ΜΠΑΣΚΕΤ

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τον αλήστου μνήμης ημιτελικό Κυπέλλου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, με την αποχώρηση των ερυθρολεύκων και τον μετέπειτα υποβιβασμό τους στην Α2. Το Sport24.gr θυμάται τη βραδιά που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ.

13/2/2019. Η ημερομηνία που στιγμάτισε τον ελληνικό αθλητισμό και καταγράφτηκε με μία τεράστια μουτζούρα στο μπασκετικό ημερολόγιο της χώρας, βάζοντας ταφόπλακα στα εγχώρια ντέρμπι αιωνίων. Ένας χρόνος από τον ημιτελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο ΟΑΚΑ. Ένα από τα δεκάδες ντέρμπι αιωνίων που παρακολουθούσαμε σταθερά ετησίως και που πλέον αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, περιορισμένα στα ευρωπαϊκά συμβόλαια των δύο ομάδων και συμβιβασμένα στα ελάχιστα ραντεβού που αυτά ορίζουν.

Η περσινή 13η Φεβρουαρίου και όσα εκτυλίχθηκαν σε παρκέ και αποδυτήρια, αποτυπώθηκαν σε ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων και εν τέλει κρίθηκαν βάσει νομικών και όχι αγωνιστικών κριτηρίων, ήταν η μέρα που έβαλε ταφόπλακα στην μπασκετική “μητέρα των μαχών”. Η μέρα που άλλαξε τις ισορροπίες και το πεδίο της αιώνιας μάχης. Η μέρα που άνοιξε διάπλατα τον Ασκό του Αιόλου, στιγμάτισε τον ελληνικό αθλητισμό, τον διέσυρε διεθνώς και σκόρπισε τα αποκαΐδια σε ένα αποσυντεθημένο προϊόν. Ή απλά, η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ.

Έναν χρόνο μετά, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει χωρίς αιώνιο αντίπαλο στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός πήρε τον δρόμο του υποβιβασμού προς την Α2 όπου συμμετέχει ως Ολυμπιακός Β’ και οι δυο τους, προς το παρόν, αρκούνται στις περιορισμένες μονομαχίες της EuroLeague.

Το Sport24.gr θυμάται εκείνη τη μέρα και περιγράφει το χρονικό της διακοπής και της αποχώρησης των ερυθρολεύκων η οποία, λίγους μήνες μετά, οδήγησε στον υποβιβασμό τους, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν στον ημιτελικό που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο ΟΑΚΑ. Τα γεγονότα, οι δηλώσεις, οι ανακοινώσεις και η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την καταληκτική –μέχρι σήμερα έστω, έναν χρόνο μετά- απόφαση των δύο αιωνίων να χωρίσουν τα τσανάκια τους στο ντέρμπι που τους ένωνε για να τους χωρίζει.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή…

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Το μπαρούτι άρχισε να μυρίζει πολύ πριν από το τζάμπολ του αγώνα. Ανήμερα του ημιτελικού, ο Ολυμπιακός στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή και του ζητά να παρακολουθήσει μαζί με τους συνεργάτες του το παιχνίδι του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Μεταξύ άλλων, διαμαρτύρεται στον κ. Ζαγκλή για την επικρατούσα κατάσταση τα τελευταία χρόνια στην ΚΕΔ και συγκεκριμένα για τον ορισμό των τριών διαιτητών της αναμέτρησης, Παναγιώτη Αναστόπουλου, Τάσου Μάνου και Χρήστου Παναγιώτου.

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

Έναν μήνα και λίγες ημέρες μετά το ευρωπαϊκό ντέρμπι των δύο ομάδων στο ΣΕΦ και την ευρεία νίκη του Ολυμπιακού, οι δύο ομάδες είχαν ρεβάνς γοήτρου, αυτή τη φορά για τον θεσμό του Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός έψαχνε νίκη και πρόκριση για να ανακτήσει τον πληγωμένο του εγωισμό, ενώ οι ερυθρόλευκοι έψαχναν τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία τους σε τελικό Κυπέλλου.

Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για τις 20:00, τέτοια μέρα, ακριβώς έναν χρόνο πίσω. Μία ώρα και 15 λεπτά πριν το τζάμπολ, η αποστολή του Ολυμπιακού φτάνει στο ΟΑΚΑ.

Δύο ώρες αργότερα, οι ερυθρόλευκοι θα έμπαιναν στο πούλμαν για να αποχωρήσουν οριστικά από το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με αφορμή τις διαιτητικές αποφάσεις των τριών ρέφερι, χάνοντας το παιχνίδι και την πρόκριση στα χαρτιά.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 20:00 όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι ερυθρόλευκοι είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτητική τριάδα, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα του αγώνα, διαμαρτυρόμενοι για φάουλ που δίνονταν ή δεν δίνονταν στις δύο άκρες του παρκέ.

ΤΑ… ΦΙΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΦΕ

Με το παιχνίδι να οδεύει για το ημίχρονο, η απόφαση των ανθρώπων του Ολυμπιακού να αποχωρήσουν από το ΟΑΚΑ έμοιαζε ειλημμένη. Πριν ολοκληρωθεί καν το πρώτο μέρος, ο τιμ μάνατζερ του Ολυμπιακού, Χρήστος Μπαφές έδωσε το στίγμα για όσα θα ακολουθούσαν, προϊδεάζοντας για την αποχώρηση των ερυθρολεύκων, οι οποίοι φαίνεται πως όσο το παιχνίδι βρισκόταν σε εξέλιξη είχαν ήδη πάρει την οριστική τους απόφαση.

Όπως κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στον πάγκο των ερυθρόλευκων, ο Χρήστος Μπαφές είχε συνομιλία με τους ανθρώπους της γραμματείας και τον κομισάριο, Θόδωρο Βιδάλη, στέλνοντας… φιλιά και προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την αποχώρηση της ερυθρόλευκης αποστολής.

“ΤΕΛΟΣ” ΚΑΙ... “ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ”

Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται στο ΟΑΚΑ και οι παίκτες των δύο ομάδων κατευθύνονται προς τη φυσούνα. Έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού υπάρχει κινητικότητα.

Οι άνθρωποι που εκπροσωπούσαν τη διοίκηση των φιλοξενούμενων και συνόδευαν την αποστολή ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Σκινδήλιας ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, ενώ όταν αυτές ολοκληρώνονταν συζητούσε με τον -πρώην- Γενικό Διευθυντή των ερυθρολεύκων, Χρήστο Σταυρόπουλο.

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

Ο τιμ μάνατζερ της ομάδας, Χρήστος Μπαφές όπως και ο Χρήστος Σταυρόπουλος απαντούσαν ρητά στους δημοσιογράφους που υπήρχαν στον χώρο και έψαχναν απαντήσεις για τις προθέσεις του Ολυμπιακού: “Τέλος, τέλος. Ως εδώ. Τελείωσε. Φεύγουμε”, ήταν οι ατάκες που ακούγονταν από τους ερυθρόλευκους ιθύνοντες. Όταν μάλιστα κάποιοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Σταυρόπουλο για τις ενδεχόμενες ποινές που μπορεί να είχε ο Ολυμπιακός, εκείνος αποκρίθηκε κατηγορηματικά: “Δεν μας νοιάζουν”.

“ΑΗΔΙΑΣΑΜΕ”

Λίγο μετά, ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής της ερυθρόλευκης ΚΑΕ έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου. Ο Χρήστος Σταυρόπουλος εξήγησε για ποιον λόγο οι Πειραιώτες πήραν αυτή την απόφαση, λέγοντας: "Τα είπαμε, τα έχουμε ξαναπεί, κάναμε προσπάθειες, αλλά πια αηδιάσαμε. Έχουμε αηδιάσει εδώ και καιρό, αλλά η πολιτεία και ο υφυπουργός αθλητισμού πρέπει επιτέλους να πάρουν τα μέτρα τους και να καθαρίσει αυτή η βρομιά”.

Όταν του μεταφέρθηκε η ατάκα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ότι "ίσως ο λόγος που το κάνουν είναι για να σηκωθεί να φύγει η οικογένεια Αγγελόπουλου από τον Ολυμπιακό και να τα ρίξουν σε εμάς και τους διαιτητές", εκείνος απάντησε: "Μάλλον αυτό εύχεται ο ίδιος, να αποχωρήσουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι".

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΩΝ 15 ΛΕΠΤΩΝ

Η αποχώρηση του Ολυμπιακού ήταν ήδη σε εξέλιξη. Την ώρα που οι παίκτες των γηπεδούχων άλλαζαν στα αποδυτήρια πριν επιβιβαστούν για το πούλμαν, ο κόσμος του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ ήταν καθηλωμένος στις θέσεις του. Οι παίκτες των πρασίνων έκαναν κανονικά την καθιερωμένη προθέρμανση πριν από την έναρξη του β’ μέρους. Η αντίστροφη μέτρηση των διαιτητών μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία όπου η φιλοξενούμενη ομάδα θα έπρεπε να επιστρέψει στο παρκέ είχε αρχίσει. Ένα τέταρτο αργότερα, γνωστοποιήθηκε και επισημοποιήθηκε η αποχώρηση του Ολυμπιακού, για να οριστικοποιηθεί και η διακοπή του αγώνα. Το παιχνίδι κατοχυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού, μαζί και η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

“ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΛΕΥΚΗ ΠΕΤΣΕΤΑ”

Την ίδια ώρα, εντός του γηπέδου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε τις δικές του δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ. "Αυτά είναι μεθοδευμένα. Έχουν παίκτες από ό,τι φαίνεται απλήρωτους, Έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Τώρα το κάνουν γιατί δεν τους αρέσει η διαιτησία. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να φύγει η οικογένεια των Αγγελόπουλων από τον Ολυμπιακό και να το ρίξουν σε εμάς και τους διαιτητές. Αυτά είναι απαράδεκτα. Κερδίζουμε και χάνουμε μέσα στο γήπεδο. Κι εμείς έχουμε χάσει και μία και δύο φορές στο ΣΕΦ και καθόμαστε μέσα και παίζουμε. Τι είναι αυτά τα πράγματα;"

Παράλληλα, ο Μάνος Παπαδόπουλος από την πλευρά του δήλωνε: "Κοιτάξτε. Όλοι έχουμε μία έκπληξη γι' αυτό που συνέβη. Προσπαθούν να βρουν κάποια δικαιολογία για αυτό που έγινε. Αφού δεν μπόρεσαν να την βρουν στην ατμόσφαιρα, που ήταν υποδειγματική, προσπαθούν να το ρίξουν κάπου αλλού και συγκεκριμένα στη διαιτησία. Σε μία τέτοια αντιπαλότητα, την οποία γνωρίζουμε, οι περισσότεροι αγώνες δεν θα έπρεπε καν να αρχίζουν, γιατί όλοι βλέπουμε με πράσινα και κόκκινα γυαλιά. Όταν δεν σεβόμαστε τους παίκτες και τους αντιπάλους μας και μετράμε τα φάουλ, δεν θα τελείωνε κανένα ματς. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Μία ομάδα υπήρχε στο γήπεδο σήμερα. Η έδρα παίζει σημαντικό ρόλο. Κι εμείς χάσαμε με μεγάλη διαφορά στο ΣΕΦ. Είναι τυπικά παιχνίδια έδρας, στα οποία όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Θα περιμένω να δω πώς θα το αντιμετωπίσουν οι αθλητικές αρχές, γιατί αν είναι να πετάμε λευκή πετσέτα κάθε φορά που χάνουμε, αυτό θα παραπέμπει σε άλλο σπορ".

“ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ”

Ο Ρικ Πιτίνο, δεν είχε συμπληρώσει δύο μήνες στην Ελλάδα και στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ενώ αυτή ήταν η μόλις δεύτερη εμπειρία του από ντέρμπι αιωνίων. Όσα εκτυλίσσονταν στο ΟΑΚΑ τού φαίνονταν πρωτόγνωρα: “Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είμαι απογοητευμένος. Είμαι αγνός φίλος του αθλήματος. Δε μου αρέσει να βλέπω τέτοια πράγματα. Κι εμείς πήγαμε στην έδρα του Ολυμπιακού και μας διέλυσαν. Βγήκαμε κι είπαμε πως ήταν καλύτεροι. Προετοιμαστήκαμε καλά για αυτό το παιχνίδι, οπότε είμαι απογοητευμένος. Δε μου αρέσει το μήνυμα που στέλνει αυτή η κίνηση. Ξέρω ποια είναι η αντιπαλότητα των δύο ομάδων, το παιχνίδι είναι πάνω από αυτή. Πρέπει να σέβεσαι το παιχνίδι. Δεν μου αρέσει να βλέπω τέτοια πράγματα" .

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

"Σέβομαι τον Ολυμπιακό, τον προπονητή τους, δεν τους μισώ όπως ο κόσμος. Τρέφω σεβασμό, και για αυτούς, και για το άθλημα. Δηλώνω απογοητευμένος ως προπονητής για 42 χρόνια. Είμαστε όλοι Έλληνες, όπως είπα έχω ρίζες στη Σικελία. Είμαστε όλοι στην ίδια ομάδα, είμαστε αντίπαλοι με την έναρξη του παιχνιδιού και σταματάμε με τη λήξη. Δε μου άρεσε ό,τι είδα, που το παιχνίδι δεν τελείωσε. Τρέφω σεβασμό για τον Ολυμπιακό, τους παίκτες και τον προπονητή τους. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Δεν μου έχει ξανατύχει στα 42 χρόνια που προπονώ”.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Περίπου πέντε λεπτά μετά τις 21:00, δύο ώρες και κάτι μετά την άφιξή του στο ΟΑΚΑ και μία ώρα μετά το τζάμπολ του αγώνα, η αποστολή του Ολυμπιακού αποχώρησε από το γήπεδο με προορισμό το ΣΕΦ.

ΈΞω από το φαληρικό στάδιο μάλιστα ήταν συγκεντρωμένοι και αρκετοί οπαδοί της ομάδας, όπου την περίμεναν για να την υποδεχτούν.

13/2/2019: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

Την ίδια ώρα, οι φίλοι του Παναθηναϊκού πανηγύριζαν στις εξέδρες. Λίγα λεπτά αργότερα το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων άδειασε. Η πρόκριση πήγε στον Παναθηναϊκό, ενώ πλέον η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από την ποινή που θα έπρεπε να επιβληθεί στους ερυθρόλευκους.

Όσα ακολούθησαν, γνωστά: Αφαίρεση βαθμών, ενστάσεις, ανταλλαγή ανακοινώσεων, αιτήματα για ξένους διαιτητές στα ντέρμπι αιωνίων και αποκλεισμό των τριών του ΟΑΚΑ στα υπόλοιπα παιχνίδια του Ολυμπιακού, αποχωρήσεις, συσκέψεις στον ΕΣΑΚΕ, συζητήσεις για αναδιάρθρωση και επικύρωση της βαθμολογίας, όλα όσα συνέθεσαν το επόμενο νοσηρό διάστημα μέχρι τον Ιούνη.

Η 13η Φεβρουαρίου ήταν απλά η αρχή. Η αρχή του τέλους (και του "μέχρι τέλους"), όπως είχαμε συνηθίσει τα ντέρμπι αιωνίων, τη συνύπαρξή τους σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, αλλά και γενικότερα τις εγχώριες διοργανώσεις ως προς τη δομή και την εξέλιξή τους. Tο ελληνικό μπάσκετ δεν φαίνεται πια ίδιο. Σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο μετά από εκείνη την μπασκετική “Ημέρα της Μαρμότας”, συνεχίζει να φυτοζωεί του “13/2” το οποίο τείνει να γίνει επικήδειο σλόγκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ