OPINIONS

Συ-Dream Team

Συ-Dream Team
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον απωθητικό πλέον Παναθηναϊκό και για τον Γιάννη Αλαφούζο που καλείται να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και να το αναλύσει δημοσίως.

Πάει καιρός από την τελευταία συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Αλαφούζου για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στον Παναθηναϊκό. Είχε μιλήσει για τα έργα στο "Απόστολος Νικολαϊδης", έχει δώσει γήπεδο σε προπονητή, τεχνικό διευθυντή, Χρήστο Παναγόπουλο, αλλά ο ίδιος αποφεύγει πια τις δημόσιες τοποθετήσεις. Επειδή όμως για πρώτη φορά στη δική του θητεία θεωρείται είδηση αν στη Λεωφόρο μαζευτούν περισότεροι από 5 χιλιάδες άνθρωποι και ο Παναθηναϊκός - εν αντιθέσει με τον ΣΚΑΪ - δεν ευημερεί, ίσως θα' πρεπε να το σκεφτεί μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου.

Είναι, άλλωστε η τρέχουσα μεταγραφική σεζόν ίσως η πρώτη επί Αλαφούζου στην οποία ο Παναθηναϊκός αποδυναμώνεται αντί να ενισχύεται! "Λεντέσμα", "Ιμπάρμπο" πιθανότατα και "Γουακάσο" δεν πρόκειται να αποκτήσει. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ - άλλος λιγότερο, άλλος περιισσότερο - έκαναν τις κινήσεις τους. Ο Παναθηναϊκός παίκτες με προσωπικότητα, παραστάσεις και ειδικό βάρος δεν πήρε και δύσκολα θα πάρει. Επιστρέφει στο παρελθόν, με Ελληνες όπως ο Κουρμπέλης και ο Κλωναρίδης, πιθανώς και με 1-2 επιπλέον οι οποίοι θα προσφέρουν στον Ουζουνίδη απλώς περισσότερες επιλογές και όχι δυνατότητα πρωταθλητισμού.

ΒΓΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο "ΛΥΜΠΕ"

Την ίδια ώρα, το καζάνι αρχίζει να σιγοβράζει. Σήμερα βγήκε μπροστά ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος έπιασε γρήγορα τα επικίνδυνα vibes - έχει... τόνους εμπειρίας άλλωστε από ανάλογες καταστάσεις που είχε βιώσει στον καλύτερο Παναθηναϊκό της τελευταίας 20ετίας. Οσμίστηκε τον κίνδυνο για τους παίκτες, βγήκε έξω, συζήτησε ως πυροσβέστης για 30 λεπτά με τον πικραμένο - απογοητευμένο οπαδό, που βρίσκεται στο... όριο της αδιαφορίας. Ακόμη και ο πιο "πιστός" φίλος του Τριφυλλιού απομακρύνεται πολύ πλέον από την ενασχόληση με την αγαπημένη ομάδα του. Η Λεωφόρος αδειάζει παιχνίδι με το παιχνίδι. Λογικό: ο Παναθηναϊκός πάει από το κακο στο χειρότερο. Δεν βελτιώνεται σε τίποτα. Σε λίγο θα αρχίσουμε να θυμόμαστε "απέξω" όχι μόνο τα λιγοστά γκολ επί Ουζουνίδη, αλλά ακόμη και τις ευκαιρίες! Θα λέμε "θυμάσαι το βολέ του Μπεργκ με τον Λεβαδειακό; Θυμάσαι την απόκρουση του Βενέτη στη γραμμή με την Κέρκυρα;". Πάμε ολοταχώς σε τέτοια φάση...

ΞΕΖΟΥΖΟΥΜΙΣΜΕΝΟΣ

Ναι, απουσίαζαν σήμερα από την άμυνα Μολέδο – Χουλτ – Κουλιμπαλί, από τη μεσαία γραμμή Γουακάσο (θεωρητικά) – Κουρμπέλης (έλειψε πάρα πολύ η ηρεμία και το “συμμάζεμά” του σήμερα – εκεί έφτασε ο Παναθηναϊκός!), από την επίθεση Λέτο και Εμποκού. Και τι έγινε; Την Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζαν οι Πράσινοι; Η μήπως μια ομάδα η οποία δεν έχει σκοράρει στα τελευταία επτά εκτός έδρας παιχνίδια της, αγωνιζόταν χωρίς πέντε βασικούς παίκτες στη Λεωφόρο και πιέζεται αφόρητα πλέον για την αποφυγή του υποβιβασμού; Κι όμως, εναντίον αυτού του Λεβαδειακού, ο Παναθηναϊκός δημιούργησε – και έχασε – τρεις ευκαιρίες (δύο ο Μπεργκ, μία ο Βιγιαφάνιες), παρουσίασε άθλια απόδοση, κατέφυγε πολλάκις σε γιόμες με μοναδικό παίκτη εντός περιοχής τον Μπεργκ και γλίτωσε πολύ χειρότερα από την αριστερή παλάμη του Οδυσσέα Βλαχοδήμου που αντέδρασε αποτελεσματικά στο πλασέ του Μάντζιου (71') μετά το blooper Μέστο - Κουτρουμπή που σέρβιρε στον διεθνή φορ τη μπάλα στο πιάτο.

Ευαγγέλου, Μίγγος, Χατζηγιοβάννης, Μαρινάκης, Ρέις, Ρινάλντι, Στιλ: αυτός ήταν σήμερα ο πάγκος του Πανθηναϊκού στο ζενίθ του ναδίρ της εφετινής σεζόν του. Δηλαδή στο τελευταίο παιχνίδι ενός αφάνταστα βεβαρυμένου μήνα με επτά ματς, αποχωρήσεις παικτών, τραυματισμούς, τιμωρίες και τρεις διεθνείς στο Κόπα Άφρικα. Αυτή είναι η – απολύτως δεκτή – πρώτη όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη δείχνει μια ομάδα η οποία μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια εναντίον του ΠΑΟΚ και του Ατρόμητου (ακόμη αγωνιζόταν ο Ιμπάρμπο και το ρόστερ γενικά ήταν “γεμάτο”) είναι σχεδόν αποκρουστική, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ομάδα χωρίς καμία ταυτότητα στο δημιουργικό σκέλος, η οποία προσέχει πολύ στην ανασταλτική λειτουργία της (εξ ου και πολύ δύσκολα δέχεται γκολ) και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ατομικό ταλέντο, την προσωπική έμπνευση ή μια έξαρση και φάση της στιγμής για να πετύχει γκολ. Πότε με τον Μπεργκ, πότε με τον Λέτο, συχνά με τον κανένα! Σωστά, λοιπόν, ο Ουζουνίδης ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την απόδοση του Τριφυλλιού εναντίον του Λεβαδειακού, διότι εκτός των άλλων ας μην λησμονούμε ότι ο Παναθηναϊκός προερχόταν από διήμερο ρεπό (Δευτέρα – Τρίτη) και ωραίες – δυνατές προπονήσεις, ενώ ο αντίπαλός του από ματς Κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ μεσοβδόμαδα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα συνολικά εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στη μεσαία γραμμή και όχι στην επίθεση. Το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα είναι η απόδειξη του “ταβανιού” ορισμένων παικτών. Αν τώρα, ειδικά σ' αυτή την περίοδο που τους παρουσιάζεται η ευκαιρία, παίκτες όπως ο Μπουμάλ και ο Χουχούμης, ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος και ο Μαρινάκης, ακόμη – ακόμη και ο Ρινάλντι με τον Ρέις όταν αγωνίζονται, δείχνουν ότι δεν μπορούν εναντίον ομάδων επιπέδου Πλατανιά – Κέρκυρας – Λεβαδειακού να πιάσουν σταθερά απόδοση άνω του μετρίου, τότε η στάνη αυτών των παικτών, αυτό το τυρί βγάζει!

ΧΩΡΙΣ ΧΑΦ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ;

Αν τελικά φύγει και ο Γουακάσο (ο μάνατζέρ του συνεχίζει τη γκρίνια για τα οφειλόμενα), ο Παναθηναϊκός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον παραγωγικό τομέα. Ήδη έχει χάσει Λεντέσμα – Ιμπάρμπο που ήταν βασικοί πυλώνες στο αρχικό πλάνο του Στραματσόνι, ο Λουντ και ο Βιγιαφάνιες φαίνονται εξαντλημένοι, ο Ζέκα πλην του πάθους και της συμβολής του στο transition (επιθετικό και αμυντικό) δεν τρέχει σεζόν καλή, ποιος θα τραβήξει το κουπί; Ορθώς, λοιπόν, ο Ουζουνίδης θέλει τουλάχιστον δύο μέσους (ή και τρεις αν φύγει ο διεθνής Γκανέζος), αλλά το ταμείον είναι μείον και όσοι έρθουν δύσκολα θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας στον β΄γύρο.

Ο κόουτς το ξεστόμισε σήμερα για πρώτη φορά: “ Εάν συνεχίσουμε να παίζουμε έτσι, όχι πάνω δεν πάμε, αλλά θα κινδυνεύσει η συμμετοχή μας στα πλέι οφ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τι να λέμε ψέμματα;”. Από τη συνολική τοποθέτησή του αποδεικνύεται ότι πλέον έχει χάσει την πίστη του για κάτι πολύ καλύτερο ακόμη και σε παίκτες που διατήρησε στην ομάδα, εκτός από όσους έδιωξε. “Χρειάζεται νέο αίμα στην ομάδα, με πιο άφθαρτα πρόσωπα θα έλεγα. Δεν λέμε ότι δεν είναι καλοί παίκτες, δεν είναι ότι δεν μπορούν να παίξουν καλύτερα. Αλλά πιθανόν όλη αυτή την κατάσταση, όλο αυτό το πράγμα που έχουμε, δεν την αντέχουν. Όταν δεν την αντέχουν, δεν είναι για ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό" είπε χθες.

Γι' αυτό, ας περιμένουμε έναν αληθινά διαφορετικό Παναθηναϊκό από το καλοκαίρι και έπειτα. Πόσο διαφορετικό Παναθηναϊκό και σε ποια πόστα, δεν το γνωρίζουμε. Ουδείς σ' αυτό το club, άλλωστε, μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την επόμενη μέρα...

*Follow me on Twitter: Seretinio


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ