ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός αγγίζει τον πρώτο στόχο της σεζόν

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην πρεμιέρα της νέας Euroleague
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην πρεμιέρα της νέας Euroleague INTIME

Οι κακές πρώτες περίοδοι που μπορούν να γίνουν μακριά ανάμνηση, οι ρόλοι που δείχνουν να ξεκαθαρίζουν πολύ νωρίς στη σεζόν και το μότο του Γιάννη Αντετοκούνμπο που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας να γίνει και μότο του Ολυμπιακού. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2021/22, δείχνει πράγματι να είναι μια άλλη ιστορία. Όχι γιατί συνέτριψε τη Μπασκόνια στην πρεμιέρα της EuroLeague, αλλά γιατί είναι ευδιάκριτος ένας συνδυασμός πραγμάτων που μπορεί να σπρώξει τους Πειραιώτες προς τον στόχο της οκτάδας και των playoffs και να τους οδηγήσει σε μια χρονιά μεγαλύτερης συνέπειας συγκριτικά με την περσινή.

Για τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο κάλυψαν οι Πειραιώτες τις τρεις σημαντικότερες ανάγκες τους (παρτενέρ του Κώστα Σλούκα, σουτέρ στη θέση δύο, παλαιάς κοπής σέντερ δίπλα στον undersized Χασάν Μάρτιν), γράψαμε πριν από εβδομάδες. Για τα δεδομένα του ανοιχτού spot στο ρόστερ που θα καλυφθεί είτε όταν/αν προκύψει ανάγκη, είτε όταν βρεθεί ο εκλεκτός που θα ανεβάσει την ομάδα επίπεδο, αναλύσαμε πρόσφατα. Χθες βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός έδειξε και τι μπορεί να κάνει στο παρκέ, αλλά και πόσο διαφορετικά βλέπει την φετινή κατάσταση ο προπονητής του.

Την Τετάρτη (29/9) ο Γιώργος Μπαρτζώκας συμμετείχε στην εκπομπή Playmakers της NOVA και έδωσε πολλές ατάκες για συζήτηση. Μία από αυτές ξεχώρισε. Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις προσθήκες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και παραδέχθηκε πως έχει πλέον "παίκτες που του αρέσει να παρακολουθεί", όπως τον Τάιλερ Ντόρσεϊ τον οποίο είχε κυκλώσει από τα τέλη της περσινής σεζόν και περίμενε μέχρι εκείνος να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα χωρέσει στο ΝΒΑ.

Και τι έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας; Μια μικρή γιορτή, με έξι χιλιάδες οπαδούς να δίνουν χρώμα στις εξέδρες και ώθηση στους παίκτες του Ολυμπιακού, που τσαλαπάτησαν την περσινή αχίλλειο πτέρνα τους. Τα άσχημα, νωθρά, αναιμικά ξεκινήματα. Ο Στίβεν Ίνοκ πέτυχε τους επτά πρώτους της Μπασκόνια, από εκεί και πέρα όμως η ένταση, η σκληράδα, η αποφασιστικότητα των ερυθρόλευκων έπνιξε την ομάδα του Ιβάνοβιτς. Οι απουσίες των Γουέιντ Μπάλντουιν - Άλεκ Πίτερς ίσως έπαιξαν ρόλο στη διαφορά, σίγουρα όμως όχι στο αποτέλεσμα του αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ξεκαθαρίζει νωρίς τους ρόλους

Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε με τον Γουόκαπ και τον άλλαξε με τον Σλούκα στο έβδομο λεπτό, τους χρησιμοποίησε ελάχιστα μαζί και έδειξε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν σκοπεύει να τους καταπονήσει βάζοντάς τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ίδιο σχήμα. Θέλει να τους κρατήσει φρέσκους και γενικώς θα προσπαθήσει να διατηρήσει σε όλη την ομάδα αυτή τη φρεσκάδα που είδαμε χθες βράδυ, με τους ρόλους να δείχνουν ήδη αρκετά ξεκάθαροι. Κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος που επιτυγχάνεται πολύ νωρίς στη χρονιά, γεγονός που εξηγείται από την παραμονή του κορμού από την περσινή ομάδα.

Γουόκαπ και Σλούκας στον άσο, Ντόρσεϊ και Λαρεντζάκης στο δύο, Παπανικολάου και ΜακΚίσικ στο τρία, Βεζένκοβ και Ζαν-Σαρλ στο τέσσερα, Φαλ και Μάρτιν στο πέντε, με τον Πρίντεζη τρίτο στο rotation των πάουερ φόργουορντ και τον Ζαν-Σαρλ να ανεβαίνει και στο πέντε.

Εννοείται πως θα δούμε και παραλλαγές του rotation, ειδικά στους αγώνες της Α1, αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται πως το προπονητικό team έχει ήδη κατασταλλάξει σε ένα σημαντικό ποσοστό στο πλάνο που θα ακολουθήσει. Κι ο Ολυμπιακός είναι φέτος πολύ πιθανό να υποστηρίξει το πλάνο του ανεξάρτητα από τον αντίπαλο, αναγκάζοντάς τον να κάνει εκείνος προσαρμογές για να τον αντιμετωπίσει. Γιατί, για παράδειγμα, να ξεκινήσει τον Ζαν-Σαρλ απέναντι στον Μίροτιτς όπως έκανε πέρυσι στη Βαρκελώνη και να μην τον αναγκάσει να κυνηγάει εκείνος τον Βεζένκοβ;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Never too high, never too low

Το κυριακάτικο ματς με την ΑΕΚ αποτελεί μέρος της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός για να φτάσει στο σημείο να κοιτάζει στα μάτια τις κορυφαίες ομάδες της EuroLeague. Το παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης (8/10 στις 21:00) δεν θα έχει σχέση με αυτό που είδαμε χθες βράδυ, άλλωστε η ομάδα του Πάμπλο Λάσο συγκαταλέγεται στα φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague, έχει μια σπουδαία περιφερειακή γραμμή (Γουίλιαμς-Γκος, Κοζέρ, Ερτέλ, Φερνάντεθ, Αμπάλδε, Χάνγκα, Αλοθέν, Γιουλ), γεμάτη front-line και τον πιθανότατα σημαντικότερο game changer της διοργάνωσης.

Τον Έντι Ταβάρες που, στα δικά μου μάτια, είναι το φαβορί για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου.

Το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό είναι να ακολουθήσει το μότο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το "never too high, never too low" που τείνει να γίνει και μότο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Να μην ενθουσιάζεται, δηλαδή, μετά από μεγάλες νίκες και να μην τα βάφει μαύρα μετά από βαριές ήττες.

Το γεγονός ότι στο φετινό ρόστερ υπάρχουν παίκτες με σημαντική εμπειρία από την EuroLeague βοηθά για να μη χρειάζονται... φροντιστήρια σε καθημερινή βάση, βοηθά για να κατανοήσουν οι πάντες ότι πρέπει να υπάρχει σωματική, πνευματική και κατά συνέπεια αγωνιστική ισορροπία, διότι ο στόχος της οκτάδας δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξουν "νεκρά" διαστήματα όπως το περσινό σερί των επτά ηττών όταν όλα έδειχναν ότι οι Πειραιώτες θα χωρέσουν στα playoffs.

Για αρχή, ο Ολυμπιακός τα πήγε περίφημα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ