ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Καμερούν - Μπουρκίνα Φάσο 2-1: Ο Αμπουμπακάρ υπέγραψε την ανατροπή για τους οικοδεσπότες, βασικός ο Κούντε

Ο Βενσάν Αμπουμπακάρ πανηγυρίζει ένα από τα πέναλτι που πέτυχε κόντρα στην Μπουρκίνα Φάσο
Ο Βενσάν Αμπουμπακάρ πανηγυρίζει ένα από τα πέναλτι που πέτυχε κόντρα στην Μπουρκίνα Φάσο © 2022 THEMBA HABEBE / AP IMAGES

Το Καμερούν νίκησε με ανατροπή την Μπουρκίνα Φάσο (2-1), χάρη στις δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι του Αμπουμπακάρ και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του για το Κόπα Άφρικα. Βασικός ο Πιέρ Κούντε, στον πάγκο ο Επασί για τους οικοδεσπότες. Με αυτή τη νίκη το Καμερούν διατήρησε το αήττητο 33 ετών στην πρωτεύουσά του, καθώς τελευταία φορά ηττήθηκε το 1988.

Το Καμερούν ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο Κόπα Άφρικα, καθώς νίκησε τη Μπουρκίνα Φάσο με 2-1, πετυχαίνοντάς το μάλιστα με ανατροπή από το πρώτο ημίχρονο, χάρη σε δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι του Βενσάν Αμπουμπακάρ. Τελευταία φορά που ηττήθηκε το Καμερούν στην πρωτεύουσά του (Γιαουντέ) ήταν το 1998. Η ομάδα του Τόνι Κονσεϊσάο παραμένει αήττητη για 33 χρόνια.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν κεφάλι στο σκορ στο 24ο λεπτό. Σε φάση διαρκείας στα καρέ του Καμερούν, και αφού ο Γκίρα είδε την κεφαλιά του να απομακρύνεται στη γραμμή, ο Σανκαρέ έκανε ένα σουτ από πλάγια θέση, με την μπάλα να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι του Ονάνα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Σανκαρέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα προ κενής εστίας, έπειτα από σέντρα από τα δεξιά και άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα του Άγιαξ.

Οι οικοδεσπότες του τουρνουά κατάφεραν και έφεραν τούμπα το παιχνίδι πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου. Μάλιστα το κατάφερε με δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι του Βινσέν Αμπουμπακάρ στο 40' και το 45+3', υπογράφοντας τη νίκη για την ομάδα του.

Για το Καμερούν ο Πιέρ Κούντε του Ολυμπιακού αγωνίστηκε βασικός και αντικαταστάθηκε στο 69ο λεπτό, ενώ ο Ντέιβις Επασί του ΟΦΗ έμεινε στον πάγκο.

Το ματς

Το πρώτο μέρος είχε ελάχιστες καλές φάσεις στις δύο εστίες. Η ομάδα του Τόνι Κονσεϊσάο είχε την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσε να διασπάσει την άμυνα της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία προσπάθησε να απειλήσει μέσω αντεπιθέσεων.

Πρώτη καλή στιγμή στο όγδοο λεπτό, όταν ο Βινσέν Αμπουμπακάρ απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε από το ημικύκλιο της περιοχής πέρασε άουτ.

Το Καμερούν εξακολουθούσε να έχει στην κατοχή του την μπάλα, ωστόσο η Μπουρκίνα Φάσο ήταν εκείνη που ευτύχησε να πάρει το προβάδισμα στο σκορ στη μοναδική της τελική στο ημίχρονο. Στη συνέχεια απενεργοποίησε πλήρως το Καμερούν, το οποίο όμως ευτύχησε να πάρει το προβάδισμα στο σκορ πριν την ανάπαυλα, χάρη στις δύο εκτελέσεις πέναλτι του Αμπουμπακάρ.

Στο δεύτερο μέρος το Καμερούν ήταν εκείνο που προσπάθησε να απειλήσει την αντίπαλη εστία, δίχως όμως να καταφέρει να παραβιάσει την εστία του Ονάνα. Ο Μπαγιάλα στο 55' δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από κοντινή απόσταση, με τον τερματοφύλακα του Άγιαξ να πραγματοποιεί μια εξαιρετική επέμβαση.

Τέσσερα λεπτά μετά ο Αμπουμπακάρ σημείωσε και τρίτο γκολ, ωστόσο ακυρώθηκε, καθώς ήταν εκτεθειμένος. Επόμενη καλή στιγμή στο παιχνίδι ήταν από πλευράς Καμερούν. Ο Ανγκίσα επιχείρησε ένα δυνατό σουτ, έξω από την περιοχή, με την μπάλα να βρίσκει σε αμυντικό της Μπουρκίνα Φάσο και στη συνέχεια να καταλήγει σε κόρνερ.

Ο Αμπουμπακάρ ταλαιπωρούσε την άμυνα της Μπουρκίνα Φάσο μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Στο 80ο λεπτό απείλησε την εστία του Κόφι, με ωραία ατομική ενέργεια μέσα από την περιοχή, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε κατέληξε άουτ. Το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα να παραμένει το 2-1, μέχρι τέλους.

Καμερούν: Ονανά, Τολό, Νγκαντέου, Ονγκουένε, Ανγκίσα, Νγκαμαλέου (81' Μπασογκόγκ), Κούντε (69' Τζιέ), Γκουέ, Φάι, Εκαμπί (69' Τσούπο - Μοτίνγκ), Αμπουμπακάρ (88' Νειγκού).

Μπουρκίνα Φάσο: Κοφί, Καμπορέ, Νταγιό, Γιαγκό, Μαλό, Γκουιρά, Τουρέ, Τραορέ (86' Μπαντέ), Σανγκαρέ, Μπαϊάλα (71' Σανόγκο), Ταπσόμπα (71' Κονατέ)

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής

Καμερούν - Μπουρκίνα Φάσο 2-1

Αιθιοπία - Πράσινο Ακρωτήρι (18:00)

Η βαθμολογία

Καμερούν 3 (2-1)
Αιθιοπία 0 (0-0)
Πράσινο Ακρωτήρι 0 (0-0)
Μπουρκίνα Φάσο 0 (1-2)

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ