FORMULA 1

GP Ιταλίας: Pole και ρεκόρ στη βροχή για Hamilton

Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car during the qualifying session for Sunday's Italian Formula One Grand Prix, at the Monza racetrack, Italy, Saturday, Sept. 2, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni)
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car during the qualifying session for Sunday's Italian Formula One Grand Prix, at the Monza racetrack, Italy, Saturday, Sept. 2, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Μετά από δυόμιση ώρες διακοπής λόγω βροχής, η μάχη της Pole Position στην πίστα της Μόντσα αποδείχθηκε συγκλονιστική.

Μπορεί να περιμέναμε δυόμιση ώρες να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες για να συνεχιστεί η δράση, όμως η εξέλιξη των κατατακτήριων δοκιμών αποζημίωσε άπαντες για τα αναμονή! Ο Lewis Hamilton πήρε την 69 pole position της καριέρας του, σπάζοντας το ρεκόρ του Michael Schumacher, σε μία περίοδο που αποδείχθηκε λοταρία.

Η βροχή δεν σταματούσε και η διακύμανση στην έντασή της έφερε ποικίλες στρατηγικές αλλά και εκπλήξεις. Οι δύο Red Bull ήταν εντυπωσιακά γρήγορες αλλά λόγω ποινών για αλλαγές υβριδικών μηχανών δεν θα το χαρούν, σε αντίθεση με τον Lance Stroll της Williams και τον Esteban Ocon της Force India να προκαλούν αίσθηση! Αντίθετα, κακό το κλίμα στη Ferrari που "πνίγηκε" στη βροχή.

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά. Μετά την πρωινή καταιγίδα οι συνθήκες βελτιώθηκαν αλλά η βροχή δεν είχε σταματήσει πριν στην έναρξη του Q1. Κι ενώ όλοι ήλπιζαν πως θα είχαμε πλήρη δράση στο πρώτο μέρος των κατατακτήριων, οι ουρανοί άνοιξαν ξανά. Όλοι πλην του Fernando Alonso βγήκαν στην πίστα κυνηγώντας άμεσα χρόνους, καθώς οι προβλέψεις μιλούσαν για συνεχή βροχή. Άρα ένας γύρος θα έκρινε ουσιαστικά και την κατάταξη του Q1! Όμως οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με τους οδηγούς να παραπονιούνται μέσω team radio. Ενδεικτικά ήταν τα λόγια του Romain Grosjean που τόνιζε πως δεν έβλεπε που πήγαινε!

Δευτερόλεπτα μετά, ο Γάλλος έχασε τον έλεγχο της Haas και κατέληξε στις μπαριέρες, προκαλώντας καθεστώς κόκκινης σημαίας και διακοπή της διαδικασίας 13.31 πριν το τέλος του Q1. O οδηγός της Αμερικανικής ομάδας έπεσε θύμα υδρολίσθησης ενώ βρισκόταν στη μεγάλη ευθεία! Όσο για τις δηλώσεις του σχετικά, προφανώς δεν ήταν χαρούμενος.

Εν τω μεταξύ ο Hamilton είχε σημειώσει τον καλύτερο χρόνο με 1.40.128, με τον Vettel να είναι δύο δευτερόλεπτα πιο αργός, μπροστά από τον Grosjean, τον Marcus Ericsson με τη Sauber και τη δεύτερη Mercedes του Valtteri Bottas. Επιδόσεις που κόντεψαν να… ξεχαστούν αφού πέρασαν δυόμιση ώρες προτού δούμε ξανά δράση στον "Ναό της Ταχύτητας".

Βγαίνοντας πρώτος στην πίστα ο Max Verstappen έκανε λόγο για βελτιωμένες συνθήκες σε σχέση με το ξεκίνημα της διαδικασίας κι αυτό αποδείχθηκε από τους χρόνους, που εξ αρχής έπεφταν αρκετά χαμηλότερα. Ο Hamilton κατέβηκε στο 1.36.009, με τον teammate του να ακολουθεί αλλά με το χρονόμετρο να θέλει άλλα έξι λεπτά, ο Alonso τόλμησε με ενδιάμεσα ελαστικά. Και τον ακολούθησαν όλοι σε ένα ρίσκο της τελευταίας στιγμής που όμως δεν απέδωσε για τους περισσότερους.

Όμως με αυτά ο Bottas έκανε στις καθυστερήσεις το 1.35.716 και πέρασε στην κορυφή, μπροστά από τον teammate του και τον Vettel ενώ στη ζώνη αποκλεισμού βρέθηκαν η δεύτερη Haas με τον Kevin Magnussen, η Renault του Jolyon Palmer και οι δύο οδηγοί της Sauber.

Σε αντίθεση με την τάση στο φινάλε του Q1, ο Verstappen, οι Force India, οι Toro Rosso και ο Hulkenberg ξεκίνησαν το Q2 με full wets. Και με αυτά τα ελαστικά ο Verstappen ήταν ταχύτερος όλων στις πρώτες προσπάθειες αλλά στην πορεία οι Mercedes και Vettel τον "προσπέρασαν" καθώς τα ενδιάμεσα ελαστικά απαιτούν περισσότερο χρόνο για να έρθουν στην κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας. Κι ενώ στην ουρά γινόταν μεγάλη μάχη, στην κορυφή το 1.34.60 εξασφάλιζε την πρωτιά για τον Hamilton. Τελικά εκτός συνέχειας έμειναν ο Sergio Perez με τη Force India, o Nico Hulkenberg με τη Renault, o Fernando Alonso με τη McLaren και οι δύο οδηγοί της Scuderia Toro Rosso.

Εξίσου συναρπαστικό ήταν και το Q3, με τα full wets να χρησιμοποιούνται καθώς η βροχή δεν έλεγε να σταματήσει. Οι δύο οδηγοί της Red Bull και ο Hamilton εναλλάσσονταν στην κορυφή, την ώρα που οι Ferrari αδυνατούσαν να μπουν στο παιχνίδι. Κι αυτό δεν άλλαξε ούτε στο φινάλε αφού τα κόκκινα μονοθέσια δεν μπορούσαν να κινηθούν ανταγωνιστικά στη βροχή.

Σε αντίθεση με τον Hamilton που ήταν ο τελευταίος που σημείωσε χρόνο και το 1.34.660 ήταν αρκετό για να του εξασφαλίσει την 69 pole position της καριέρας του! Πίσω του πλασαρίστηκαν οι δύο Red Bull αλλά τόσο ο Verstappen όσο και ο Ricciardo έχουν ποινές για αλλαγές υβριδικών μηχανών, πράγμα που προβίβασε στην πρώτη σειρά του grid τον τέταρτο Lance Stroll της Williams! Και οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί αφού πίσω του θα είναι ο Esteban Ocon της Force India με την άλλη Mercedes, του Valtteri Bottas. Μόλις στην 3 σειρά της εκκίνησης θα είναι οι δύο Ferrari.

Αναλυτικά οι χρόνοι των κατατακτήριων:

GP Ιταλίας: Pole και ρεκόρ στη βροχή για Hamilton

Photo Credits: AP/Antonio Calanni

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ