ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πάμε στο ΣΕΦ να δούμε Ολυμπιακό;

Ο Κώστας Σλούκας
Ο Κώστας Σλούκας PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Μια ομάδα διαφορετική, ένα σύνολο πεινασμένο, παίκτες που μπαίνουν- βγαίνουν και η ποιότητα μένει ίδια. Κυρίες και κύριοι ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον ολοκαίνουργιο Ολυμπιακό που αποθεώθηκε απ' τον κόσμο του.

Κυρίες και κύριοι είστε πλέον άπαντες πολλοί έμπειροι και γνωρίζετε τι σημαίνει EuroLeague. Ξέρετε τις ανάγκες της, το πώς πρέπει να λειτουργεί μια καλή ομάδα και πόσες αντοχές πρέπει να δείχνει σε βάθος χρόνου. Θα 'ρθουν μεγάλα αποτελέσματα, θα 'ρθουν και ζόρικες νύχτες. Θα έρθουν τα όμορφα, θα παραμονεύουν και τα άσχημα.

Όταν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισαν να φτιάξουν τον Ολυμπιακό που θα ξανάβλεπε ο κόσμος του στο ΣΕΦ, γνώριζαν ότι τα στοιχήματα δεν είναι λίγα. Θα διαβάσετε πιο κάτω και το μεγαλύτερο από αυτά. Όμως ήταν υποχρεωμένο να δημιουργήσουν ένα σύνολο που θα πάει για το καλύτερο, υπηρετώντας τις ανάγκες του σύγχρονου αθλητισμού. Αθλητικότητα και γρηγοράδα.

Φρέσκος και ολοκαίνουργιος Ολυμπιακός

Η μπάλα πάει πάντα πιο γρήγορα από έναν ποδοσφαιριστή ή έναν μπασκετμπολίστα. Το στατικό μπάσκετ λοιπόν, δεν θα το δείτε στο ΣΕΦ. Κανείς δεν υπογράφει από τώρα πως θα 'χει κάθε φόρα show time, αλλά αν μη τι άλλο, η απειλή από παντού, η ένταση και η άμυνα - θανάτου, θα είναι πάντα στο μενού. Πάντα...

Από 'κει και πέρα, να χάσει μόνο από τον Ίνοκ το πρώτο βράδυ της χαράς δε γινόταν ο Ολυμπιακός και το γράφω αυτό, γιατί σε όλη την πρώτη περίοδος κανείς άλλος από τους Βάσκους δεν μπορούσε να απειλήσει σε διάρκεια.

Αντιθέτως, ο κόσμος στο ΣΕΦ απολάμβανε έναν φρέσκο και ολοκαίνουργιο Ολυμπιακό, να τρέχει, να έχει ένταση και τον ενθουσιασμό της πρώτης εντός έδρας εμφάνισης. Απειλή από παντού και αυτό ήταν το καλύτερο.

Ο Ολυμπιακός ο περσινός ήταν πεταμένος σε έναν κάδο σκουπιδιών και μάλλον πήγε και για ανακύκλωση. Κάτι πιο αισιόδοξο και όμορφο έχει μπει μπροστά και δεν χρειάζεται να είσαι... πανεπιστήμονας που έλεγε και ο μεγάλος Ντούντα για να το καταλάβεις. Από τα χέρια των κοντών, μέχρι τα χορευτικά του Παπανικολάου και την άνεση των Βεζένκοβ - Φαλ, οι Πειραιώτες έδειχναν πως αυτό το βράδυ θα ήταν η νέα σελίδα!

Το μπάσκετ που πρεσβεύει ο Μπαρτζώκας

Καινούργια σελίδα με λόγους πολλούς. Αρχή του μήνα. Αρχή EuroLeague. Καινούργια όλα. Ακόμη και το ότι απουσίαζε η παρουσία και το πάθος του Βασίλη Σπανούλη από το ξεκίνημα της κορυφαίας διοργάνωσης ήταν στοιχείο που δεν κρυβόταν. Αλλά ο Ολυμπιακός φρόντισε να τα κάνει όλα τόσο όμορφα με το "καλημέρα" του ματς. Και αν το ΣΕΦ ενθουσιάστηκε, δεν ήταν μόνο από το ότι μετά από πολύ καιρό οι πόρτες του άνοιξαν και ο κόσμος είδε την ομάδα.

Ήταν η αύρα, ήταν ο ρυθμός, ήταν το τρανζίσιον, ήταν το μπάσκετ που ουσιαστικά πρεσβεύει ο Μπαρτζώκας, αλλά για κάποιο λόγο την περσινή σεζόν ήταν εμφανέστατη η... δυσκοιλιότητα στο να το εμφανίσει. Ναι, μπορεί να ήταν έλλειψη ρυθμού. Όμως εγώ θα πω ότι ήταν και κάποια κομμάτια που δεν κόλλαγαν στο παζλ όπως τα 'χαν υπολογίσει οι προπονητές.

Αυτή την φορά, ο ενθουσιώδης Ντόρσεϊ, έχει δίπλα τον νοικοκύρη Γουόκαπ και ο Χασάν Μάρτιν μπαίνει να παίξει και δεν τρώει το "χρέωμα" του ψηλού που πρέπει να τα κάνει όλα γιατί ο Έλις δεν μπορεί. Τώρα μπαίνει και έχει προηγηθεί το γαλλικό- θηρίο, ονόματι Φαλ. Ο Πρίντεζης δεν θα νιώσει ποτέ φέτος ο μοναχικός καβαλάρης, αφού ο Βεζένκοβ συνεχίζει... δαιμονισμένος και ο Ζαν Σαρλ είναι μια σεζόν πιο έμπειρος από Ολυμπιακό.

Το +15 του δεκαλέπτου ήταν αποτέλεσμα της ανυπομονησίας των "ερυθρόλευκων" για να ξαναπαίξουν σε μια διοργάνωση που πέρυσι αποκλείστηκαν πολύ- πολύ νωρίς. Και το απέδειξαν με τον τρόπο που μπήκαν στο ματς. Έστειλαν τον Ιβάνοβιτς στα αποδυτήρια κατά την ανάπαυλα με το να ψάχνεται για το τι μπορεί να αλλάξει... Αλλά δεν ήταν εύκολο.

Ο Ολυμπιακός είχε κάνει ολοκληρωτικά "γεμάτο" ημίχρονο, ξεκινώντας από το μπλοκάρισμα των Βάσκων! Στην δεύτερη περίοδο η Μπασκόνια είχε βάλει 5 (!) πόντους από το ξεκίνημα μέχρι τα 25'' που βρήκε ένα δίποντο. Και με αυτό δηλαδή κι άλλο ένα στη λήξη, 9 πόντοι, σε πρεμιέρα Ευρωλίγκας σε δεύτερο δεκάλεπτο. Η άμυνα, έδινε στους Πειραιώτες την άνεση του ανοιχτού γηπέδου, το σίγουρο γύρισμα της μπάλας και την ολόσωστη απειλή. Όσο για λάθη; Τρία η μια ομάδα, δεκαπέντε η άλλη...

Να επιστρέψει η ανυπομονησία στον κόσμο

Δεν έχω καμία όρεξη να γράψω συνηθισμένα πράγματα. Ότι δηλαδή έστω και με τον εγωισμό οι Βάσκοι προσπάθησαν να αντιδράσουν. Λογικό είναι. Σε τέτοιο επίπεδο η αξιοπρέπεια και μόνο θα σε οδηγήσει να παίξει πιο δυνατά, να σπρώξεις, να πηδήξεις, να αποφύγεις έναν διαφαινόμενο διασυρμό.

Ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νίκη από το 5λεπτο και αυτό ίσως να το ανεχόταν ο Ιβάνοβιτς αν έβγαζαν λίγο ψυχούλα οι παίκτες του. Κέρδισαν με + 4 το τρίτο δεκάλεπτο σε επιμέρους σκορ, αλλά και τι να το κάνεις όταν η ιστορία μπήκε προς το φινάλε της με συνολική διαφορά 21 πόντους υπέρ της ελληνικής ομάδας. Και ήταν φυσικό κι επόμενο να τελειώσουν όλα όμορφα κι απλά...

Ποια είναι η ουσία για εμένα; Ο Ολυμπιακός, όπως σας έγραψα πιο πάνω, έχει φτιάξει κάτι ολοκαίνουργιο. Και σταθείτε σε αυτό. Μην δίνετε την παραμικρή σημασία σε αριθμούς, σε βαθυστόχαστες αναλύσεις και συστήματα. Θα έρθει η ώρα και για αυτά.

Κάποιοι θα χιμήξουν στα 11 - 3 κλεψίματα ή στα 6 - 21 λάθη. Ή και στις 20 - 13 ασίστ. Ναι είναι φοβερό να τρέχεις, να οργώνεις το παρκέ και να κάνεις 6 λάθη και απέναντι σε αθλητική ομάδα παρακαλώ. Ή να μιλήσεις για κάποια χαμένα ριμπάουντ. Όμως τώρα πρέπει να ασχοληθούν μόνο οι προπονητές με αυτά. Κανείς άλλος...

Η δική μου πρόταση; Ο Ολυμπιακός θέλει να κερδίσει το πρώτο στοίχημα που δεν είναι άλλο από το να κάνει τον κόσμο του να σκεφτεί μεσοβδόμαδα το εξής: "Πάμε στο ΣΕΦ να δούμε Ολυμπιακό;".

Να επιστρέψει η ανυπομονησία, να ξαναγυρίσει το γούστο και η όρεξη να δεις αυτή την ομάδα. Θα 'ναι η πρώτη νίκη της , μακριά από αντιπάλους. Μετά όλα τα άλλα θα έρθουν. Κάποτε ο Μπαρτζώκας έφτιαξε μια ομάδα που ήταν καταδικασμένη να πάει στο Final Four.

Έκανε "μπαμ" ότι θα συμβεί και το λέγαμε από το "χτίσιμο" κιόλας. Δεν πρόλαβε να την χαρεί, έχασε την δουλειά του. Ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος, έβαλε τις πινελιές του και η ομάδα πράγματι ταξίδεψε στο Final Four της Μαδρίτης τότε. Μια άλλη ομάδα τώρα έφτιαξε ο Μπαρτζώκας. Που δεν ξέρω αν θα πάει στο Βερολίνο. Αλλά σίγουρα μπορεί να μπει στα... ρουθούνια όσων αισθάνονται σίγουροι για το Final Four.

Με υγεία, ένταση και τον ίδιο ρυθμό, αυτός ο Ολυμπιακός ίσως για αρχή μπορεί να βλέπει τα πλέι- οφ. Τίποτα παραπάνω όμως, είναι μόλις η αρχή και την άλλη εβδομάδα στο ΣΕΦ θα εμφανιστεί η Ρεάλ... Αλλά πριν τους Καστιλιάνους, σε λίγες ώρες, ξανά Α1...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ