ΑΕΚ

ΑΕΚ: Αλλαγή τρόπου σκέψης

FINAL4 K17 ΝΕΟΙ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
FINAL4 K17 ΝΕΟΙ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λίγο πριν από το κλείσιμο του παραθύρου για τους ελεύθερους, η ΑΕΚ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με κοντινό ορίζοντα τον Ιανουάριο και μεσοπρόθεσμο στόχο, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τι δεν λειτουργούσε σωστά, ή για να το θέσουμε στη σωστή βάση του, ποιος τομέας έπαιρνε το χειρότερο βαθμό από κάθε άλλον στην ΑΕΚ τα προηγούμενα δύο χρόνια; Εύκολη απάντηση: ο μεταγραφικός σχεδιασμός και ο γενικότερος προγραμματισμός. Αποδείχτηκε ότι η ομάδα δούλευε με προχειρότητα, ελάμβανε αποφάσεις κόντρα στη λογική και έκανε πολύ κακό διάβασμα των δυνατοτήτων (άρα κατ' επέκταση και των αναγκών) του ρόστερ της.

Όλα αυτά οδήγησαν σε έναν κατήφορο με πολύ άσχημο αντίκτυπο στην εικόνα της ομάδας, εφόσον αναλογιστεί κάποιος πως ήταν η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018 ως πρωταθλήτρια Ελλάδας και που είχε οδηγηθεί μόλις 14 μήνες μετά. Ωστόσο οι απαιτούμενες αλλαγές έγιναν, στο πόστο του τεχνικού διευθυντή ενεργοποιήθηκε ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά αυτή τη δουλειά κι έχει καταγράψει επιτυχίες στο παρελθόν, ενώ ως προπονητής επελέγη ένας που και στο παρελθόν έχει διαχειριστεί με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις, όσον αφορά στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού.

Οι δυο τους πλέον, σαφώς με τον Ίβιτς επικεφαλής αυτής της νέας πορείας, έχουν δώσει προτεραιότητα και έμφαση στη σωστή μελέτη του ρόστερ της ΑΕΚ, ώστε να αποφευχθούν ακατανόητες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος, όπως η μη επιλογή παικτών σε θέσεις που η ομάδα είχε πραγματικά ανάγκη και το "γέμισμα" με ποδοσφαιριστές πανομοιότυπων χαρακτηριστικών με εκείνους που ήδη υπήρχαν στην ομάδα.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ

Όντως, η ΑΕΚ χρειάζεται επιπλέον έναν στόπερ, αλλά όχι οποιονδήποτε στόπερ. Εχει ανάγκη από έναν που θα προσθέσει τα στοιχεία που απουσιάζουν από τους άλλους (ύψος, ικανότητα στον αέρα, ενεργό αριστερό πόδι) αλλά και θα ταιριάζει μαζί τους. Σύμφωνοι, η ΑΕΚ πρέπει να πάρει ακόμα έναν κεντρικό χαφ, αρκεί αυτός να έχει όντως τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να συμπληρώνει σωστά τους Γαλανόπουλο, Σιμόες και Κρστίτσιτς και όχι να ταιριάζει μόνο έναν εξ αυτών.

Αυτές είναι οι δύσκολες επιλογές, αυτές είναι οι αποφάσεις που απαιτούν γερό και ενδελεχές σκάουτινγκ ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του λάθους, κυρίως λόγω άγνοιας των πραγματικών αναγκών της ομάδας. Κάτι που τελευταία, έμοιαζε να γίνεται σήμα κατατεθέν του κιτρινόμαυρου οργανισμού.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την αποχώρηση του απόλυτα επιτυχημένου Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, έως σήμερα, η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε πολύ στις μεταγραφικές επιδιώξεις της και παρέκαμψε παντελώς τη διαχρονικά καλή σχέση που είχε αναπτύξει με αγορές όπως της Αργεντινής, της Βραζιλίας, καθώς και άλλων λάτιν χωρών που παραδοσιακά, "γέμιζαν" το ρόστερ της ομάδας με περιπτώσεις παικτών που άφησαν το στίγμα τους.

Ωστόσο, μια νέα κατάσταση γεννάται πλέον στην "Ενωση". Ο Ιλια Ιβιτς, έχοντας πλέον λάβει τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με γνώση του αντικειμένου και πρότερη επιτυχημένη παρουσία στην ΑΕΚ ξανά από το πόστο του τεχνικού διευθυντή, θα βγάλει εκ νέου τον "κιτρινόμαυρο" οργανισμό σε παλιές ξεχασμένες αγορές.

Aσφαλώς απαιτείται οργάνωση και ικανά στελέχη δίπλα του, καθώς στις προθέσεις του είναι να εξελίξει το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας και να προσθέσει διαφορετικούς κώδικες εργασίας στην καθημερινότητα που συνδέεται με τη μελλοντική ενίσχυση της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα:
Τίνο Σούσιτς στο Sport24.gr: "Ενδιαφέρουσα προοπτική η ΑΕΚ"
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ