ΒΟΛΕΪ

ΠΑΟ για... 500

Ώρα Ελλάδος... 16.30! Ο ΠΑΟ διεκδικεί τον τίτλο -τον 500ο του συλλόγου- στον τελικό του CEV Cup απέναντι στη Λοκομοτίβ στο ''καταπράσινο'' ΟΑΚΑ. Γκέριτς στο SPORT 24: ''Εμείς οι νικητές''

Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το ματς της χρονιάς, αφού δεν έχει κερδίσει μόνο δύο φορές το CEV Cup στο παρελθόν, αλλά σχεδόν όλους τους μεγάλους τίτλους.
"Σήμερα (21/3) κάναμε το πρώτο βήμα. Τα δύσκολα είναι την Κυριακή (22/3). Πιστεύω όμως ότι είμαστε έτοιμοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Αυτό τον τίτλο σκεφτόμαστε από την αρχή της περιόδου. Η καθημερινή μας προπόνηση αφορά αυτά τα παιχνίδια. Παίζουμε, προπονούμαστε και ξαναπαίζουμε έχοντας στο μυαλό, να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας", υπογράμμισε λίγες ώρες μετά τον νικηφόρο ημιτελικό.

Οι αθλητές ζουν για αυτούς τους αγώνες, είναι η δουλειά τους για να το πούμε πιο κυνικά και έχουν πάψει να δίνουν σημασία στις... περίφημες πεταλούδες στο στομάχι.

" Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε τη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ είναι να συγκεντρωθούμε. Πρέπει να πιστέψουμε ότι εμείς θα νικήσουμε στο τέλος, ακόμα και όταν τα πράγματα ενδεχομένως να πηγαίνουν άσχημα. Με την Κούνεο δεν παίξαμε καλά στα δύο πρώτα σετ, μία νίκη όμως στο βόλεϊ κρίνεται στα τρία σετ και εμείς ήμασταν άψογοι. Μας βοήθησε και ο απίστευτος κόσμος".

"Θα είμαστε οι νικητές"

Στο αγωνιστικό κομμάτι του τελικού τώρα "πρέπει να παίξουμε έξυπνα. Οι Ρώσοι είναι ψηλότεροι και δυνατότεροι από εμάς. Από ότι είδα δυσκολεύτηκαν λίγο απέναντι στους Ισπανούς και δεν το περίμενα. Όταν όμως αποφάσισαν να παίξουν σωστά, δεν είχαν αντίπαλο.

Ορισμένοι από αυτούς τους παίκτες έχουν κερδίσει πολλούς τίτλους και το σημαντικότερο έχουν κρίνει με την καλή τους απόδοση πολλούς τελικούς. Με τη βοήθεια του Θεού και του κόσμου, πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε οι νικητές"

.

Ο Γκέριτς δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κουμπάρου του, Ίβαν Μίλκοβιτς με τον οποίο επισημαίνει ότι αποφάσισαν μαζί να έρθουν στην Ελλάδα. Απλά βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Ο Σέρβος κεντρικός δεν μετάνιωσε που ήρθε στη χώρα μας και σε ένα υποδεέστερο πρωτάθλημα από το ιταλικό, γιατί "αν δεν το είχα κάνει δεν θα είχα ζήσει αυτή την ατμόσφαιρα. Είμαι πολύ τυχερός".

Για τους φίλους του Παναθηναϊκού αυτό που σίγουρα μετράει είναι η κατάκτηση του τίτλου, υπάρχει όμως ένα γενικότερο καλό για το ελληνικό βόλεϊ και το τονίζει ένας ξένος που ήρθε για να παίξει για λίγο στην Ελλάδα και μετά να φύγει.

"Το ελληνικό βόλεϊ χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Η δημοσιότητα κάνει καλό στο να προσθέσει στον αθλητικό χάρτη μίας χώρας ένα ακόμα άθλημα δίπλα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι κυριαρχούν.

Σε αυτό το φάιναλ φορ ήρθε αρκετός κόσμος στο γήπεδο, τον αγώνα μας τον παρακολούθησαν χιλιάδες ακόμα από την τηλεόραση. Ελπίζω ότι το ελληνικό βόλεϊ θα εξασφαλίσει νέα ταλέντα μετά από αυτό το σαββατοκύριακο. Παίκτες που θα αγωνιστούν στην εθνική ομάδα και θα τιμήσουν τη χώρα τους. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι".



Ο Λεώνης και τα γήπεδα του μπάσκετ

Τελικά, του Αλέκου Λεώνη του ταιριάζουν τα γήπεδα μπάσκετ! Δεν εξηγείται διαφορετικά. Όποτε οι ομάδες του επιτυχημένου Έλληνα προπονητή παίζουν σε μέρη που κυριαρχεί η πορτοκαλί μπάλα, φτάνουν στον τελικό:
Το 2005 με τον Ηρακλή στο Παλατάκι της Πυλαίας, στο "Παλαλοτομάτικα" της Ρώμης την επόμενη χρονιά πάλι με τον "γηραιό" και φέτος ήρθε η σειρά του Παναθηναϊκού στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ο Λεώνης που παραιτήθηκε (!) πριν από λίγο καιρό γιατί οι "πράσινοι" δεν έπαιζαν καλά αποτέλεσε τον πολυτιμότερο... παίκτη του νικηφόρου ημιτελικού κόντρα στην Κούνεο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί απέναντι σε μία ομάδα της οποίας έχει πάρει τον αέρα! Όποτε ο Λεώνης συναντά τη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, την τιμωρεί και ωθεί στην απελπισία τον φίλο του και «αφεντικό» του Μπέλγκοροντ, Γκενάντι Τσιπούλιν.

Θα έχει για πέμπτη φορά τη δυνατότητα να ικανοποιήσει το απωθημένο του δηλαδή να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Σύμπτωση ή ιστορική συγκυρία είναι ότι και ο Παναθηναϊκός έχει μία πέμπτη ευκαιρία για ευρωπαϊκή δόξα.

Ιδανικότερο σκηνικό για την κατάκτηση του 500ου τίτλου στην ιστορία του συλλόγου (σ.σ. σύμφωνα με το "πράσινο"... μέτρημα) δεν υπάρχει. Περίπου 18.000 φίλαθλοι που θα βρεθούν στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα κάνουν τη ζωή αφόρητη στους Ρώσους και στους περίπου 120 φίλους της Λοκομοτίβ. Ας πρόσεχαν οι Ρώσοι!

Και κάτι τελευταίο: Σε αυτό το κλειστό όταν ο γηπεδούχος διεκδικεί κύπελλο (σ.σ. σε τελικό) δεν το έχει χάσει ποτέ. Από την Εθνική εφήβων του μπάσκετ το 1995, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που πήραν πρωταθλήματα στο μπάσκετ και βέβαια τους "πράσινους" που πριν από δύο χρόνια αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης απέναντι σε μία ακόμα ρωσική ομάδα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κάτι μας λέει ότι δεν ήρθε η ώρα για να χαλάσει το αήττητο σερί των γηπεδούχων!

Τι εστί Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ!



Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Μπέλγκοροντ αποτελεί τη σύγχρονη πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού βόλεϊ. Δέκα τμήματα (σ.σ. έξι ανδρικά και τέσσερα γυναικεία)… λειτουργούν οι άνθρωποι της Λοκομοτίβ. Ωστόσο μόνο ένας ή δύο παίκτες επανδρώνουν την ανδρική ομάδα, οι υπόλοιποι καταλήγουν στις υπόλοιπες ομάδες του ρωσικού πρωταθλήματος.

Η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης (σ.σ. το 2003 και το 2004) δεν λογιζόταν ως φαβορί πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ. Άγνωστο γιατί, αλλά στην Αθήνα έχασε από την Ουνικάχα Αλμερία το πρώτο σετ φέτος στην Ευρώπη!

Η συμπεριφορά του Τσιπούλιν στον πάγκο ήταν ιδιαίτερη και ο Αλέκος Λεώνης θα πρέπει να φυλάει τα νώτα του. Μετά την απώλεια του πρώτου σετ (σ.σ. στο οποίο δεν πήρε τάιμ άουτ) ο Ρώσος προπονητής άφησε στον πάγκο τον βασικό πασαδόρο Βαντίμ Καμούτσκιχ (μπήκε ο Ντένις Ιγκνάτιεφ) και τον βασικό διαγώνιο, τον Γκούνταρ Τσέλιτανς χωρίς να τους ξαναχρησιμοποιήσει

Ο Τσέλιτανς έδωσε τη θέση του στον Τάρας Κτέι που είναι κανονικά ακραίος, αλλά τα πήγε εξαιρετικά ως διαγώνιος! Θεωρείται πάντως απίθανο ο Τσιπούλιν να αφήσει στον πάγκο τον Καμούτσκιχ σε έναν τελικό! Ο 40αρης πασαδόρος πήρε υπερπολύτιμες ανάσες καθήμενος στην καρέκλα!

Οι Ρώσοι δεν κάνουν πολλές επιθέσεις από το κέντρο παρότι εκεί δεσπόζει η μορφή του ύψους 2.15μ. Ντιμίτρι Μουρέτσκι. Οι ακραίοι κάνουν τη δουλειά και βέβαια ο Σεργκέι Τετιούκιν, τον οποίο αναζητεί ο πασαδόρος όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Αυτό έκανε χθες, αυτό θα κάνει και σήμερα.

Δώδεκα φορές έχουν αναμετρηθεί οι ελληνικές ομάδες με τη Λοκομοτίβ και μετρούν μόλις τέσσερις ήττες. Δράστης σε όλες τις νικηφόρες περιπτώσειςείναι ο Ηρακλής την περίοδο του Αλέκου Λεώνη.

Και κάτι τελευταίο



Σε αυτό το κλειστό όταν ο γηπεδούχος διεκδικεί κύπελλο (σ.σ. σε τελικό) δεν το έχει χάσει ποτέ. Από την Εθνική εφήβων του μπάσκετ το 1995, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που πήραν πρωταθλήματα στο μπάσκετ και βέβαια τους "πράσινους" που πριν από δύο χρόνια αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης απέναντι σε μία ακόμα ρωσική ομάδα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κάτι μας λέει ότι δεν ήρθε η ώρα για να χαλάσει το αήττητο σερί των γηπεδούχων!


Παναθηναϊκός


Αρ. Όνομα Χώρα Ηλικία Ύψος Θέση
1 Ρενό Ερπ Γαλλία 34 1.98 Ακραίος
2 Στάθης Ντονάς Ελλάδα 28 2.00 Διαγώνιος
3 Λίμπερμαν Αγκάμες Κολομβία 24 2.04 Διαγώνιος
5 Μπιόρν Αντράε Γερμανία 28 2.00 Ακραίος
6 Θανάσης Ψάρρας Ελλάδα 36 1.90 Πασαδόρος
7 Γιώργος Στεφάνου Ελλάδα 28 1.88 Λίμπερο
8 Άκης Χατζηαντωνίου Ελλάδα 35 2.04 Κεντρικός
10 Ανδρέας Ανδρεάδης Ελλάδα 27 2.06 Κεντρικός
12 Άντριγια Γκέριτς Σερβία 32 2.03 Κεντρικός
14 Σωτήρης Πανταλέων Ελλάδα 29 2.02 Κεντρικός
15 Ηλίας Λάππας Ελλάδα 30 1.94 Ακραίος
18 Φρανκ Ντεπέστελε Βέλγιο 32 1.95 Πασαδόρος


Προπονητής: Αλέκος Λεώνης

Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ

Αρ Όνομα Χώρα Ηλικία Ύψος Θέση
1 Γκούνταρς Τσέλιτανς Λετονία 24 1.99 Διαγώνιος
3 Αλεξάντρ Κοσάρεβ Ρωσία 32 2.03 Ακραίος
4 Τάρας Χτέι Ρωσία 27 2.07 Ακραίος
5 Σεργκέι Χορόσεβ Ρωσία 27 2.03 Κεντρικός
7 Ρίτσαρντ Λάμπουρν ΗΠΑ 34 1.90 Λίμπερο
8 Σεργκέι Τετιούκιν Ρωσία 34 1.97 Ακραίος
9 Βάντιμ Χάμουτσκιχ Ρωσία 40 1.97 Πασαδόρος
11 Ντένις Ιγκνάτιεβ Ρωσία 31 2.01 Πασαδόρος
12 Σεργκέι Μπαράνοβ Ρωσία 28 2.08 Διαγώνιος
13 Ντμίτρι Μουσέρσκι Ρωσία 21 2.15 Κεντρικός
14 Άντον Φομένκο Ρωσία 22 2.02 Ακραίος
18 Ντμίτρι Σέστακ Ρωσία 23 2.02 Κεντρικός


Προπονητής: Γκενάντι Σιπούλιν





















































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ