OPINIONS

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Η επανάσταση του Ολυμπιακού άρχισε στο ΟΑΚΑ ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Άλλαξε πολλά στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά δεν συνδυάστηκε με αγωνιστική επιτυχία στην EuroLeague. Εκεί που οι Αγγελόπουλοι είναι αποφασισμένοι για άλλο ένα "μέχρι τέλους". Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα όμως δεν είναι όπως παλιά. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 13/2/2019, ο Ολυμπιακός αποχώρησε στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και το βράδυ εκείνης της Τετάρτης ήταν η αρχή του - μέχρι - τέλους.

Μια κίνηση που έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν στα play offs της Basket League και είχε ως συνέπεια τον εθελούσιο υποβιβασμό και την συμμετοχή του στην Α2 ως Ολυμπιακός Β', αναπτυξιακή ομάδα.

Λίγο πολύ την ιστορία τη γνωρίζουν όλοι. Αλλά επί τη ευκαιρία να θυμηθούμε εν τάχει όλα όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου του 2019. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μείνει στα αποδυτήρια και να μην επιστρέψει στο παρκέ για τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, έχοντας πολλά παράπονα για τη διαιτησία των Παναγιώτη Αναστόπουλου, Τάσου Μάνου και Χρήστου Παναγιώτου. Ηταν μια ακραία κίνηση που ελήφθη στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, όταν σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Πειραιά χρεώθηκε με τρία φάουλ. Οσοι ήταν στην γραμματεία είχαν ήδη ακούσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να φωνάζουν ότι θα φύγουν, είχαν δει τις χειρονομίες που προανήγγειλαν την αποχώρηση.

Αλλωστε όλα είχαν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς, στις 11/2/2019, όταν η ΚΕΔ ΕΟΚ όρισε (δεν υπάρχει κλήρωση για το Κύπελλο) τη συγκεκριμένη τριάδα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στο μεγάλο λιμάνι.

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο γνωστή. Ο Ολυμπιακός ζήτησε να μην ξανα σφυρίξουν δικά του ματς οι τρεις συγκεκριμένοι Ελληνες διαιτητές, οι Αναστόπουλος, Μάνος, Παναγιώτου, όπως επίσης να ορίζονται ξένοι διαιτητές στα ματς με τον Παναθηναϊκό. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ΚΕΔ/ΕΟΚ, γι αυτό και οι ερυθρόλευκοι δεν παρουσιάστηκαν στο ματς πρωταθλήματος με τους πράσινους στο ΣΕΦ και εν συνεχεία στα play offs. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε πίσω και εκούσια υποβιβάστηκε στην Α2, αφήνοντας την Basket League με ένα τεράστιο κενό.

Και φτάνουμε στην ουσία. Στο σήμερα. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο επαγγελματικό μπάσκετ, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο ελληνικό μπάσκετ. Εκτός από το γεγονός ότι η Basket League έγινε πιο φτωχή, όχι μόνο μεταφορικά - λόγω της απουσίας του Ολυμπιακού - αλλά και κυριολεκτικά, διότι τα έσοδα από κεντρικό χορηγό και τηλεόραση μειώθηκαν αισθητά. Η Α1 απαξιώθηκε κι άλλο, οι ερυθρόλευκοι τραβούν το δικό τους δρόμο παίζοντας με την πρώτη τους ομάδα μόνο στην EuroLeague, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός Β' βρίσκεται στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ

Πάμε παρακάτω. 366 μέρες μετά από την αποχώρηση του Ολυμπιακού από τον ημιτελικό του Κυπέλλου , το "μέχρι τέλους" μπορεί να το "διαβάσει" κανείς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η διοικητική επανάσταση του Παναγιώτη και του Γιώργου δεν έχει συνδυαστεί με τα αγωνιστικά αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι ίδιοι και οι οπαδοί της ομάδας, το αντίθετο οι ερυθρόλευκοι διανύουν τη χειρότερη σεζόν τους στην EuroLeague από τοτε που ανέλαβαν τα δύο αδέλφια. Ο Ολυμπιακός αναζητεί μια σειρά από θαύματα για να προλάβει τα play offs, τυπικά έχει ελπίδες γιατί βρίσκεται μία νίκη πίσω από την 8αδα, ουσιαστικά γνωρίζει πως οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Αλλά για το κομμάτι της EuroLeague θα επανέλθουμε, διότι οι Αγγελόπουλοι είναι έτοιμοι να τραβήξουν κι εκεί το σχοινί με την ηγεσία της λίγκας.

Επιστρέφουμε στα εντός συνόρων, το αυστηρά διοικητικό κομμάτι. Στην προκειμένη περίπτωση το "μέχρι τέλους" δεν έχει αποτύχει καθόλου, διότι ήταν ο βασικός λόγος που τα ήρεμα νερά στο ελληνικό μπάσκετ έχουν ταραχθεί όσο ποτέ άλλοτε. Η "επανάσταση" φυσικά δεν έχει πετύχει κανένα στόχο, πέρα από το γεγονός ότι έχει απαξιωθεί ακόμα περισσότερο το εγχώριο πρωτάθλημα. Αυτό δεν τιμάει βέβαια κανέναν, από την άλλη και οι ίδιες οι επαγγελματικές ομάδες δεν έδειξαν ποτέ διάθεση να ακολουθήσουν τον Ολυμπιακό, προφανώς δεν είχαν λόγο που να τους αφορούσε άμεσα. Αλλο που στην πορεία το πληρώνουν κάθε εβδομάδα οι περισσότερες, τα οικονομικά τους είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Ισως και γι αυτό και αναζητούνται διαφορετικοί τρόποι για να προκύψουν έσοδα, πληγώνοντας ακόμα περισσότερο το πρεστίζ της Basket League. Ο νοών νοείτω.

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Οι ίδιοι οι άνθρωποι των υπολοίπων ομάδων της Α1 λένε σε κάθε ευκαιρία πόσο λείπει ο Ολυμπιακός από τη λίγκα, το ίδιο φυσικά θα έλεγαν και αν απουσίαζε ο Παναθηναϊκός. Οχι ότι θα ήταν πιο ανταγωνιστικό το πράγμα ως προς την κορυφή, αλλά τουλάχιστον θα είχαμε να περιμένουμε τους τελικούς. Οσο υποβαθμισμένο κι αν είναι το πρωτάθλημα, οι τελικοί του ανήκουν στην κορυφή της Ευρώπης. Και φυσικά οι ομάδες της περιφέρειας, περίμεναν πώς και πώς τους "αιώνιους" στο σπίτι τους για να γεμίσουν τα γήπεδά τους και να ικανοποιήσουν τον κόσμο με την παρουσία των δύο κορυφαίων ελληνικών ομάδων μπάσκετ. Πλέον, έμεινε μόνο μία.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΦΑΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΛΙΟΛΙΟΥ

Το διοικητικό "μέχρι τέλους", λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, φαίνεται πως η υπάρχουσα διοίκηση της Ομοσπονδίας κινδυνεύει να χάσει την κυριαρχία της. Είναι προφανές ότι ο θόρυβος που ξεσήκωσε πανευρωπαϊκά η αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Basket League και συνολικά όλο το κακό που έχει γίνει στο ήδη ταλαιπωρημένο πρεστίζ του ελληνικού μπάσκετ, έχει ταρακουνήσει τα ύδατα. Ο νόμος που πέρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης έβαλε όρια ηλικίας, η ΕΟΚ βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση και είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας διαδικασίας.

Ας μην λησμονούμε ότι για πρώτη φορά έχουν εμφανιστεί καινούργια πρόσωπα που θέλουν να ασχοληθούν με τα διοικητικά της Ομοσπονδίας και να διεκδικήσουν την προεδρία της ΕΟΚ. Κάτι που δεν μπορούσε να το σκεφτεί καν, να περάσει από το μυαλό του, κάποιον μέχρι και πριν ένα χρόνο.

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Δεν αποδεικνύεται φυσικά από κάπου ότι όλα γίνονται λόγω της κίνησης του Ολυμπιακού, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση έχει ενοχληθεί με όσα έχουν γίνει στο εθνικό άθλημα της Ελλάδας. Ηδη ο Παναγιώτης Φασούλας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ασχοληθεί διοικητικά με την Ομοσπονδία, το έκανε άλλωστε και με τον πλέον εμφατικό τρόπο στη συνέντευξη που έδωσε στο Sport24.gr, στον Παντελή Βλαχόπουλο και τον Αλέξανδρο Τρίγκα. ""Θα είμαι υποψήφιος, έκλεισε ο κύκλος Βασιλακόπουλου", είπε ξεκάθαρα και έστειλε το δικό του μήνυμα.

Κάτι που είχε κάνει και ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα Πάτρας, ο Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος με το www.dwsepasa.gr., επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος για την επόμενη ημέρα στην ΕΟΚ . Προετοίμαζε εδώ και καιρό την κίνησή του, είχε κάνει τις επαφές του και πλέον ξεκίνησε την προσπάθειά του.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Τι ακριβώς θα συμβεί στο τέλος δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει, αλλά ουδείς μπορεί να διαφωνεί με το ότι ο πρώτος στόχος των Αγγελόπουλων επετεύχθη. Και κανείς δεν θα είχε παράπονο απ' αυτούς, αν στα παρκέ της EuroLeague ο Ολυμπιακός ήταν πρωταγωνιστής. Όμως μια σειρά από λάθη που έγιναν το καλοκαίρι και έχουν ονοματεπώνυμο, έφεραν τους ερυθρόλευκους σε δυσχερή θέση. Η παραμονή του Ντέιβιντ Μπλατ και η διάλυση του ελληνικού κορμού, σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα ξένων που αποκτήθηκαν, δημιούργησε ένα τραγικό σύνολο. Κι όλα αυτά παρότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν είναι ίδια με την περασμένη σεζόν. Και αν λάβουμε υπόψη και τα μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας από τη Basket League (περίπου 3 εκατ. ευρώ συνολικά), οι ίδιοι οι Αγγελόπουλοι αναγκάστηκαν να βάλουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι.

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Αυτό βέβαια δεν φάνηκε στο παρκέ όπου ο Ολυμπιακός ήταν πραγματικά κακός στα περισσότερα παιχνίδια και το αρνητικό σερί έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση και η απουσία από την Basket League που δεν βοηθάει τους παίκτες να βρουν ρυθμό, όμως αν θέλουμε να είμαστε σαφείς, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο συμπέρασμα για το αν η συμμετοχή μόνο στην EuroLeague κάνει κακό στο φορμάρισμα. Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψης, αλλά θα το επεξεργαστούν επιστημονικά οι ειδικοί στο τέλος της σεζόν, για ασφαλές πόρισμα.

Αν κάτι είναι αληθινά άσχημο, είναι η απουσία στόχου και το γεγονός ότι η σεζόν θα τελειώσει νωρίς, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγχώριες διοργανώσεις. Γι αυτό και δεν μπορεί να είναι μόνιμη η απουσία από την Basket League, το εγχώριο πρωτάθλημα κανείς δεν πρέπει να το υποτιμά και πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος κάθε χρόνο. Κι αν δεν επιστρέψει την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός, είναι μονόδρομος να γυρίσει αργά ή γρήγορα.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ

Ας αφήσουμε τώρα τα εγχώρια και ας επανέλθουμε στην EuroLeague, διότι φαίνεται πως οι Αγγελόπουλοι και ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένοι να φτάσουν "μέχρι τέλους" και εκτός συνόρων. Εδώ και καιρό οι σχέσεις με τον Τζόρντι Μπερτομέου είναι τεταμένες, ίσως οι χειρότερες από κάθε άλλη φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διοργανώτρια αρχή κυνηγάει τους ερυθρόλευκους και γι αυτό η ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά στην φετινή κανονική διάρκεια. Ο Ολυμπιακός δεν είναι καλός και προς το παρόν παίρνει ό,τι τους αξίζει στις 24 αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι καθαρά διοικητικό, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της EuroLeague για χρέη των ερυθρολεύκων, που δεν τους επιτρέπει να κάνουν μεταγραφές. Οι Αγγελόπουλοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την κίνηση της EuroLeague και του Μπερτομέου και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους, ότι η διοργανώτρια αρχή θέλει να "εκδικηθεί" τον Ολυμπιακό για τη διαφωνία τους σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Οι ερυθρόλευκοι δεν κάνουν πίσω, είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί από την πλευρά τους και από τη στιγμή που η κίνηση είναι διμερής, μπορεί και να.... σπάσει.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά με την απαγόρευση μεταγραφών κινδυνεύει και το πρεστίζ και η αξιοπιστία της διοργάνωσης. Και στον Ολυμπιακό δεν θα έλεγαν κάτι αν ήξεραν πως έχουν κάνει λάθος, όμως θεωρούν πως δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος τιμωρίας. Τέτοιου είδους τιμωρίας τουλάχιστον, για ένα παράπτωμα που έγινε πέρυσι και έχει διευθετηθεί, όπως λένε οι ίδιοι. Η EuroLeague όχι μόνο "κρέμασε στα μανταλάκια" ένα ιδρυτικό της μέλος, αλλά δεν τον αφήνει να κάνει μεταγραφές για θέμα που εξετάζει, όταν υπάρχουν άλλες ομάδες - όπως η Φενέρμπαχτσε - με χρέη του συλλόγου που ξεπερνούν τα 650 εκατ ευρώ και τις φήμες για προβλήματα στις πληρωμές, να έχουν περάσει τα σύνορα της Τουρκίας. Αρα στον Ολυμπιακό θεωρούν επιλεκτική την δική τους τιμωρία και ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση.

Ολυμπιακός: Η αρχή του - μέχρι - τέλους

Όχι μόνο γιατί παίρνουν παίκτες και όσο υπάρχει η τιμωρία δεν μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν, αλλά γιατί μια διοργάνωση στην οποία είναι μέτοχοι, μπορεί να διασυρθεί χωρίς σοβαρό λόγο. Θυμίζουμε ότι στην EuroLeague δεν μπορεί μια ομάδα να κατέβει με 9 παίκτες, πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον 10. Με την ΤΣΣΚΑ δήλωσε αναγκαστικά τον Πρίντεζη για να μην χάσει το ματς άνευ αγώνα, αν υπήρχε σοβαρός λόγος μπορούσε να μπει στο ματς έστω κι αν πόναγε.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ 9 ΠΑΙΚΤΩΝ

Τι θα γίνει όμως αν και στο επόμενο ματς υπάρχει τραυματίας; Με δεδομένο ότι οι Σπανούλης, Χαραλαμπόπουλος είναι εκτός για όλη την υπόλοιπη σεζόν, ο Ρότσεστι θα μείνει για 20 μέρες έξω ακόμα και οι Πρίντεζης, Ποκουσέφκσι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, οι παίκτες που απομένουν είναι 9. Προφανώς έναν εξ αυτών θα επιστρέψει για το παιχνίδι με την Βιλερμπάν, αλλά αν δεν επιτραπεί στον Ολυμπιακό να χρησιμοποιήσει τον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον πλέι μέικερ που θα αποκτηθεί, πόσο επικίνδυνο είναι να ξαναμείνουν με 9 παίκτες οι ερυθρόλευκοι; Δεν θα είναι διασυρμός και για τον Ολυμπιακό - ομάδα με εγγυημένο 10ετες συμβόλαια και ιδρυτικό μέλος της EuroLeague - και για την διοργάνωση να μην γίνει ένα ματς; Το ρισκάρει αυτό ο Μπερτομέου για να γίνει το... δικό του;

Όλα αυτά, λοιπόν, που συμβαίνουν έχουν ενοχλήσει τον Ολυμπιακού και τους Αγγελόπουλους που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν και εδώ μέχρι τέλους. Εχουν αποδείξει πως δεν φτάνουν στα άκρα, αλλά όταν το πράττουν, δεν κάνουν πίσω. Δεν λέμε ότι θα φύγουν από την EuroLeague για να πάνε στο Champions League, είναι όμως έτοιμοι να προχωρήσουν σε ενέργειες που δεν τις έχει συνηθίσει η μπασκετική Ευρώπη... Με τον Μπερτομέου να είναι ο βασικός στόχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ