ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς αγοράζουν σήμερα οι Έλληνες αυτοκίνητο

Πώς αγοράζουν σήμερα οι Έλληνες αυτοκίνητο

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε από το 2009, άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Δεν είναι και λίγο πράγμα οι πωλήσεις νέων ΙΧ από το ζενίθ των 220.548 πωλήσεων το 2009, να φθάνουν στο ναδίρ των 58.482 το 2012. Η πτώση ήταν τεράστια, διότι το τελευταίο, ίσως, που σκεφτόταν κάποιος, με τις δουλειές να συρρικνώνονται, με την ανεργία να διογκώνεται και με τους φόρους να αυξάνουν, ήταν να αγοράσει αυτοκίνητο.

Και είναι πράγματι λογικό αυτό, όπως ίσως δεν ήταν λογικό να φθάνουμε σε τεράστια νούμερα πωλήσεων (ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών οι 289.753 μονάδες το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων). Και δεν ήταν λογικό τη στιγμή που οι αποσύρσεις - ανακυκλώσεις οχημάτων δεν ήταν ανάλογες των πωλήσεων, πλην ορισμένων περιπτώσεων, όπως το 2009 με περίπου 140.000 αποσύρσεις λόγω φορολογικών κινήτρων.

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως κινήθηκε η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα από το 2004 και μετά, παραθέτουμε έναν συγκριτικό πίνακα.

Εκείνο που θα διαπιστώσουμε είναι οι υψηλές πωλήσεις την εποχή της «ευμάρειας», η ραγδαία πτώση των πωλήσεων στην εποχή της κρίσης και η σχετική ισορροπία σε πωλήσεις και αποσύρσεις (με επιδότηση) πάλι την εποχή της κρίσης, κάτι που δείχνει ότι με χαμηλές πωλήσεις, έχουμε και χαμηλές σε αριθμό αποσύρσεις.

Αυτό καταδεικνύει ότι ο στόλος δεν ανανεώνεται, δηλαδή μεγαλώνει η ηλικία των κυκλοφορούντων οχημάτων, ενώ πλέον δεν έχουμε και φορολογικά κίνητρα απόσυρσης.

www.driveandtravel.gr

 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πέθανε ο διαβόητος serial killer Τσαρλς Μάνσον

Ο δολοφόνος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο συνοδευόμενος από πέντε αστυνομικούς

Η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη από τη 17Ν

Ακόμη και (ακριβώς) 27 χρόνια μετά, η αποτυχημένη ενέδρα της 17Ν στον Έλληνα επιχειρηματία είναι μια αφήγηση που κόβει την ανάσα.

Γνωστή πορνοστάρ εξομολογείται: Τα πιο περίεργα που μου έχουν ζητήσει

"Καυτές" αποκαλύψεις από την βραβευμένη Άσα Ακίρα, που έχει αποτελέσει έμπνευση για την δημιουργία της πιο ακριβής κούκλας του κόσμου

Όχι μία ακόμα φαντασίωση: Η Σπυροπούλου καθηγήτρια σε λύκειο

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αργυρούπολης δεν πρόκειται να ξανακάνουν κοπάνα.

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24