ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός δείχνει να χρειάζεται γκαρντ περισσότερο από φόργουορντ

Ο Ολυμπιακός δείχνει να χρειάζεται γκαρντ περισσότερο από φόργουορντ
EUROKINISSI

Το μικρό ρόστερ που μοιάζει να χρειάζεται έναν ακόμη κοντό, η στιγμή του Λούντζη που "έδειξε" πολλά, το σκιάχτρο που βγαίνει στην περιφέρεια και η ευκαιρία του Ντόρσεϊ να ανέβει επίπεδο βελτιώνοντας δύο στοιχεία του παιχνιδιού του. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον Ολυμπιακό που είδε στη Νίκαια.

Το φιλικό με τον Ιωνικό, δεν προσφερόταν για ιδιαίτερα συμπεράσματα. Κάθε αγώνας, όμως, ακόμη και απέναντι στον πιο αδύναμο αντίπαλο, είναι σημαντικός για έναν προπονητή που προσπαθεί να βρει ρόλους, ισορροπίες και σχήματα, ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας μετά από το πρώτο μοντάρισμα στα... βουνά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέχασε ήδη την αναμέτρηση της Πέμπτης (2/9) στο κλειστό του Πλάτωνα, σίγουρα όμως κράτησε πράγματα από το σαραντάλεπτο με την ομάδα της Νίκαιας που έδειξε αρκετά αδύναμη για την πολύ ανταγωνιστική Stoiximan Basket League της σεζόν 2021/22.

Με τον Κώστα Σλούκα ασθενή και εκτός δωδεκάδας, με τον τραυματία στο γόνατο Κώστα Παπανικολάου να του κάνει παρέα και με τον Βασίλη Χρηστίδη να μην αγωνίζεται, ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με 11 παίκτες. Με δέκα, για την ακρίβεια, καθώς ο νεαρός Ζέιντ Μουόσα που έχει προβιβασθεί από το εφηβικό τμήμα, πήρε χρόνο απλώς στον garbage time.

Ο Μπαρτζώκας είχε τέσσερις γκαρντ, έπαιξε αρκετή ώρα με τρεις στο παρκέ, δοκίμασε και σχήματα με τρεις ψηλούς και με τον Βεζένκοβ στο τρία, είδε σοβαρότητα και συγκέντρωση, σίγουρα όμως οι αγώνες του Σαββατοκύριακου στο bwin Tournament Against Covid-19 προσφέρονται για καλύτερα συμπεράσματα. Το Λαύριο (4/9 στις 20:30) είναι κλάσεις ανώτερο του Ιωνικού, ενώ την Κυριακή αντίπαλος θα είναι ο νικητής του αγώνα Μονακό - Περιστέρι.

Ουδείς περισσεύει

Με ρόστερ 12 παικτών και δύο νεαρών (Χρηστίδης - Μουόσα) και με μία (;) προσθήκη να μένει χωρίς άγχος για να βρεθεί ο εκλεκτός, ο Ολυμπιακός έχει ένα καλό δυναμικό, όμως σε μια μεγάλη σεζόν με τρεις διοργανώσεις (EuroLeague, A1 και Κύπελλο) θα ζει και θα ελπίζει να μείνει μακριά από σοβαρούς τραυματισμούς. Μια πιθανή απουσία ενός εκ των Σλούκα - Γουόκαπ θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην οργάνωση και ίσως, τελικά, η θέση του πλέι μέικερ να είναι αυτή που χρειάζεται ενίσχυση.

Σε ματς της Α1 στα οποία θα παίρνει ανάσες κάποιος εκ των Σλούκα - Γουόκαπ, οι Λούντζης - Ντόρσεϊ - Λαρεντζάκης μπορούν να κάνουν τη δουλειά, σε επίπεδο EuroLeague όμως, φαίνεται πως μια προσθήκη παίκτη που θα αγωνίζεται στις θέσεις 2-1 είναι η ιδανική κίνηση, αν φυσικά θεωρήσουμε πως δεν θα προκύψει και δεύτερη προσθήκη.

Στο ματς με τον Ιωνικό ο Γουόκαπ δεν έψαξε το σκοράρισμα, αφοσιώθηκε στην οργάνωση, ήταν απλός, ενέπνεε μια σιγουριά στο κατέβασμα της μπάλας και στη δημιουργία, έβαλε το ανοιχτό σουτ που εκτέλεσε, έδειξε ότι είναι μια περίπτωση γκαρντ που θα ταιριάξει χωρίς προβλήματα τόσο στον σούπερσταρ της ομάδας, όσο και στα "θέλω" του Μπαρτζώκα.

Η στιγμή του Λούντζη "έδειξε" πολλά

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα του προπονητή, περισσότερο από ποτέ. Και μια φάση στην οποία πρωταγωνίστησε ο Μιχάλης Λούντζης προς το τέλος της αναμέτρησης στη Νίκαια, ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης που γνωρίζουν παίκτες όπως εκείνος που προσπαθούν να αρπάξουν την ευκαιρία για να σταθούν αρχικά και στη συνέχεια να καθιερωθούν σε υψηλό επίπεδο.

Ο Έλληνας γκαρντ κατέβασε τη μπάλα, είχε πάσα στην αριστερή γωνία στον παντελώς ελεύθερο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ωστόσο δεν την έδωσε. Προτίμησε να ακολουθήσει το σύστημα που ζήτησε ο προπονητής του, να ακουμπήσει τη μπάλα στο low-post για να δουλέψει ο Ολυμπιακός μια πιο περίπλοκη φάση από ένα ανοιχτό τρίποντο.

Προφανώς η απόφαση θα ήταν διαφορετική αν η φάση βρισκόταν στα χέρια του Σλούκα, του Λαρεντζάκη ή κάποιου άλλου κοντού. Ο Λούντζης προτίμησε να ακολουθήσει το πλάνο και συνολικά στον αγώνα έδειξε καλά στοιχεία, πίεσε πολύ στην μπάλα, πήγε στο ριμπάουντ, έπαιξε με υπομονή, κέρδισε κατοχές, τελείωσε φάση στον αιφνιδιασμό μετά από κλέψιμο, έδειξε ότι τουλάχιστον για τους αγώνες της Α1 θα είναι χρήσιμος. Αν από χρήσιμος γίνει πολύτιμος, θα φανεί στην πορεία.

Σκιάχτρο που βγαίνει στην περιφέρεια

Ο Ιωνικός είναι "εύκολος" αντίπαλος για παίκτες σαν τον Μουστάφα Φαλ, όμως ο Γάλλος σέντερ έδειξε και πάλι ότι είναι σπουδαίος και στο μαρκάρισμα των κοντών, ακόμη και όταν είναι αναγκασμένος να τους κυνηγήσει στην περιφέρεια.

Ο πρώην παίκτης της Βιλερμπάν έκανε θραύση στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν αντιμετώπισε γκαρντ μακριά από το καλάθι, έχει καταπληκτικά πλάγια βήματα για το μέγεθός του και η άνεση με την οποία σκεπάζει τον παίκτη που διεισδύει είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά από τον Χασάν Μάρτιν, με τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ να βοηθάει και στις δύο θέσεις της φροντ-λάιν και να συνεργάζεται άψογα τόσο με τον συμπατριώτη του, όσο και με τους Βεζένκοβ - Πρίντεζη.

Ο Ζαν-Σαρλ προέρχεται από μια καλή χρονιά, δεν ενθουσίασε δεν απογοήτευσε, έμεινε γιατί έχει εξαιρετικό χαρακτήρα, βοηθάει και στο 4 και στο 5, είναι καλός αμυντικός, μπορεί να βάλει το μακρινό σουτ, αλλά και γιατί η λογική λέει ότι φέτος θα έχει περισσότερο χρόνο και σημαντικότερο ρόλο καθώς θα υπάρξουν αρκετά ματς στην Α1 που θα ξεκουράσει είτε τον Μάρτιν, είτε τον Φαλ, είτε κάποιον εκ των Πρίντεζη - Βεζένκοβ.

Highlight του Γάλλου ήταν μια μαγική ενέργεια στο τέλος της δεύτερης περιόδου, όταν βρέθηκε στο τρίποντο, όρμηξε προς τη ρακέτα και έδωσε μια σπουδαία πάσα πίσω από την πλάτη στον Φαλ για το πιο εύκολο κάρφωμα της βραδιάς.

Η ευκαιρία του Ντόρσεϊ να ανέβει επίπεδο

Ο παίκτης για τον οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο από κάθε άλλον και ρωτάει συνεχώς ο κόσμος του Ολυμπιακού, είναι ξεκάθαρα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Έχει λίγες μέρες στην ομάδα, μαθαίνει τους συμπαίκτες του, είναι ακόμη έξω από τα νερά του, ακόμη κι έτσι όμως, λάμπει από χιλιόμετρα.

Ο ομογενής γκαρντ είναι ένας σπουδαίος σκόρερ που στη μέχρι τώρα καριέρα του ταλαιπωρήθηκε από έντονα σκαμπανεβάσματα, στους ερυθρόλευκους όμως θα έχει και τον χώρο και τον χρόνο για να ανέβει επίπεδο ως παίκτης, να βελτιώσει στοιχεία όπως η δημιουργία και η ατομική άμυνα.

Ο Ντόρσεϊ θα σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση με την ίδια άνεση που άλλοι σκοράρουν λέι-απ, θα πρέπει όμως να δουλέψει περισσότερο στο διάβασμα των φάσεων και στο κυνήγι του παίκτη που μαρκάρει. Σε αυτό το ρόστερ μοιάζει με πολυτέλεια ανάμεσα στους Σλούκα, Γουόκαπ, Βεζένκοβ, Πρίντεζη, Φαλ, Μάρτιν, την ώρα που ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης λογίζεται πλέον ως σημαντικό μέλος του rotation σε αντίθεση με τον συμπληρωματικό ρόλο που είχε την περασμένη σεζόν.

Κι αυτό το γεγονός, εκτός από τα φτερά που βάζει στα πόδια του "Λάρι" (ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο κλειστό της Νίκαιας), θα εκτοξεύσει και τον εσωτερικό ανταγωνισμό προς όφελος όλων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΙΩΝΙΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ