ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός κάλυψε ιδανικά τις τρεις ανάγκες του

Ο Ολυμπιακός κάλυψε ιδανικά τις τρεις ανάγκες του
24MEDIA CREATIVE TEAM - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ - INTIME

Οι προτεραιότητες του Ολυμπιακού ήταν ο γκαρντ δίπλα στον Σλούκα, ο σκόρερ στην περιφέρεια κι ο παρτενέρ του Μάρτιν στη ρακέτα. Οι Πειραιώτες αναβαθμίστηκαν και στις τρεις θέσεις και τους έμεινε και μια κίνηση που θα γίνει εν καιρώ, μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα προς τον στόχο της οκτάδας της EuroLeague. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Με δύο λόγια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα είπε όλα την Πέμπτη (19/8), στο περιθώριο της πρώτης προπόνησης του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2021/22. "Θεωρούμε πως θα έχουμε μια πολύ φιλόδοξη ομάδα. Οι προσθέσεις στο υλικό είναι αυτές που χρειαζόμασταν και ελπίζουμε πως θα είμαστε καλύτεροι από πέρυσι. Το βασικό είναι να έχουμε υγεία" είπε ο Έλληνας προπονητής και μία ημέρα μετά, οι Πειραιώτες έδωσαν οριστικά τα χέρια με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ για να δημιουργήσουν ένα ρόστερ που έχει, αυτή τη στιγμή, δύο ισάξιες πεντάδες.

Στη θέση του Τσαρλς Τζένκινς, αποκτήθηκε ο 29χρονος Τόμας Γουόκαπ. Ένας γκαρντ με ύψος 1μ.93 και κορμί που ζηλεύουν ακόμη και αθλητές του ΝΒΑ, ένας έμπειρος περιφερειακός που έπαιξε τρία χρόνια στη EuroLeague με τη Ζάλγκιρις Κάουνας και είχε πέρυσι 8.2 πόντους (47% στο δίποντο, 37% στο τρίποντο, 91% στις βολές), 3 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ και ένα κλέψιμο ανά 24:09 σε 34 αγώνες της περσινής κανονικής περιόδου. Ο Γουόκαπ συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός του Κώστα Σλούκα, κουμπώνει στο πλευρό του ως δεύτερος γκαρντ, είναι σπουδαίος στην ατομική άμυνα, ανταγωνιστικός, σοβαρός και δοκιμασμένος σε υψηλό επίπεδο, υγιέστατος και καταπληκτικός επαγγελματίας.

Στη θέση των Σπανούλη - Χάρισον αποκτήθηκε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ένας 25χρονος σουτέρ με ύψος 1μ.96 που είχε 39% στο τρίποντο τη σεζόν 2019/20 και 39.4% τη σεζόν 2020/21. Ο ομογενής γκαρντ, που δεν θα πιάνει θέση ξένου στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, προσπάθησε (και προσπάθησε πολύ) να γυρίσει στο ΝΒΑ, δεν βρήκε αυτό που τον ενδιέφερε, δεν ήθελε να παλέψει με μη εγγυημένο συμβόλαιο σε κάποιο training camp και γυρίζει στην Ευρώπη για να παίξει σε έναν οργανισμό που θα του προσφέρει σημαντικό ρόλο, πολλά σουτ και την ευκαιρία να εκτοξεύσει την καριέρα του με στόχο να βρει μια δεύτερη ευκαιρία στην κορυφαία Λίγκα του πλανήτη από την οποία αποχώρησε το 2019 έχοντας 6.7 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 104 ματς.

Στη θέση του Οκτάβιους Έλις, που αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να ανεβάσει επίπεδο τον Ολυμπιακό, αποκτήθηκε ο Μουστάφα Φαλ που θα μοιράζεται τα λεπτά με τον Χασάν Μάρτιν. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι σέντερ, ένας βραχύσωμος, εκρηκτικός και εξελίξιμος ψηλός και ένας βαρύς, αλλά με καλά πλάγια βήματα δεινόσαυρος που σκεπάζει τα καλάθια, τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, διαβάζει τα double-teams και πασάρει αξιόλογα στην περιφέρεια. Ο Μπαρτζώκας έβαλε νερό στο κρασί του, κατάλαβε ότι οι παραδοσιακοί ψηλοί έχουν επιστρέψει και μετά από την αρκετά σύντομη συνύπαρξή του με τον Κώστα Κουφό αποφάσισε να επενδύσει σε έναν ακόμη καλύτερο, παλαιάς κοπής σέντερ, στον Μουστάφα Φαλ που μοιάζει ιδανικός γι' αυτό που χτίζεται στο λιμάνι.

Πλέον οι Πειραιώτες έχουν τους Σλούκα - Γουόκαπ στον άσο, με τον Μιχάλη Λούντζη να συμπληρώνει την τριάδα. Οι Ντόρσεϊ - Λαρεντζάκης βρίσκονται στη θέση του σούτινγκ γκαρντ και οι Παπανικολάου - ΜακΚίσικ σε εκείνη του σμολ φόργουορντ. Όλοι μπορούν να ανέβουν ή να κατέβουν μία θέση, για παράδειγμα μπορεί να υπάρξει σχήμα με τους Γουόκαπ, Σλούκα, Ντόρσεϊ ή με τους Σλούκα, Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ. Στο τέσσερα ο Βεζένκοβ κι ο Πρίντεζης θα μοιράζονται τα λεπτά, στο πέντε θα γίνει το ίδιο με τον Μάρτιν και τον Φαλ, ενώ ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ θα προσφέρει και ως πάουερ φόργουορντ και ως σέντερ, παίρνοντας πολλά περισσότερα λεπτά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Συμπληρωματικός ψηλός θα είναι ο Βασίλης Χρηστίδης, ενώ θα ανέβει και κάποιος από το εφηβικό.

Και άφησε και μία θέση ξένου ανοιχτή

Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός θα ανακοινώσει την απόκτηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ, θα έχει πέντε ξένους στο ρόστερ και μία θέση ανοιχτή για να την καλύψει εν καιρώ. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης από τη στιγμή που ο Μπαρτζώκας έχει όλους τους παίκτες του υγιείς, έξι περιφερειακούς και πέντε ψηλούς που μπορούν να καλύψουν ο ένας τον άλλο. Για κάποιους, υπάρχει ανάγκη από έναν τρίτο αξιόλογο χειριστή της μπάλας. Για άλλους, υπάρχει ανάγκη για έναν φόργουορντ που θα συμπληρώνει τους Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Πρίντεζη. Προς το παρόν οι Πειραιώτες αισθάνονται καλά με το δυναμικό που έχουν να διαχειριστούν, γνωρίζουν ότι στη διάρκεια της σεζόν θα προκύψουν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ανάγκες και γι' αυτό δεν θα βιαστούν για την έξτρα κίνηση.

Με αναβάθμιση σε κάθε θέση, ο Ολυμπιακός που πάλεψε για μεγάλο διάστημα της περσινής περιόδου για την οκτάδα, δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο από την είσοδο στα playoffs. Προφανώς και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί ένας συνδυασμός πραγμάτων, να μείνουν υγιείς οι σημαντικότεροι παίκτες στον μαραθώνιο που φέτος θα περιλαμβάνει και τους αγώνες της Stoiximan Basket League, να ξεκαθαρίσουν από νωρίς οι ρόλοι, να κουμπώσουν τα νέα πρόσωπα, να μην υπάρχουν τα σκαμπανεβάσματα της περσινής χρονιάς, να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα και η τεράστια πίεση, να λειτουργήσει δημιουργικά.

Μια ντουζίνα ομάδες για δύο θέσεις

Το ερώτημα είναι, μπορεί ο Ολυμπιακός να χτυπήσει την οκτάδα; Αν θεωρήσουμε ότι η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Αναντολού Εφές, η Αρμάνι Μιλάνο, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Φενέρμπαχτσε είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, οι ομάδες που έχουν τα έξι καλύτερα ρόστερ, μένουν δύο θέσεις για να τις διεκδικήσουν οι υπόλοιπες της EuroLeague. Οι Πειραιώτες, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η Μπασκόνια, η Ζάλγκιρις Κάουνας, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Βιλερμπάν, η Άλμπα Βερολίνου, η Μονακό, η Ούνικς Καζάν κι ο Παναθηναϊκός. Το βάθος στον πάγκο θα κάνει τη διαφορά, γι' αυτό και η τελευταία κίνηση που θα γίνει χωρίς βιασύνη και θα αφορά εκτός απροόπτου παίκτη στις θέσεις 3-4, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ