ΙΣΠΑΝΙΑ

Football Analysis: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Football Analysis: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Ο συνεργάτης του Sport24.gr και ειδικός στην ανάλυση των θεμάτων τακτικής, Michael Cox, γράφει για τη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης και την ίδια εικόνα στους τρεις αγώνες που έχουν γίνει φέτος στο "Μπερναμπέου".

Διαβάστε στο Sport24.gr όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μεγάλο ντέρμπι της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα: Δείτε την ανασκόπηση του αγώνα και τα στιγμιότυπα σε High Definition!

Δείτε επίσης, τα πρωτοσέλιδα του Ισπανικού Τύπου που αποθεώνουν την ομάδα του Πεπ Γουαρδιόλα, την αντιαθλητική ενέργεια του Πέπε να πατήσει τον Μέσι όπως και όλα τα "κατορθώματα" του αμυντικού του Ζοζέ Μουρίνιο και τέλος το χορό των Αμπιντάλ-Άλβες μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Το clasico ξεκίνησε και συνεχίζεται στο Sport24.gr

Η τακτική ανάλυση του Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Ο Κάρλες Πουγιόλ και ο Ερίκ Αμπιντάλ σημειώσαν γκολ και ήταν οι απρόσμενοι ήρωες στον πρώτο αγώνα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου".

Ο Ζοσέ Μουρίνιο εξέπληξε πολλούς με τις αρχικές επιλογές του, βάζοντας στην 11άδα τους Καρίμ Μπενζεμά και Γκονσάλο Ιγκουαΐν, ενώ άφησε στον πάγκο τον Μεσούτ Οζίλ. Ο "παγκίτης" Χαμίτ Άλτιντοπ ξεκίνησε στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ξεκίνησε με τους ίδιους ποδοσφαιριστές που έχει επιλέξει και στην πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο "Μπερναμπέου" με εξαίρεση τη θέση του τερματοφύλακα. Ο Χοσέ Πίντο αγωνίζεται στο κύπελλο.

Football Analysis: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Οι βασικές 11άδες

Ο αγώνας είχε την ίδια εξέλιξη με εκείνο το παιχνίδι. Η Ρεάλ ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε στο σκορ, αλλά η Μπαρτσελόνα βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα και η πίεση που άσκησε είχε ως αποτέλεσμα τα δύο γκολ.

Η τακτική της Ρεάλ στο ξεκίνημα του αγώνα

Ο Μουρίνιο παρέταξε την ομάδα του σε 4-3-3 και η επιλογή του περιελάμβανε τους δυνατότερους παίκτες. Το τρίο της μεσαίας γραμμής ξεκινούσε από τον Πέπε. Κρατούσε τη μπάλα σε αντιδιαστολή με τον "καταστροφικό" ρόλο που συχνά τον βλέπουμε στους αγώνες εναντίον της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, όταν άλλαξε θέση, ο Τσάμπι Αλόνσο τον αντικατέστησε για να καλύψει τη ζώνη μπροστά από τους τέσσερις αμυντικούς.

Ο Πέπε ανέλαβε το μαρκάρισμα του Μέσι, ο Αλόνσο τον Σεσκ Φάμπρεγας και ψηλότερα ο Λασανά Ντιερά είχε αποστολή να πιέζει τον Τσάβι. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς είχε ελευθερία κινήσεων, αν και ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν βρισκόταν κοντά του στα πρώτα λεπτά του ματς.

Η Ρεάλ πίεζε σε κάθε ευκαιρία, όπως στην εκτέλεση του ελεύθερου, αλλά η πίεση της δεν ήταν τόσο έντονη όπως στον αγώνα του πρωταθλήματος. Οι παίκτες της Ρεάλ έμειναν στο δικό τους γήπεδο, αφήνοντας τους αμυντικούς της Μπαρτσελόνα να κρατούν τη μπάλα, ενώ οι γηπεδούχοι περίμεναν την ευκαιρία τους να βγουν στην κόντρα.

Το πλάνο τακτικής της Μπαρσελόνα

Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε με τέσσερις στην άμυνα και όχι τρεις με τον Ντάνι Άλβες να καλύπτει το δεξί άκρο. Ακριβώς όπως στον αγώνα πρωταθλήματος, ο Ινιέστα έπαιζε αριστερά με τον Φάμπρεγας να παίζει στη μεσαία γραμμή και όχι ως κρυφός επιθετικός. Ο Άλβες και ο Ινιέστα άνοιγαν το γήπεδο, όπως φάνηκε από τη βαθιά σέντρα από τον πρώτο στον δεύτερο στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης.

Ο Αμπιντάλ έπαιξε στην άμυνα δίχως να βγαίνει μπροστά. Ανέλαβε τον Μπενζεμά και κατάφεραν οι δύο παίκτες να σβήσουν ο ένας τον άλλο.

Ρονάλντο εναντίον Άλβες

Η μάχη-κλειδί στο πρώτο ημίχρονο ήταν αυτή ανάμεσα στον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Άλβες με τον Ρονάλντο να αναδεικνύεται νικητής.

Ο Ρονάλντο έδινε βοήθεια και στην άμυνα στα πρώτα λεπτά με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα καλό τάκλιν στον Άλβες και ένα στη συνέχεια στον Ζεράρ Πικέ. Ο Άλβες έκανε αυτό που κάνει συνήθως, επιχειρώντας να τραβήξει μακριά τον Ρονάλντο, όμως ο τελευταίος τον είχε υπό έλεγχο, διατηρώντας την άνεση να βγει μπροστά σε κάθε δοθείσα ευκαιρία

MADRID, SPAIN - JANUARY 18:  Cristiano Ronaldo of Real Madrid strikes to score his sides opening goal during the Copa del Rey quarter final match between Real Madrid and Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on January 18, 2012 in Madrid, Spain.  (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
MADRID, SPAIN - JANUARY 18: Cristiano Ronaldo of Real Madrid strikes to score his sides opening goal during the Copa del Rey quarter final match between Real Madrid and Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on January 18, 2012 in Madrid, Spain. (Photo by Jasper Juinen/Getty Images) GETTY IMAGES

Με τους δύο καθαρούς επιθετικούς σε ήσυχη βραδιά, η Ρεάλ έπρεπε να παίξει επιθετικά. Δύο φορές λειτούργησε σωστά. Οι γρήγορες μπαλιές προς τον Ρονάλντο έφεραν δύο φορές τον Άλβες σε δύσκολη θέση. Την πρώτη ο Ρονάλντο σημείωσε γκολ και την άλλη επιχείρησε να δώσει έτοιμο γκολ στον Μπενζεμά προτού παρέμβει ο Αμπιντάλ.

Ήταν έκπληξη το γεγονός πως ο Γκουαρδιόλα δεν έβαλε τον Κάρλες Πουγιόλ κοντά στον Ζεράρ Πικέ για να βοηθάει τον Άλβες. Ο Πουγιόλ είναι καλύτερος στο έναν εναντίον ενός και στο περσινό 5-0, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί της Μπαρτσελόνα άλλαζαν πλευρά για να έχουν υπό τον έλεγχο τους τον Ρονάλντο, ώστε να μείνει ο Πουγιόλ στη θέση του.

Η πίεση της Μπαρτσελόνα

Το να φτάσει η μπάλα στον Ρονάλντο ήταν ένα από τα δύο πράγματα που έκανε καλά η Ρεάλ. Το άλλο ήταν το μαρκάρισμα στον Μέσι, ο οποίος ήταν ήσυχος και βρισκόταν ξεχασμένος δεξιά, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Πέπε. Βρισκόταν μακριά από τη μεγάλη περιοχή.

Μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο του δικού της σταρ (Ρονάλντο) και ελαχιστοποιώντας την παρουσία του σταρ της Μπαρτσελόνα (Μέσι), η Ρεάλ δεν έπαιζε άσχημα. Ωστόσο υπήρξε αναστάτωση στην άμυνα. Που έπαιζε αυτή. Ξεκίνησα ψηλά και σιγά σιγά υποχωρούσαν προς τα πίσω με τη Μπαρτσελόνα να μπορεί να περάσει κάθετες μπαλιές ή να βρει τους επιθετικούς της.

Όταν η άμυνα ξεκίνησε ψηλά δεν υπήρχε χώρος για να καλύψουν οι μέσοι. Όταν οπισθοχώρησαν οι αμυντικοί δίχως να καταφέρουν να σταματήσουν το ρυθμό του Αλέχις Σάντσες, οι μέσοι της Ρεάλ άρχισαν να τρέχουν, υποχρεώθηκαν να κάνουν περισσότερη δουλειά και να καλύψουν μεγαλύτερο χώρο.

Barcelona's Carles Puyol (C) scores his goal against Real Madrid's goalkeeper Iker Casillas (R) during their Spanish King's Cup quarter-final first leg "El Clasico" soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid January 18, 2012.       REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Barcelona's Carles Puyol (C) scores his goal against Real Madrid's goalkeeper Iker Casillas (R) during their Spanish King's Cup quarter-final first leg "El Clasico" soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid January 18, 2012. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Ο Μέσι βρισκόταν υπό έλεγχο, όμως ήταν τέσσερις εναντίον τριών στη μεσαία γραμμή: Μπουσκέτς, Τσάβι, Φάμπρεγας, Μέσι εναντίον Πέπε, Ντιαρά, Αλόνσο. Ο Ντιαρά έκανε καλή δουλειά επάνω στον Τσάβι, ο οποίος επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα, αλλά όχι στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα (όπως συνήθως πρωταγωνιστεί στα ματς με τη Ρεάλ), αλλά ο Αλόνσο συνεχίζει να έχει προβλήματα όταν παίζει με τη Μπαρτσελόνα.

Ο Φάμπρεγας πήρε αρκετά τη μπάλα και προσπάθησε να βγάλει δύο επικίνδυνες μπαλιές, πρώτα στον Ινιέστα και στη συνέχεια αναζητώντας το κεφάλι του Σάντσες, με τη μπάλα να σταματάσει στο δοκάρι. Ο Φάμπρεγας δέχθηκε και πάσα από τον Μέσι, αναγκάζοντας τον Κασίγιας να βγει και να μαζέψει τη μπάλα. Ο Φάμπρεγας έπαιξε έξυπνα το ρόλο του.

Προβλήματα δημιούργησε και ο Ινιέστα, ο οποίος γινόταν πολύ συχνά αποδέκτης της μπάλας. Ο Άλτιντοπ δεν ήξερε τι να κάνει. Είναι εμφανές πως δεν είναι καθαρός αμυντικός, έμεινε πίσω και επέτρεπε στον Ινιέστα να πάρει τη μπάλα, με τον Ισπανό να περνάει αρκετές φορές τον αντίπαλο του. Ήταν μόνιμη απειλή για τον Κασίγιας και επέστρεφε στη μεσαία γραμμή για να διασφαλίσει το αβαντάζ της Μπαρτσελόνα.

Οι δύο ομάδες μετά το 67' (Ρεάλ σε 4-2-3-1)

Η Μπαρτσελόνα σπατάλησε πολύ χρόνο στα πρώτα λεπτά και η ανάπαυλα του ημιχρόνου τη βρήκε να χάνει με 1-0. Οι συνθέσεις στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου ήταν οι ίδιες με την αρχή του αγώνα και η "μάχη" στην τακτική σχεδόν η ίδια, αν και ο Άλβες έπαιζε περισσότερο προσεκτικά και επομένως ο Ρονάλντο ήταν λιγότερο απειλητικός.

Football Analysis: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Οι δύο ομάδες μετά το 67'

Ψηλό παιχνίδι

Η ισοφάριση από τη Μπαρτσελόνα ήρθε σε στημένη φάση. Αυτό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, μιας και η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα με μικρόσωμους ποδοσφαιριστές και η Ρεάλ χρησιμοποίησε πιο μεγαλόσωμους παίκτες. Οι ομάδες του Μουρίνιο είναι πειθαρχημένες στις στημένες φάσεις, όμως ο Πουγιόλ έμεινε ξεμαρκάριστος και με κεφαλιά-ψαράκι πέτυχε το γκολ.

Μια ευκαιρία με τον Μπουσκέτς, όταν αυτός και ο Πουγιόλ ήταν ελεύθεροι στην εκτέλεση του φάουλ του Τσάβι, έδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα.

Η Ρεάλ βρέθηκε πολύ κοντά στο να αυξήσει το προβάδισμα της όταν η μπάλα από την προσπάθεια του Μπενζεμά, βρήκε στο δοκάρι. Ο Ντιαρά (και όχι ο Αλόνσο) μοίρασε τη μπάλα στον Άλτιντοπ και εκείνος επιχείρησε να βγάλει σέντρα. Αυτό δεν το έκανε αρκετά η Ρεάλ. Στον τελικό του κυπέλλου πέρυσι κέρδισαν πολλά από την κυριαρχία τους στο ψηλό παιχνίδι, βγάζοντας σέντρες στη μεγάλη περιοχή και θεωρητικά με τρεις καλές κεφαλιές οι παίκτες της Ρεάλ θα ήταν περισσότερο απειλητικοί.

Football Analysis: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Η αλλαγή της διάταξης της Ρεάλ

Στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου ο Μουρίνιο άλλαξε το σύστημα από 4-3-3 σε 4-2-3-1. Έβγαλε τον Ιγκουαΐν (χρειάζεται ένας επιθετικός με τον Μπενζεμά να μπορεί να παίζει στα άκρα σε 4-3-3, αλλά όχι σε 4-2-3-1, αν δει κανείς πόσο βαθιά έπαιζε η Ρεάλ και πως ο Μπενζεμά ήταν καλύτερος από τον Ιγκουαΐν) και τον Ντιαρά (αποτέλεσε έκπληξη η αλλαγή του γιατί έκανε αξιοπρεπές αγώνα και έδωσε λύσεις μετά την παρατήρηση του Πέπε με κίτρινη κάρτα). Ο Χοσέ Καγιεχόν και ο Μεσούτ Οζίλ μπήκαν στον αγώνα με τον Καγιεχόν να παίζει αριστερά και τον Ρονάλντο να μετακινείται δεξιά.

Ο Μουρίνιο ήθελε τη Ρεάλ περισσότερο επιθετική, γνωρίζοντας πως χρειαζόταν αβαντάζ ενός γκολ ενόψει της ρεβάνς στο "Καμπ Νου". Ο Καγιεχόν έδωσε φρεσκάδα, αλλά ο Οζίλ ήθελε χώρο να κινηθεί και δεν βρήκε απέναντι στους μέσους της Μπαρτσελόνα. Η κίνηση του Μουρίνιο έγινε γιατί χρειαζόταν έναν επιπλέον επιθετικογενή παίκτη με φρέσκα πόδια και όχι για λόγους τακτικής.

Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα

Στο τέλος η Ρεάλ έδειχνε ευάλωτη στη μεσαία γραμμή με τον Πέπε και τον Αλόνσο να μοιάζουν αδύναμοι με τον Οζίλ να τους καλύπτει και όχι ο Ντιαρά. Η Μπαρτσελόνα παρέμεινε απειλητική στην κόντρα με τη Ρεάλ να υποκύπτει σε κυνικά φάουλ, με τρανό παράδειγμα εκείνο του Ρικάντο Καρβάλιο στον Μέσι. Αυτό ήταν ένα υποπροϊόν της επιθετικής συμπεριφοράς και η Ρεάλ έχασε δύναμη στη μεσαία γραμμή μετά την αλλαγή.

Barcelona's Eric Abidal (2nd R) is congratulated by team mates after scoring against Real Madrid during their Spanish King's Cup quarter-final first leg "El Clasico" soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, January 18, 2012.     REUTERS/Stringer (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Barcelona's Eric Abidal (2nd R) is congratulated by team mates after scoring against Real Madrid during their Spanish King's Cup quarter-final first leg "El Clasico" soccer match at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, January 18, 2012. REUTERS/Stringer (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Ο Αμπιντάλ θα ήταν ίσως ο τελευταίος παίκτης που θα περίμενε κανείς να σκοράρει, ωστόσο η φύση του γκολ ήταν απόλυτα λογική. Η Ρεάλ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις βαθιές μπαλιές και είχαν πρόβλημα στη δεξιά πλευρά. Αν συνδυάσουμε τα δύο, τότε μπορούμε να σκεφτούμε για ποιο λόγο ο Αμπιντάλ βρέθηκε ελεύθερος και πέτυχε το γκολ της νίκης.

Συμπέρασμα

Και στα τρία Clasicos στο Μπερναμπέου φέτος (Σούπερ Καπ, πρωτάθλημα, κύπελλο) η Ρεάλ έχει προηγηθεί στο σκορ και στη συνέχεια δέχεται μεγάλη πίεση μετά το 30'. Τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά (ισοπαλία, ήττα με διαφορά δύο γκολ, ήττα με διαφορά ενός γκολ), αλλά ο τρόπος είναι ο ίδιος. Είναι δύσκολο να ελέγξεις το ρυθμό του αγώνα εναντίον της Μπαρτσελόνα. Πραγματικά έχουν μεγάλη κατοχή της μπάλας.

Football Analysis: Ρεάλ-Μπαρτσελόνα
TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ