ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ

Αποστολή στο Κλίβελαντ - Ζήσαμε με δέος το βράδυ των Θεών που μόνο το NBA μπορούσε να χαρίσει

Αποστολή στο Κλίβελαντ - Ζήσαμε με δέος το βράδυ των Θεών που μόνο το NBA μπορούσε να χαρίσει
COPYRIGHT 2022 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Ο Χάρης Σταύρου αποχαιρετά το Κλίβελαντ με το δέος να τον κυριεύει. Δέος για τον Μάικλ Τζόρνταν που πάτησε τα προγνωστικά, δέος για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς που θα γυρίσει στους Καβαλίερς, δέος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δέος γι' αυτή την μαγική λίγκα που λέγεται NBA, ξέρει να οργανώνει, να προσφέρει, να τιμά και να προοδεύει όσο καμία άλλη στον πλανήτη.

Είναι δεδομένο και κοινώς αποδεκτό, από την μπασκετική κοινότητα, ότι ο θεσμός του All-Star Weekend φθίνει, δεν έχει την αίγλη προηγούμενων δεκαετιών κι ας ζούμε μία νέα χρυσή εποχή στο NBA. Είναι, ωστόσο, ή τέλος πάντων θα πρέπει να είναι επίσης κοινώς αποδεκτό ότι η Λίγκα κάνει τα πάντα, ρισκάρει, δοκιμάζει, αλλάζει, βελτιώνει το προϊόν της ώστε να "τεντώσει" το potential του και να το κάνει όσο πιο ελκυστικό μπορεί. Αυτό που ζήσαμε το βράδυ της Κυριακής (20/2) στο Rocket Mortgage Center του Κλίβελαντ, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Αυτό που συνέβη στο φινάλε του τριημέρου στο Κλίβελαντ, έγραψε ιστορία.

Αποστολή στο Κλίβελαντ: Χάρης Σταύρου

Το πρόγραμμα της Παρασκευής φρεσκαρίστηκε. Το Rising Stars Challenge μετατράπηκε από αγώνα 48 λεπτών σε ένα mini Final Four τεσσάρων ομάδων, είχε ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος του και παίκτες που αγωνίστηκαν με κίνητρο, με φιλοδοξία και με αποφασιστικότητα. Το μαρτυρούν τα σκορ των αγώνων και το γεγονός ότι όλα κρίθηκαν στο φινάλε.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου δεν ενθουσίασε, ειδικά το Dunk Contest μπορούμε να παραδεχθούμε ότι ήταν απογοητευτικό. Και θα συνεχίσει να είναι, μέχρι το NBA να πείσει κάποιο μεγάλο όνομα να συμμετάσχει και να τραβήξει ακόμη περισσότερο ταλέντο γύρω του. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο. Παίκτες όπως ο Γιάννης, ο Τζα Μοράντ, οι πιο εκρηκτικοί παίκτες της Λίγκας δεν θέλουν να ρισκάρουν, δεν θέλουν να πιεστούν, ξέρουν ότι μία άτσαλη προσγείωση, μία υπερπροσπάθεια μπορεί να τους λαβώσει και από τη στιγμή που κάνουν πορεία πρωταθλητισμού, δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο project.

Θα το κάνουν στο Skills Challenge, ο Αντετοκούνμπο το έκανε και δεν τα πήγε άσχημα. Κέρδισε το δεύτερο part, αυτό με τις πάσες, έζησε την εμπειρία μαζί με τα αδέλφια του και είπε στην κάμερα του SPORT24 ότι θα γυρίσει και την επόμενη σεζόν, στο Σολτ Λέικ Σίτι, για να διεκδικήσει αυτό που δεν κέρδισε στο Κλίβελαντ. Είδαμε ένα πολύ ανανεωμένο Skills Challenge, πολύς κόσμος δεν κατάλαβε την δομή του, βλέποντάς το όμως από γήπεδο, βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου, την ταχύτητα των παικτών και τις εναλλαγές συναισθημάτων, μπορούμε να πούμε ότι το φρεσκάρισμα κρίνεται επιτυχημένο.

Το βράδυ των Θεών

Αυτό που περιμέναμε με αγωνία, ήταν το ημίχρονο του All-Star Game. Περιμέναμε την τελετή για τους κορυφαίους 76 στην ιστορία της Λίγκας και την περιμέναμε σαν μικρά παιδιά στο λούνα παρκ.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαμε "τρακάρει" με τον Σακίλ Ο' Νιλ, τον Ντιρκ Νοβίτσκι, τον Κέβιν ΜακΧέιλ και τον Μάτζικ Τζόνσον σε ένα από τα ασανσέρ του γηπέδου που κατά λάθος βρεθήκαμε (και αμέσως μετά ακούγαμε στην ενδοεπικοινωνία τους security να μιλούν για τρεις δημοσιογράφους που τα έκαναν θάλασσα και χάθηκαν στους διαδρόμους του Rocket Mortgage Center), είχαμε δει ακόμη περισσότερους, όπως τον Όσκαρ Ρόμπερτσον, τον Χακίμ Ολάζουον, τον Ντικέμπε Μουτόμπο στο λόμπι του media hotel στο οποίο περάσαμε τέσσερα βράδια, αναρωτιόμασταν πόσοι θα κάνουν το ταξίδι, πόσοι θα βρεθούν στη σκηνή, ποιοι θα συναντηθούν μετά από χρόνια, ποιος θα αγκαλιάσει ποιον. Θέλαμε να δούμε τις στιγμές και να τις κρατήσουμε για πάντα στο μυαλό μας.

Οι περισσότεροι απ' όσους βρίσκονται ακόμη στη ζωή, ήταν εδώ. Κάποιοι, όπως ο Μπιλ Ράσελ, έλειπαν για να προφυλαχθούν από την πανδημία που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, αν και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί και ο κόσμος ζει σαν να μην υπάρχει Covid-19. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Στιβ Νας κι ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, απουσίαζαν για άγνωστο λόγο. Όλοι πίστευαν ότι ο σημαντικότερος όλων θα μείνει επίσης μακριά. Η φήμη πως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν θα βρεθεί στο Κλίβελαντ κυκλοφορούσε από το πρωί της Κυριακής, ωστόσο το ίδιο είχε συμβεί και το 2019 στην Σάρλοτ. Τότε υπήρχε η φήμη πως ο MJ έμεινε μακριά από το All-Star Weekend της πόλης του, όμως την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε και έδωσε την σκυτάλη στο Σικάγο.

Το ιδιο έγινε και χθες βράδυ. Το όνομα του Τζόρνταν ήταν το τελευταίο που ακούστηκε και η φιγούρα του σόκαρε τους πάντες. Ήταν εδώ, γιατί απλά δεν μπορούσε να λείψει. Γιατί έπρεπε να είναι εδώ, γιατί παραμένει ο κορυφαίος όλων των εποχών και γιατί δεν είχε λόγο να σνομπάρει αυτή την ιστορική βραδιά που -όχι τυχαίως- έγινε στο Κλίβελαντ 25 χρόνια μετά από την ανάδειξη των 50 κορυφαίων στην ιστορία του NBA. Ο AIR είδε ξανά τον Ντένις Ρόντμαν, αγκάλιασε θερμά τον ΛεΜπρόν, είδε τον Γιάννη να του σφίγγει το χέρι, κυνήγησε τον -αθλητή της Jordan Brand- Λούκα Ντόντσιτς, κόντραρε τον Μάτζικ Τζόνσον και γενικώς το έζησε με την καρδιά του.

Ο MJ είναι μια εξωφρενικά τεράστια μορφή για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ακόμη και οι υπόλοιποι θρύλοι που βρέθηκαν γύρω του τον κοιτούσαν με δέος και με σεβασμό. Ο Τζόρνταν παραμένει κάτι θεϊκό για το NBA, για το άθλημα γενικότερα, όσο κι αν οι συγκρίσεις προσφέρουν έδαφος για συζητήσεις, εποικοδομητικές ή όχι, όσο κι αν επιμένουμε να βάζουμε ερωτηματικά για το αν είναι ο GOAT, τόσο εκείνος θα κουνάει το δαχτυλάκι του και θα μας λέει με χαμόγελο "εγώ είμαι ο πρώτος κι εσείς βρείτε απλά τον δεύτερο". Μια ολιγόλεπτη εμφάνισή του, η αύρα που τον συνοδεύει, η βαριά φωνή, οι μεγάλες πλάτες, τα φαρδιά σακάκια, το ξυρισμένο κεφάλι, όλα αυτά θα είναι για πάντα εδώ για να διαλύουν τις αμφιβολίες μας. Όπως τις διέλυσαν στο Κλίβελαντ.

Ο Στεφ, ο Γιάννης και η αλήθεια του ΛεΜπρόν

Και το παιχνίδι, πάντως, δεν ήταν άσχημο. Ήταν ανταγωνιστικό και ήταν ανταγωνιστικό για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι το μεγαλείο τριών συγκεκριμένων παικτών: Του Στεφ Κάρι, του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν θα "κλέψουν", δεν θα "λουφάρουν" ποτέ, θα σεβαστούν τον κόσμο που πλήρωσε εισιτήριο για να τους δει, θα μπουν για την νίκη ακόμη και σε ένα All-Star Game.

Η εμφάνιση του Κάρι ήταν... εξωγήινη. Έβαλε 16 τρίποντα, σε κάποια στιγμή είχε 15/21 από κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο και όταν κουράστηκε, ανέλαβε δράση ο Γιάννης. Με άμυνες, με μπλοκ, με ριμπάουντ, με καλάθια, με ασίστ ολόκληρου γηπέδου, μέχρι και αιφνιδιασμό τριών παικτών σταμάτησε, μέχρι και τον συμπαίκτη του στους Μπακς, τον Κρις Μίντλετον έκοψε. Ήταν εντυπωσιακό ότι δεν εκβίασε καταστάσεις, έψαχνε τον Κάρι όταν εκείνος ήταν όχι απλά ζεστός, αλλά... τσουρούφλαγε και στο τέλος έκανε, όπως όλοι, χώρο για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Ο Βασιλιάς γύρισε στο Κλίβελαντ και άφησε πολλά "δώρα". Είπε ότι η πόλη έχει τρεις All-Stars, τον Γκάρλαντ, τον Άλεν και εκείνον, είπε οτι θέλει να παίξει στην τελευταία χρονιά της καριέρας του με τον γιο του, είπε ότι η πόρτα των Καβαλίερς παραμένει ανοιχτή για εκείνον και όπως γράψαμε το βράδυ του Σαββάτου, η επιστροφή του στην πατρίδα θα είναι αργά ή γρήγορα γεγονός. Εδώ, στο Οχάιο πρέπει και θέλει να κλείσει την πορεία του στο άθλημα, εδώ στο Οχάιο είναι το σπίτι του και εδώ στο Οχάιο θα γυρίσει είτε το καλοκαίρι του 2023, είτε το καλοκαίρι του 2024.

Πότε θα έρθει το NBA στην Ελλάδα;

Αντί επιλόγου, δείτε το VIDEO που ανέβηκε σε μορφή live stream στην σελίδα του SPORT24 στο Facebook λίγη ώρα πριν από την έναρξη του All-Star Game. Περισσότερα γι' αυτό το ζήτημα θα πούμε με την επιστροφή μας στην Ελλάδα.

Το SPORT24 στο Κλίβελαντ

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται από την Πέμπτη (17/2) στο Κλίβελαντ, για να μεταφέρει τον παλμό από το 71ο NBA All-Star Weekend, από το συναπάντημα των κορυφαίων του μπασκετικού πλανήτη. Το SPORT24 είναι και πάλι στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μπαίνει στο όγδοο εορταστικό τριήμερο της καριέρας του, στο έκτο All-Star Game, αλλά στο πρώτο ως πρωταθλητής. Στο Οχάιο βρίσκονται και ο Θανάσης, αλλά και ο Αλέξανδρος Αντετοκούνμπο, για την συμμετοχή της Antetokounmpo Team στο Skills Challenge.

Χορηγός της αποστολής μας ο Ιταλικός και Παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Στη Mapei θα βρείτε περισσότερα από 5.000 προϊόντα για κάθε ανάγκη κατασκευής: κόλλες πλακιδίων, αρμόστοκους, στεγανωτικά, θερμομόνωση, χρώματα και πολλά άλλα. Γνωρίστε και εσείς τα προϊόντα Mapei στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ALL STAR GAME 2022 NBA ALL STAR ALL STAR GAME NBA NBA ALL STAR 2022 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ