ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Η πρεμιέρα του Κόπα Άφρικα έδειξε πως θα αργήσουν να επιστρέψουν οι Αφρικανοί παίκτες

Ο Παπέ Αμπού Σισέ
Ο Παπέ Αμπού Σισέ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Πέδρο Μαρτίνς θα χρειαστεί να κάνει υπομονή για την επιστροφή των Αφρικανών ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού που συμμετέχουν στο Κόπα Άφρικα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Οι τέσσερις (Κούντε, Ροντρίγκες, Σισέ, Α. Καμαρά) από τους πέντε (ο άλλος είναι ο Ονιεκούρου) διεθνείς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού οι οποίοι αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων της τελικής φάσης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ήταν βασικοί και γενικά είχαν καλή παρουσία.

Ο Πιέρ Κούντε, ο οποίος ρίχτηκε πρώτος στη μάχη του τουρνουά, αγωνίστηκε 69 λεπτά στο παιχνίδι Καμερούν – Μπουρκίνα Φάσο (2-1) και ήταν από τους διακριθέντες της ομάδας του, που είχε ως κορυφαίο τον σκόρερ Βινσέντ Αμπουμπακάρ. Ο Κούντε έπαιξε στη θέση του επιθετικού μέσου και κινούνταν στους χώρους που καταλαμβάνει ο Μαντί Καμαρά στον Ολυμπιακό.

Ο Γκάρι Ροντρίγκες αγωνίστηκε 68 λεπτά και είχε την ασίστ στον Ζούλιο Ταβάρες στη νίκη 1-0 του Πράσινου Ακρωτηρίου απέναντι στην Αιθιοπία. Ο ποδοσφαιριστής των ερυθρόλευκων, που έπαιξε στη θέση του δεξιού εξτρέμ, ήταν μαζί με τον Ταβάρες και τον Κένι Ρότσα Σάντος οι καλύτεροι σε απόδοση παίκτες της ομάδας τους.

Ο Πάπε Αμπου Σισέ έπαιξε σε όλο το παιχνίδι στη νίκη 1-0 της Σενεγάλης εις βάρος της Ζιμπάμπουε και ήταν εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης (MVP, όπως ήταν αναμενόμενο με το γκολ-νίκη που πέτυχε, αναδείχτηκε ο Σαντιό Μανέ) βοηθώντας την ομάδα του να κρατήσει ανέπαφη την εστία του Ντιένγκ.

Ο Αγκιμπού Καμαρά αγωνίστηκε ένα ημίχρονο, το πρώτο, στο ματς Γουινέα – Μαλάουι (1-0) και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε λόγω ενοχλήσεων φεύγοντας κουτσαίνοντας από τα αποδυτήρια. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού είχε διπλή χαμένη σπουδαία ευκαιρία για να σκοράρει στο φινάλε του πρώτου μέρους κλειδώνοντας νωρίς τους τρεις βαθμούς για την ομάδα του. Παρεμπιπτόντως, βασικός ήταν και ο Μαμαντού Κανέ, ο οποίος ανήκει στους ερυθρόλευκους και παίζει ως δανεικός στη Νέφτσι Μπακού.

Είχαν καλή εικόνα οι τέσσερις ερυθρόλευκοι

Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως και οι τέσσερις ερυθρόλευκοι ποδοσφαιριστές είχαν καλή εικόνα στα πρώτα παιχνίδια τους και ότι έχουν σημαντικό ρόλο στις εθνικές τους ομάδες.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως μετά τις νίκες στην πρεμιέρα των ομίλων του Καμερούν, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Σενεγάλης και της Γουινέας, όλα δείχνουν πως ο Κούντε, ο Ροντρίγκες, ο Σισέ και ο Αγκιμπού Καμαρά θα αργήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Την Τρίτη (11/1) ξεκινάει τις υποχρεώσεις του και ο Ονιεκουρού με την εθνική Νιγηρίας, η οποία αντιμετωπίζει την Αίγυπτο στο ντέρμπι του ομίλου, με τις δύο ομάδες να είναι το φαβορί για να πάρουν την πρόκριση.

Οι νίκες λοιπόν που πήραν οι τέσσερις πρώτες παραπάνω εθνικές ομάδες στην πρεμιέρα, τους δίνει σαφές προβάδισμα για να κερδίσουν στο τέλος το εισιτήριο για την επόμενη φάση, καθώς να θυμίσουμε πως προκρίνονται απευθείας οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες από τους συνολικά έξι ομίλους της διοργάνωσης, με τον κάθε όμιλο να έχει τέσσερις ομάδες.

Αυτό σημαίνει πως, μετά τα πρώτα αποτελέσματα, πιθανότατα το Καμερούν, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Σενεγάλη και η Γουινέα θα συνεχίσουν στη φάση των 16 (λογικά, θα είναι και η Νιγηρία, η οποία έχει στον όμιλό της την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Γουινέα-Μπισάου), που θα διεξαχθεί από τις 23 – 26 Ιανουαρίου.

Θα αργήσει η επιστροφή των διεθνών του Ολυμπιακού

Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση για τον Ολυμπιακό, κι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και εκπλήξεις το επόμενο δεκαήμερο, οι πέντε παίκτες θα έχουν υποχρεώσεις μέχρι τις 26/1 και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 30-31 του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου ανάλογα με τα δρομολόγια και τα τεστ για την πανδημία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι παίκτες θα πρέπει να φύγουν από το Καμερούν και να επιστρέψουν με τις εθνικές ομάδες στις χώρες τους και από εκεί να ταξιδέψουν –με ενδιάμεσο σταθμό- για την Αθήνα, να υποβληθούν πρώτα στα απαραίτητα τεστ και μετά να ενταχθούν στις προπονήσεις του Ολυμπιακού.

Όλο αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο. Στην περίπτωση δε, που ορισμένες από τις εθνικές ομάδες των παικτών του Ολυμπιακού φτάσουν μακριά στη διοργάνωση (προημιτελικά, ημιτελικά ή στον τελικό), εξυπακούεται ότι οι ερυθρόλευκοι θα καθυστερήσουν κι άλλο να επιστρέψουν χάνοντας επιπλέον παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ