Pirelli: Preview του Ιταλικού GP στη Monza

Pirelli: Preview του Ιταλικού GP στη Monza

Έφτασε η ώρα για τον εντός έδρας αγώνας για την Pirelli στην ταχύτερη απ' όλες τις πίστες, στη Monza, στον απόλυτο "Ναό της Ταχύτητας".

Οι ταχύτητες διέλευσης από τις στροφές δεν είναι υψηλές οπότε σημασία έχουν κυρίως οι ευθείες όπου τα μονοθέσια πλησιάζουν τα 360km/h χάρη στη πολύ μικρή κλίση στις αεροτομές μια ρύθμιση που την βλέπουμε μόνο στην Ιταλία.

Η Pirelli επέλεξε τη μέση, τη μαλακή και την πολύ μαλακή γόμα η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Μόντσα. Είναι ο τέταρτος συνεχής αγώνας που χρησιμοποιείται ο ίδιος συνδυασμός γομών.

Όσον αφορά στην ατμόσφαιρα το Parco Reale di Monza παραμένει μοναδικό: Μια ιστορική τοποθεσία για τη Formula 1 που φιλοξενεί αγώνα από το 1950 ανελλιπώς, με εξαίρεση μόνο μια χρονιά. Ο χώρος δεν εμπνέει μόνο τους φιλάθλους αλλά και τους οδηγούς.

Η ΠΙΣΤΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΏΝ

- Η μέση ωριαία ταχύτητα είναι υψηλή, αλλά οι ταχύτητες στις στροφές είναι χαμηλές αυτό ελαχιστοποιεί τη φθορά των ελαστικών.

- Αυτό σημαίνει πως μερικές ομάδες μπορεί να βάλουν σα στόχο να κάνουν μόνο μια αλλαγή ελαστικών στον αγώνα.

- Υψηλά φορτία στο διαμήκη άξονα ενεργούν στα ελαστικά ειδικά στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση στην έξοδο των δυο σικέιν.  

- Οι οδηγοί έχουν την τάση να χτυπούν τα διάσημα κερμπ στη Μόντσα με δύναμη, αυτό δοκιμάζει περαιτέρω τη δομή των ελαστικών.

- Η Parabolica και η Curva Grande αποτελούν μεγάλη πρόκληση καθώς είναι παρατεταμένες στροφές στις οποίες μεταφέρονται μεγάλα ποσά ενέργειας διαμέσου των ελαστικών.

- Μικρή κλίση στις αεροτομές συνεπάγεται αστάθεια στο φρενάρισμα και δυσκολία στην επιτάχυνση: Οι οδηγοί προσπαθούν να αποφύγουν το σπινάρισμα των τροχών.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΓΟΜΕΣ

- Άσπρη μέση: Υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει ένα σετ διαθέσιμο για τον αγώνα, πιθανό θα είναι σημαντικό για όσους στοχεύσουν σε ένα πιτ στοπ.

- Κίτρινη, μαλακή: Υποχρεωτική η επιλογή ενός σετ, θα τη δούμε στον αγώνα ειδικά απ' όσους επιχειρήσουν δυο αλλαγές ελαστικών.

- Κόκκινη, πολύ μαλακή: Θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές το πιο πιθανό είναι όλοι όσοι βρίσκονται στην 1η δεκάδα να εκκινήσουν μ' αυτή τη γόμα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΠΕΡΥΣΙ:

- Ο Lewis Hamilton κέρδισε άνετα πετυχαίνοντας grand slam (νίκη, pole, ταχύτερο γύρο). Ακολούθησε στρατηγική 1 πιτ στοπ: Εκκίνησε με τη μαλακή γόμα και έβαλε τη μέση στον 26ο γύρο σε σύνολο 53. Όλοι στη βαθμολογούμενη 10αδα έκαναν μια αλλαγή ελαστικών.

- Η καλύτερη εναλλακτική στρατηγική: Ο Daniel Ricciardo τερμάτισε πιο ψηλά απ' όσους οδηγούς εκκίνησαν με τη μέση γόμα και έβαλαν μετά τη μαλακή. Εκκίνησε από τη 19η θέση και τερμάτισε στην 8η.  

PAUL HEMBERY, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ PIRELLI

«Η Μόντσα ακολουθεί το Σπα μέσα σε μια βδομάδα δυο επικές διαδρομές. Για όλους όσοι εμπλέκονται στη Formula 1 ο εντός έδρας αγώνας είναι πάντα ο πιο σημαντικός της χρονιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ένα πολυάσχολο Σαββατοκύριακο για μάς καθώς για πρώτη φορά στη Μόντσα θα χρησιμοποιηθεί η πολύ μαλακή γόμα. Επιπλέον είναι πιθανόν να δούμε τελικές ταχύτητες ρεκόρ ειδικά στις κατατακτήριες δοκιμές. Πέρυσι η πλειοψηφία των οδηγών ακολούθησε στρατηγική ενός πιτ στοπ η παρουσία όμως της πολύ μαλακής γόμας καθιστά την επιλογή περισσότερων αλλαγών πιο ελκυστική αυτή τη φορά».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ;

- Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις εγκαταστάσεις ή στην πίστα φέτος, σχεδιάζονται όμως σημαντικές αλλαγές για το 2017. Η πρώτη στροφή θα βρίσκεται μετά την Curva Grande οπότε φέτος θα είναι ο τελευταίος αγώνας με την κλασσική διαμόρφωση.

- Αμέσως μετά τη Μόντσα θα συνεχιστεί η εξέλιξη των ελαστικών της Pirelli για το 2017 με τροποποιημένα μονοθέσια περασμένων ετών. Θα γίνουν δοκιμές με Ferrari στη Βαρκελώνη (6-7/9) και με Mercedes στο Πωλ Ρικάρντ  (6-8/9).

ΟΤΙ ΥΠΕΠΕΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ

- Σε έξι περιπτώσεις οδηγοί της ίδιας ομάδας διάλεξαν διαφορετικές γόμες για τη Μόντσα.

- Αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Salon Prive θα παρουσιαστούν τα αποκλειστικά Pirelli P Zero που σχεδιάστηκαν για τη νέα Lamborghini Centenario.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΟΜΩΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΩΒ

ΚΟΚΚΙΝΗ

ΚΙΤΡΙΝΗ

ΑΣΠΡΗ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αυστραλία

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Μπαχρέιν

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Κίνα

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Ρωσία

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Ισπανία

 

 

Μαλακή

Mέση

Hard

Μόντε Κάρλο

Πάρα πολύ μαλακή

Πολύ μαλακή

Μαλακή

 

 

Καναδά

Πάρα πολύ μαλακή

Πολύ μαλακή

Μαλακή

 

 

Αζερμπαϊτζάν

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Αυστρία

Πάρα πολύ μαλακή

Πολύ μαλακή

Μαλακή

 

 

Μεγ. Βρετανία

 

 

Μαλακή

Mέση

Hard

Ουγγαρία

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Γερμανία

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Βέλγιο

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Ιταλία

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Σιγκαπούρη

Πάρα πολύ μαλακή

Πολύ μαλακή

Μαλακή

 

 

Μαλαισία

   

Μαλακή

Mέση

Hard

Ιαπωνία

   

Μαλακή

Mέση

Hard

ΗΠΑ

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Μεξικό

 

Πολύ μαλακή

Μαλακή

Mέση

 

Βραζιλία

   

Μαλακή

Mέση

Hard

Άμπου Ντάμπι

Πάρα πολύ μαλακή

Πολύ μαλακή

Μαλακή

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ GP ΣΤΗ MONZA

FP1: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 11:00 - 12:30GR (OTE TV

FP2: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15:00 - 16:30GR (OTE TV

FP3: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 12:00 - 13:00GR (OTE TV)

Q1: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15:00 - 15:18GR (OTE TV)

Q2: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15:25 - 15:40GR (OTE TV)

Q3: ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15:48 - 16:00GR (OTE TV)

RACE: ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15:00 - 17:00GR (OTE TV, ΕΡΤ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Η μεγάλη "ανατριχίλα" του Vettel στη Monza το 2008 (video)
Pirelli: Preview του Ιταλικού GP στη Monza
VIDEOS: Το σοκαριστικό ατύχημα του Magnussen στο SPA
 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ

Αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη ο Θόδωρος Βασιλάκης

Ο Δημήτρης Μπαλής γράφει για τον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη (17/05) σε ηλικία 78 ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24