ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τρεις κινήσεις για υπέρβαση

Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πριν από προπόνηση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ
Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πριν από προπόνηση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ EUROKINISSI

Η σεζόν 2020/21 ολοκληρώνεται, η σεζόν 2021/22 θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική κι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παλέψει με ακόμη περισσότερες ομάδες στον δρόμο προς τα playoffs της EuroLeague. Για να επιστρέψει, όμως, σε αυτά, χρειάζεται τρεις "βαρβάτες" προσθήκες. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Σαράντα λεπτά έμειναν για να ολοκληρώσει ο Ολυμπιακός τη σεζόν του. Σαράντα λεπτά απέναντι στο φάντασμα της Χίμκι που πλέον κινδυνεύει με διάλυση, σαράντα λεπτά για να μπουν οι Πειραιώτες κι επίσημα στην offseason από τις 10 Απριλίου. Αλλιώς τα περίμεναν τα πράγματα στο λιμάνι, χρηματοδότες, προπονητές, παίκτες και οπαδοί, αλλιώς εξελίχθηκαν, η ζωή όμως συνεχίζεται και σε αυτή τη EuroLeague που συνεχώς δυναμώνει, γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, απρόβλεπτη και σκληρή, δεν υπάρχει περιθώριο για δάκρυα και χάσιμο χρόνου.

Την ώρα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναρωτιέται γιατί η ομάδα του μπαίνει άσχημα στις πρώτες περιόδους στο ΣΕΦ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τους παίκτες που θέλει να κρατήσει στο ρόστερ της σεζόν 2021/22. Οι Σλούκας, Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Πρίντεζης, Ζαν-Σαρλ, Μάρτιν θα συνεχίσουν να φορούν τα ερυθρόλευκα, η περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη αφορά τον ίδιο και την ομάδα, από εκεί και πέρα οι νεαροί θα παραμείνουν σε συμπληρωματικούς ρόλους.

Ο Ολυμπιακός έχει κορμό, έχει σταρ και δεν θα χρειαστεί να γκρεμίσει για να χτίσει πάλι από το μηδέν. Αυτή είναι μια καλή αρχή για την offseason, που θεωρητικά θα ξεκινήσει την επομένη του αγώνα με τη Χίμκι, πρακτικά όμως η εποχή των συμφωνιών βρίσκεται ακόμη μερικές εβδομάδες μακριά. Καλοί παίκτες που θα στοχεύσουν οι Πειραιώτες δεν θα βιαστούν να υπογράψουν, θα περιμένουν τις ομάδες της ελίτ, θα περιμένουν τις εξελίξεις στην αγορά πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από το Final Four και μετά θα αποφασίσουν. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ούτε τα χρήματα των πρωτοκλασάτων συλλόγων, ούτε το status οργανισμού που κάνει πρωταθλητισμό, οπότε θα χρειαστούν υπομονή κι επιμονή, εναλλακτικές επιλογές κι αποφασιστικότητα.

Το σίγουρο είναι πως με έναν καλό κορμό, οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται προσθήκες-υπερβάσεις για να μπουν στη νέα σεζόν με στόχο την οκτάδα. Χρειάζονται έναν ποιοτικό γκαρντ που θα πλαισιώσει τον Σλούκα, έναν... ατρόμητο περιφερειακό σκόρερ που θα μπορεί να χτυπάει τις αλλαγές στα σκριν, να διεισδύει και να εκτελεί από την περιφέρεια φτιάχνοντας το δικό του σουτ κι έναν δεινόσαυρο στη ρακέτα. Έναν ψηλό παλαιάς κοπής, που θα σπρώχνει, θα στήνει δυνατά σκριν, θα ματσάρει με τα "δέντρα" της EuroLeague και θα προσφέρει διαφορετικά στοιχεία από εκείνα του Χασάν Μάρτιν.

Παρένθεση: Ο Κώστας Κουφός δεν έκανε χθες βράδυ καλό ματς. Δεν ήταν όμως και κακός. Είχε 1/9 δίποντα και -προφανώς- παίκτης ρακέτας δεν είναι λογικό να έχει 1/9 δίποντα, ωστόσο οι προσπάθειές του ήταν οι ίδιες προσπάθειες με τις οποίες έκανε καριέρα στο ΝΒΑ. Ήταν καλά τελειώματα, έστω κι αν ήταν άστοχα. Στο διάστημα που έμεινε στο παρκέ (16:51) έκανε καταπληκτική δουλειά αμυντικά, απέναντι στον Έντι Ταβάρες. Όταν βρισκόταν στον πάγκο, ο ψηλός της Ρεάλ Μαδρίτης διέλυε τον Ολυμπιακό. Προφανώς ο Κουφός θα είναι άλλος παίκτης με προετοιμασία, με ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αγωνιστικό ρυθμό και θα σκοράρει με περισσότερη αποτελεσματικότητα. Ακόμη πάντως κι αν δεν είναι ο Κουφός ο εκλεκτός του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι Πειραιώτες χρειάζονται έναν τέτοιο σέντερ διότι ο Ταβάρες, ο Μιλουτίνοβ, οι δύο Φαλ, ο Παπαγιάννης, ακόμη και σέντερ σαν τους Γκουντάιτις, Ταρζούσκι, Ρέινολντς, θα συνεχίσουν στη EuroLeague και κάποιος θα πρέπει να τους κοιτάζει στα μάτια και να τους αντιμετωπίζει.

Το χθεσινό ματς δεν σηκώνει ιδιαίτερη ανάλυση. Καταπονημένοι οι Πειραιώτες από το μεγάλο ματς με τη Βαλένθια, δεν είχαν ιδιαίτερο κίνητρο απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης που αντιμετώπισε το ματς ως do-or-die. Εύκολα πήραν τη νίκη οι Ισπανοί, που ακόμη δεν έχουν τσεκάρει εισιτήριο για τα playoffs και είναι πιθανό να μείνουν εκτός οκτάδας. Αν χάσουν στη Φενέρμπαχτσε και η Ζενίτ νικήσει στην Αγία Πετρούπολη Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό, η ευρωπαϊκή σεζόν τους θα ολοκληρωθεί πρόωρα κι αυτό θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα από τη στιγμή που η μεγάλη αντίπαλος, η Μπαρτσελόνα θα έχει κυριαρχήσει και θα έχει τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο.

Το γεγονός ότι η Ρεάλ κινδυνεύει να μείνει εκτός οκτάδας, δείχνει πόσο σκληρή αλλά και δίκαιη είναι η EuroLeague. Ο Λάσο δεν αντικατέστησε τον Φακούντο Καμπάσο, προτίμησε να πορευθεί με τους Αλοθέν - Γιουλ - Λαπροβίτολα - Κοζέρ και δεν δικαιώθηκε. Οι Μαδριλένοι είχαν χρήματα, θεώρησαν πως η αγορά δεν τους πρόσφερε κάποια σημαντική επιλογή, δεν μπορούσαν να πάρουν τον Βιλντόσα από τη Μπασκόνια, τον Μίτσιτς από την Αναντολού Εφές ή τον Γουίλμπεκιν από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, δεν ασχολήθηκαν με τη "δεξαμενή" των Αμερικανών NBAers και σε αυτό το υπερβολικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα είτε θα μπουν στα playoffs από το παράθυρο, είτε θα παρακολουθήσουν από την τηλεόραση την προημιτελική φάση.

Ακόμη και για τη Ρεάλ, πάντως, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ναι μεν θα έχει αποτύχει έχοντας ένα πραγματικά ποιοτικό ρόστερ με μερικούς παίκτες που θα στέκονταν βασικοί σχεδόν σε κάθε ομάδα της Ευρώπης, όμως έχουν καλές δικαιολογίες πέρα από την αποχώρηση του Καμπάσο για τους Ντένβερ Νάγγετς. Μην ξεχνάμε ότι ο βασικός πάουερ φόργουορντ, Άντονι Ράντολφ, τραυματίστηκε σοβαρά στο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, στα τέλη του πρώτου γύρου, μην ξεχνάμε ότι ο Σέρχιο Γιουλ θα έχει παίξει στα 20 από τα 34 ματς της κανονικής περιόδου. Αν οι Μαδριλένοι θα "καθίσουν" στις δικαιολογίες ή αν θα λειτουργήσουν με ρεαλισμό και θα στοχεύσουν στην ποιοτική ενίσχυση, θα φανεί στο τέλος της χρονιάς.

Γενικώς, όπως λένε οι πρωταγωνιστές, η EuroLeague είναι ένα δίκαιο πρωτάθλημα. Παίρνεις αυτό που αξίζεις, δεν γίνεται και διαφορετικά σε έναν μαραθώνιο 34 αγώνων σε έξι μήνες. Ο Ολυμπιακός είναι σημαντικό μέλος αυτής της Λίγκας, είναι οργανισμός που οφείλει να στοχεύει στην οκτάδα, πλέον όμως δεν συνιστά καταστροφή ο αποκλεισμός από αυτή. Περισσότερο με υπέρβαση μοιάζει το πλασάρισμα στις θέσεις των playoffs, για τα οποία του χρόνου φαίνεται πως θα παλέψουν 13-14 ομάδες.

Αφήστε που στην εξίσωση μπορεί να προστεθούν η Βίρτους Μπολόνια ή η Ούνικς Καζάν. Θα παλέψουν μεταξύ τους στα ημιτελικά του EuroCup, με τον νικητή και τον φιναλίστ να προβιβάζονται στη EuroLeague της επόμενης περιόδου. Για την ιστορία, στον άλλο ημιτελικό θα παίξουν η Μονακό με τη Γκραν Κανάρια. Μοναδική περίπτωση να μην ανέβει στη μεγάλη διοργάνωση ο φιναλίστ, είναι να μπει στην οκτάδα η Βαλένθια, καθώς έτσι θα επεκταθεί το συμβόλαιό της για έναν ακόμη χρόνο.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ