NBA

Για κάθε Μπρούκλιν υπάρχει ένα Σαν Αντόνιο και ένα Μιλγουόκι

Για κάθε Μπρούκλιν υπάρχει ένα Σαν Αντόνιο και ένα Μιλγουόκι
2022 AP PHOTO/NOAH K. MURRAY

Αντισημιτικά μηνύματα, αντιεμβολιαστικά κινήματα, ακροδεξιές απόψεις και συνωμοσιολογίες. Ο Καϊρί Ίρβινγκ συνεχίζει να προκαλεί κι ο Χάρης Σταύρου εξηγεί πως για κάθε Μπρούκλιν, υπάρχουν στο NBA ένα Σαν Αντόνιο κι ένα Μιλγουόκι για να δείχνουν το σωστό δρόμο.

Στον μικρόκοσμο του NBA, σε μία Λίγκα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, πάντα θα υπάρχει ένα ζήτημα προς συζήτηση. Πάντα θα υπάρχει ένα σκάνδαλο, εντός ή εκτός εισαγωγικών που θα μπαίνει στο μικροσκόπιο των media και θα αναλύεται στα social media, στο Reddit και στα... καφενεία των φιλάθλων.

Αυτό που συμβαίνει όμως τις τελευταίες ημέρες στους Νετς, ξεπερνάει κάθε όριο και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για το αν πρέπει ή όχι η Λίγκα να πάρει σκληρές αποφάσεις ώστε να καταπολεμήσει εστίες εντάσεων που μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Ο Καϊρί Ίρβινγκ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μία ταινία με αντισημιτικά μηνύματα (Hebrews to Negroes: Wake Up Black America), φυσικά κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν μέσω συζήτησης μαζί του σε press conference των Μπρούκλιν Νετς να καταλάβουν τι σκέφτεται, εισέπραξαν θυμό, αντίδραση, ακόμη και ειρωνία από εκείνον.

Από τον ίδιο άνθρωπο που έλεγε στο παρελθόν πως η Γη είναι επίπεδη, από τον ίδιο άνθρωπο που δήλωνε αντιεμβολιαστής για πάρα πολύ συγκεκριμένους λόγους, από τον ίδιο άνθρωπο που έχει υποστηρίξει τον Άλεξ Τζόουνς, έναν "Αμερικανό ακροδεξιό ραδιοφωνικό παραγωγό που είναι επίσης ο πιο δημοφιλής και επιδραστικός συνωμοσιολόγος", όπως τον περιγράφει η Wikipedia.

Τα αντισημιτικά μηνύματα του Ίρβινγκ ενόχλησαν, εξόργισαν και φυσικά πλήγωσαν πολύ κόσμο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει τι είναι ο αντισημιτισμός, ας δούμε μερικές αποδόσεις του όπως περιγράφονται στο διαδίκτυο.

"Η διατύπωση ρατσιστικών απόψεων ή ακόμα και η άσκηση βίας εναντίον ατόμων εβραϊκής καταγωγής ή θρησκεύματος", λέει το wictionary.org.

"Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, φθάνοντας πολύ συχνά στην εχθρότητα, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη μέχρι και την εξόντωσή της", εξηγεί η Wikipedia.

"Η λέξη αντισημιτισμός δηλώνει την προκατάληψη ή το μίσος εναντίον των Εβραίων. Το Ολοκαύτωμα, ο συστηματικός διωγμός με την υποκίνηση του κράτους και η εξόντωση των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της μεταξύ του 1933 και του 1945, αποτελεί το πλέον ακραίο ιστορικό παράδειγμα αντισημιτισμού", αναφέρεται στο United States Holocaust Memorial Museum.

Οι πράξεις, οι λέξεις και οι ιδέες του Ίρβινγκ είναι επικίνδυνες. Η κίνηση μίας παρέας νεαρών ατόμων να καθίσει στις courtside seats του αγώνα με τους Πέισερς, με μπλουζάκια που έγραφαν "Fight Antisemitism", έδειξε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, με τον οργανισμό να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση την ώρα που αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί.

Το βράδυ της Τρίτης (1/11) ο Στιβ Νας απολύθηκε. Και απολύθηκε επειδή αυτός προκάλεσε την απόλυσή του. Δεν άντεχε άλλο να ζει με παίκτες που δεν ήθελαν να συνεργαστούν. Δεν ήθελε να κοιμάται και να ξυπνάει με το άγχος αν ο Ίρβινγκ θα εμφανιστεί, αν ο Ίρβινγκ είναι part ή full-time μπασκετμπολίστας, αν ο Ίρβινγκ έχει το μυαλό του στο άθλημα, αν ο Ίρβινγκ μπορεί να λειτουργήσει ως επαγγελματίας, αν ο Ίρβινγκ θα ζητήσει την αποπομπή του όπως έκανε το καλοκαίρι ο KD.

Η ομάδα δεν επέτρεψε στον Καϊρί να μιλήσει χθες βράδυ με τα media, με την αιτιολογία πως δεν ήθελε να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά, η Ένωση των Παικτών στην οποία ο Καϊρί είναι Vice President, εξέδωσε ανακοίνωση για να δείξει την αντίθεσή της στον αντισημιτισμό και ο οργανισμός του Μπρούκλιν έβαλε αγγελία για να δεχθεί βιογραφικά για την θέση του PR Coordinator. Μπορείτε να φανταστείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι Νετς. Η "κατάσταση συναγερμού" μάλλον δεν είναι αρκετή για να περιγράψει αυτό που ζουν ιδιοκτήτες, παράγοντες, προπονητές, παίκτες και όσοι τέλος πάντων εργάζονται στην ομάδα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι οι Νετς είχαν ένα πραγματικά αξιόλογο σύνολο νεαρών παικτών, είχαν δουλέψει καλά υπό τη διαχείριση του GM Σον Μαρκς και του προπονητή Κένι Άτκινσον, είχαν δημιουργήσει τη δική τους κουλτούρα και τη δική τους αγωνιστική ταυτότητα και ξαφνικά γκρέμισαν τα πάντα για να επενδύσουν στον Κέβιν Ντουράντ, στον Καϊρί Ίρβινγκ, στον Τζέιμς Χάρντεν και σε... φίλους τους που είχαν ήδη μπει στην τελική ευθεία της καριέρας τους.

Οι Νετς μπορούσαν να χτίσουν γύρω από τους Ντ'Άντζελο Ράσελ, Σπένσερ Ντίνγουιντι, Κάρις ΛεΒέρτ, Τόριαν Πρινς, Τζάρετ Άλεν, τους έδωσαν όλους, ίσως και να τους... έσωσαν όλους και πέτυχαν μια τρύπα στο νερό. Και την κουλτούρα τους διέλυσαν και με ένα μόνιμο άγχος για το τι θα τους ξημερώσει ζουν και μόνο άσχημες καταστάσεις αντιμετωπίζουν γνωρίζοντας ότι το βλέμμα των media είναι πλέον στραμμένο μόνο πάνω τους και φυσικά όχι για να τους προστατεύσει, αλλά για να ρίξει φως σε κάθε σκοτεινή γωνιά. Για να κάνει, με απλά λόγια, αυτό που πρέπει ώστε κάθε επικίνδυνη ιδεολογία να πνιγεί.

Για κάθε Μπρούκλιν, υπάρχει ένα Σαν Αντόνιο.

Για κάθε Νετς που προσπαθούν να κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλάκι (κάποιες φορές επειδή απλώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο), υπάρχουν οι Σπερς που έμαθαν ότι δευτεροετής αθλητής τους ήταν επιδειξίας απέναντι σε εργαζόμενη του οργανισμού και δεν δίστασαν να τον αποδεσμεύσουν πληρώνοντας όλο το συμβόλαιό του έως το καλοκαίρι του 2024. Ο Τζος Πρίμο είναι ένας ανώριμος 20χρονος, πιθανώς κατάλαβε το λάθος του, θα έχει την ευκαιρία να το διορθώσει, όμως σε κάθε σωστό οργανισμό, πρέπει να υπάρχουν οι άνθρωποι που θα παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις. Με κάθε κόστος.

Για κάθε Μπρούκλιν, υπάρχει ένα Μιλγουόκι.

Για κάθε Νετς που γκρεμίζουν αυτό που έχτιζαν σε υγιείς βάσεις, ώστε να γίνουν υποχείρια κακομαθημένων αθλητών που θεωρούν ότι πρέπει να αποφασίζουν για αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά ζητήματα εκτός από το να παίζουν μπάσκετ, υπάρχουν οι Μπακς που από το 2013 κι έπειτα έχτιζαν λιθαράκι-λιθαράκι μέχρι να πατήσουν στην κορυφή 8 χρόνια αργότερα. Έχτιζαν γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν άκουσαν τις φωνές που έλεγαν ότι ο Κρις Μίντλετον δεν μπορεί να τους κάνει τη δουλειά, πήγαν σε προσεκτικές επιλογές και όταν μπορούσαν, διότι πράγματι μπορούσαν, να πάρουν τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Ράσελ Γουέστμπρουκ, προτίμησαν τον Τζρου Χόλιντεϊ για το αγωνιστικό του προφίλ, κυρίως όμως για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του.

Φυσικά ένας οργανισμός όπως οι Μπακς δεν θα επένδυε ποτέ σε έναν "Καϊρί Ίρβινγκ". Και δεν θα το έκανε όχι για αγωνιστικούς λόγους, αλλά γι' αυτά που πρεσβεύει ο γκαρντ των Νετς. Στο Μιλγουόκι υπάρχουν σοβαρές φωνές στα αποδυτήρια, άνθρωποι μορφωμένοι όπως ο Τζορτζ Χιλ από τον οποίο ξεκίνησε η "επανάσταση" στη φούσκα του Ορλάντο, όταν η ομάδα δεν κατέβηκε στο Game 5 της σειράς με τους Μάτζικ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Χιλ, αλλά κι ο Μίντλετον κι ο Γιάννης κι ο Κόνατον κι ο Λόπεζ κι ο Χόλιντεϊ και όλοι όσοι ζουν στην πόλη και εργάζονται στην ομάδα.

Για κάθε Μπρούκλιν και για κάθε Λέικερς που διαλύουν τα ρόστερ τους (οι δεύτεροι άφησαν τους Λόνζο Μπολ, Άλεξ Καρούζο, Τζος Χαρτ, Μπράντον Ίνγκραμ, Κάιλ Κούζμα, Τζούλιους Ραντλ για τη... μεγάλη εικόνα, για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Άντονι Ντέιβις) με φόντο την άμεση επιτυχία, υπάρχουν όχι μόνο οι Μπακς, αλλά και πολλές ακόμη ομάδες που πλέον αντιλαμβάνονται ότι η winning culture δεν αγοράζεται, αλλά χτίζεται βήμα-βήμα, με δουλειά και με συνέπεια.

Οι Καβαλίερς, οι Σέλτικς, οι Ράπτορς, οι Χοκς, οι Σανς, οι Γκρίζλις είναι μερικοί από τους οργανισμούς που ακολουθούν τη λογική, όπως την ακολούθησαν πρώτοι οι Γουόριορς. Κι ας μας τα έχουν χαλάσει κι αυτοί τελευταία με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τη δολοφονική γροθιά του Ντρέιμοντ Γκριν στον Τζόρνταν Πουλ. Περισσότερο τους ενδιέφερε να μάθουν με ποιον τρόπο διέρρευσε το video, παρά να καταδικάσουν την πράξη του έμπειρου φόργουορντ.

Το NBA ήταν πάντα μια δίκαιη λίγκα. Πλέον είναι μία παγκόσμια λίγκα και οφείλει να εξετάζει με τεράστια προσοχή ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε με τον Ίρβινγκ. Προφανώς και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, προφανώς και η εκπαίδευση είναι σημαντικότερη από την τιμωρία, ζούμε όμως σε επικίνδυνους καιρούς και κάθε τι ακραίο, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα πριν η σπίθα γίνει πυρκαγιά.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ