OPINIONS

Κι όμως, η κλήρωση είναι "λουκούμι"

Κι όμως, η κλήρωση είναι "λουκούμι"
Κετσπάγια ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ευρωπαϊκή κλήρωση της ΑΕΚ, που έφερε για αντίπαλο την Σεντ Ετιέν, με βάση όσα είδε 16 μέρες στο Κίελτσε.

Με μια πρόχειρη ματιά, η πρώτη ευρωπαϊκή κλήρωση της ΑΕΚ μετά από μια εξαιρετικά ζόρικη πενταετία υποχρεωτικής αποχής από τέτοιου είδους διαδικασίες, πήγε στραβά και ανάποδα. Άλλωστε το πράγμα είχε αρχίσει να (κακο) φαίνεται από την αρχή, όταν έκατσε στους παίκτες να βρίσκονται στα δέκα χιλιάδες πόδια και με «κλειστές» τις επικοινωνίες, την ώρα που έβγαινε ο αντίπαλος τους. Και μετά ήρθε η Σεντ Ετιέν.

Το προφανές είναι πως από τις πέντε ομάδες του γκρουπ μέσα από το οποίο θα έβγαινε ο αντίπαλος της ΑΕΚ, η τελευταία ομάδα που ήθελε να προκύψει, ήταν η Σεντ Ετιέν. Ίσως ήταν η τελευταία, μαζί με την Γουέστ Χαμ και από τις 28 ομάδες που συνολικά μπήκαν στην κληρωτίδα. Και όσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και λίγο το γαλλικό πρωτάθλημα, μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά τι εννοώ.

Όμως μετά την πρώτη κρυάδα, έρχεται και μια δεύτερη ματιά για το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Και μ’ αυτή την δεύτερη ματιά, θαρρώ πως όχι μόνο δεν είναι κακή, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κουτί. Για περισσότερους από έναν λόγους. Αγωνιστικούς κυρίως, αλλά όχι μόνο. Το πρώτο και το προφανές, είναι πως η ΑΕΚ πλέον αποσυμπιέζεται. Πετάει από πάνω της το βάρος του φαβορί, που δεδομένα θα είχε φορτωθεί (ενδεχομένως και χωρίς αγωνιστική βάση) και με την Βόρσκλα, και με την Καϊράτ, ακόμα και με την Σπάρτακ Πράγας. Πάντα είναι δύσκολο για μια ομάδα να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί. Πολλώ δε μάλλον για μια ομάδα που επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια και που μόλις τον τελευταίο χρόνο έχει μπει στην διαδικασία να αποκαθιστά το φθαρμένο από την πρόσφατη περιπέτεια αγωνιστικόdnaτης.

Επίσης η ΑΕΚ, με βάση τον βαθμό ετοιμότητας που έχει φτάσει μετά από την δουλειά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας και με βάση όσα θα προλάβει να δουλέψει μέχρι και τις 28 Ιουλίου, είναι πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσει μια ομάδα που για να την αποκλείσει πρέπει περισσότερο να καταστρέψει και λιγότερο να δημιουργήσει. Ο Κετσπάγια σ’ αυτές τις 16 μέρες στο Κίελτσε, δούλεψε με προσήλωση πάνω στην βάση του να ξεκινάει η ΑΕΚ από το μηδέν στα μετόπισθεν και να ψάχνει κατόπιν τη νίκη στην επίθεση. Και αυτό που τον ικανοποίησε περισσότερο απ’ όλα, στα τέσσερα φιλικά, ήταν πως ακριβώς έτσι λειτούργησαν οι παίκτες του. Προφανώς και όσο προχωρά η προετοιμασία και μέχρι την έναρξη της σεζόν, η ΑΕΚ μέσα από την δουλειά θα βγάλει και αυτοματισμούς στην επίθεση. Κάποια φάνηκαν ήδη από την Πολωνία. Αλλά προς το παρόν, περισσότερο δουλεμένη, είναι η λογικό του να έχει βάση το μηδέν στην άμυνα. Και αν αυτή η φιλοσοφία, εφαρμοστεί σωστά στα ματς με την Σεντ Ετιέν, προφανώς η ΑΕΚ έχει τύχη να προκριθεί.

Μην ξεχνάτε και την παράμετρο Κετσπάγια και ευρωπαϊκά προκριματικά. Ο Τιμούρ έκανε όνομα για καλοκαιρινές προκρίσεις του σε ομίλους, βρίσκονται απέναντι του πάντα αντιπάλους που είχαν αυτοί τον τίτλο του φαβορί. Ξέρει καλά ο τεχνικός της ΑΕΚ να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως όταν έκανε προβλέψεις για την κλήρωση, έλεγε πως προτιμά ακόμα και να πέσει μ’ ένα «μεγάλο» όνομα, παρά μια ομάδα που θα είναι πιο έτοιμη από την ΑΕΚ, με επίσημα ματς στα πόδια της.

Αφήστε που, η κλήρωση με έναν αντίπαλο όπως η Σεντ Ετιέν, δίνει επί της ουσίας στον Κετσπάγια τον χρόνο που θέλει για να δουλέψει και να κριθεί. Υπό την έννοια πως αν, ο μη γένοιτο, οι Γάλλοι δικαιολογήσουν τον τίτλο του φαβορί και πάρουν εκείνοι την πρόκριση, το σύμπαν της ΑΕΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί. Απογοήτευση ναι, ψιλογκρίνια επίσης, αλλά όχι η καταστροφή του κόσμου. Θα συνεχίσει ο Κετσπάγια να δουλεύει με την ομάδα, χωρίς να έχουν μπει βαρίδια εσωστρέφειας, πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αν τώρα, ο Τιμούρ πετύχει να πετάξει έξω τους Γάλλους, τοτε η νέα ΑΕΚ που φτιάχνει θα έχει και χρόνο και… προίκα. Και επαναλαμβάνω, ούτε ο Κετσπάγια, ούτε η ΑΕΚ θα το κάνει για πρώτη φορά, να πάρει πρόκριση απέναντι σε γκραν φαβορί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το προφίλ της Σεντ Ετιέν
"Η κλήρωση δεν ήταν καλή μαζί μας"
Ξεκινά η "κατασκοπία" της Σεντ Ετιέν
Κολοβέτσιος: "Θα διεκδικήσουμε στα ίσια τς πιθανότητες μας"
Η ανάλυση της προετοιμασίας της ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ