυμπιακού να συναντά κανείς πάντα και ένα πορτογαλικό όνομα. Είναι μια αγορά που γνωρίζει ο Μάρκο Σίλβα, πρόκειται για συμπατριώτες του, επομένως έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αγωνιστική τους αξία. Τα θετικά και τα αρνητικά τους. Τίποτα φυσικά δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία μιας επιλογής, αφού και οι Σεμπά, Ερνάνι τέτοιες περιπτώσεις είναι αλλά δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες του 39χρονου προπονητή.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει ήδη έναν Πορτογάλο (Φιγκέιρας) και έχει κάμποσες ακόμη περιπτώσεις παικτών της ίδιας εθνικότητας ή ακόμη και διαφορετικής αλλά με θητεία στο πρωτάθλημα της χώρας, στα υπόψιν. Εβέρτον και Λισάντρο Λόπες για την άμυνα, Ζοζουέ για τις θέσεις των εξτρέμ, Μαρτίνες και Κάρλος Εντουάρντο για τον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ο Εβέρτον τη σεζόν που ολοκληρώθηκε έκανε 18 συμμετοχές με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, είναι 27 ετών (23/3/1989) και δεσμεύεται με τα "λιοντάρια" έως τον Ιούνιο του 2019, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία του Βραζιλιάνου στόπερ φτάνει στα 3 εκατ. ευρώ. Ο Λισάντρο Λόπες είναι κάτοχος ισπανικού διαβατηρίου, έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 με την Μπενφίκα, είναι επίσης 27 ετών (1/9/1989) και έκανε 19 συμμετοχές τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ο στόπερ των "αετών" πάντως είναι... αλμυρούτσικος και η τιμή του είναι στα 6 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος της παρέας των στόπερ είναι ο Αντερλάν Σάντος. Ο Ολυμπιακός διέψευσε προ ημερών ότι υπάρχει θέμα με τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό της Βαλένθια (και με 5ετή θητεία στο πορτογαλικό πρωτάθλημα), πολύ περισσότερο τα σενάρια που αναπτύχθηκαν και ήθελαν τους Πειραιώτες να έχουν καταθέσει πρόταση ύψους 6 εκατ. ευρώ! Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για παίκτη που γνωρίζει ο Μάρκο Σίλβα και οι "νυχτερίδες" θα τον έδιναν ακόμη και με τα μισά από όσα τον απέκτησαν πριν ένα χρόνο. Η Βαλένθια πλήρωσε 9 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα, τον πουλάει με 4,5, ενώ στον Ολυμπιακό θα τον έδινε και δανεικό με οψιόν αγοράς. Η προηγούμενη σεζόν δεν εκτυλίχθηκε καλά για τον Αντερλάν Σάντος, που αγωνίστηκε μεν συνολικά 2600 λεπτά, όμως απογοήτευσε τους ανθρώπους της Βαλένθια.

Όσον αφορά την περίπτωση του Έντερ Μπαλάντα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά χωρίς ο Ολυμπιακός να τον έχει ψηλά στη λίστα για την ώρα. Στα 23 του χρόνια (28/2/1993), ο Κολομβιανός διεθνής στόπερ έκανε 19 συμμετοχές στη Ρίβερ Πλέιτ, με την οποία έχει συμβόλαιο έως το 2020 και η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 4 εκατ. ευρώ.

Ζοζουέ, Κάρλος Εντουάρντο και Μαρτίνς

Άλλοι δύο παίκτες από την πορτογαλική αγορά. Ο Ζοζουέ είναι 26 ετών (17/9/1990), παίζει κυρίως ως δεξιός ακραίος με ανάποδο πόδι και με την Πόρτο τον δένει συμβόλαιο μέχρι το 2017. Πέρασε από μισή σεζόν σε Μπούρσασπορ και Μπράγκα, πραγματοποιώντας συνολικά 40 συμμετοχές (5 γκολ, 6 ασίστ). Στους "δράκους" μοιάζει να μην υπολογίζεται, η αξία του κυμαίνεται στα 4 εκατ., ευρώ, όμως από τη στιγμή που το συμβόλαιο του εκπνέει σε ένα χρόνο (άρα από τον Γενάρη μπορεί να υπογράψει χωρίς η Πόρτο να πάρει ευρώ), σε περίπτωση που παραχωρηθεί θα γίνει με λιγότερα από τα μισά χρήματα.

Ο Μαρτίνς είναι επί της ουσίας ελεύθερος από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, όπου επί ημερών Μάρκο Σίλβα είχε σημαντικό ρόλο, κάτι που άλλαξε όταν ανέλαβε ο Ζόρζε Ζεζούς. Ο 26χρονος (21/1/1990) άσος έπαιξε μόλις 8 παιχνίδια τη σεζόν 2015-16, βρίσκεται σε περίοδο διακοπών και δεν θα είχε κανένα ενδοιασμό να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που τον πιστεύει.

Για τον Κάρλος Εντουάρντο δεν υπάρχει κάτι νεότερο και δεν θα υπάρξει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν και δεν θα είναι πλέον σε ισχύ η συμφωνία της Αλ - Χιλάλ με την Πόρτο, που θέλει τους "δράκους" να καρπώνονται το 50% πιθανής μεταγραφής του παίκτη.

"Προσωπικά εκτιμώ εξελίξεις για τον Κάρλος Εντουάρντο στα τέλη Ιουνίου. Μετά τις 25 του μηνός. Έχουμε ξαναπεί ότι έχουμε προτάσεις από την Ευρώπη. Ορισμένες είναι δε, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Ο Κάρλος Εντουάρντο, όμως, ανήκει στην Αλ Χιλάλ. Για να φύγει - όπως έχω τονίσει ξανά - θα πρέπει να ικανοποιηθεί και ο παίκτης και η ομάδα", είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του ατζέντη του.

Η λίστα Γκαλέτι

Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι έχει πάντα στην ατζέντα του ποδοσφαιριστές για τον Ολυμπιακό από τη Λατινική Αμερική, κυρίως από αυτούς που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο Γκουίντο Καρίγιο πέρσι (κατέληξε στη Μονακό), ενώ φέτος τα ονόματα των Σεμπαστιάν Ντριούσι και Σαντιάγο Ασκασίμπαρ έχουν δει τη δημοσιότητα. Ο πρώτος είναι 20 ετών (9/2/1996), αριστερός εξτρέμ, με ιταλικό διαβατήριο και το συμβόλαιο του με την Ρίβερ Πλέιτ εκπνέει τον Δεκέμβρη του 2017. Δεν είναι στα πλάνα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο και πιθανότατα θα παραχωρηθεί με μεταγραφή αλλά μόνο φτηνή δεν είναι η περίπτωση του, καθώς αποτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Ασκασίμπαρ, μοιάζει ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Έκανε το ξεπέταγμα του στα 19 (25/2/1997), έπαιξε 11 ματς ως ανασταλτικός μέσος με την Εστουντιάντες, έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2019 και τον τσεκάρουν ήδη Σπαρτάκ Μόσχας, Μπόκα Τζούνιορς, Ρίβερ Πλέιτ και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο τεχνικός της Εστουντιάντες, Νέλσον Βίβας, επιβεβαίωσε ότι δείπνησε με τον Ντιέγκο Σιμεόνε και αντικείμενο της συζήτησης τους ήταν -μεταξύ άλλων- ο Ασκασίμπαρ.

"Συναντηθήκαμε και πήγαμε για φαγητό με τον Τσόλο. Άρχισε να μου μιλά για τον Ασκασίμπαρ και του είπε να... ξεχάσει ότι έχει δει", αποκάλυψε αστειευόμενος ο Βίβας που λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι ο παίκτης δεν θα αργήσει πολύ να φύγει από την Εστουντιάντες. Ο Τύπος στην Αργεντινή υποστηρίζει ότι η Εστουντιάντες έχει στα χέρια της τρεις επίσημες προσφορές για τον 19χρονο μέσο, εικάζοντας ότι μια από αυτές προέρχεται από τους "ροχιμπλάνκος" του Ντιέγκο Σιμεόνε. Τονίζουν μάλιστα ότι οι Γκαλέτι - Σιμεόνε έχουν πολύ καλές σχέσεις, όπως το ίδιο ισχύει για τον Τσόλο με την Εστουντιάντες.

Μάλιστα στην Αργεντινή υποστηρίζουν ότι η Εστουντιάντες ενδέχεται να απαιτήσουν ακόμη και 7 εκατομμύρια ευρώ για να συναινέσουν στην παραχώρηση του Ασκασίμπαρ, ενώ πρόθεση τους είναι να τον κρατήσουν για μια ακόμη σεζόν, έστω κι αν προκύψει πώληση του παίκτη (προφανώς δανεικό), προκειμένου να τους βοηθήσει στις διοργανώσεις Copa Argentina, Copa Sudamericana και Copa Libertadores.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΕ Ολυμπιακός: "Παραμύθια, λάσπη και ψέμματα"
Καμπιάσο: "Πήγε εξαιρετικά η χρονιά στην Ελλάδα"
Κόκκαλης: "Χολέρα έχει ο Κετσπάγια; Έπρεπε να διώξω τον Βαλβέρδε!"
Διαψεύδει ο Ολυμπιακός για Τοπάλ
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ