ΑΕΚ

ΑΕΚ-Σάλτσμπουργκ 3-0

ΑΕΚ-Σάλτσμπουργκ 3-0
aekpanigir

Η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε απο την Σάλτσμπουργκ επικράτησε 3-0 "κλειδώνοντας" την πρόκριση

O Λορέντσο Σέρα Φερέρ αντίθετα από τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες, προτίμησε να τοποθετήσει κάτω από τα δοκάρια τον Γιούργκεν Μάχο, ο οποίος αποθεώθηκε από την εξέδρα. Στην άμυνα κεντρικό δίδυμο ήταν ο Δέλλας με τον Ζεράλντο, στα δεξιά ο ταχύτατος Σίλβα Ράμος και στα αριστερά ο Αρουαμπαρένα. Σμυντικά χαφ ήταν ο Καφές με τον Ενσαλίβα, δεξιά ο Μανού στην πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της ΑΕΚ και αριστερά ο Σεζαρ. Στην επίθεση Ο Φερέρ έβαλε τους έμπειρους Λυμπερόπουλο και Ριβάλντο.
Στην αντίπερα όχθη ο Τζιοβάνι Τρπατόνι ξεκίνησε με τους Οκς, Ντούντιτς, Καρμπόνι, Κόβατς, Τσίκλερ, Πίτακ, Μέγιερ, Ράκιτς, Σταϊνχόφερ, Σεκάγια, Λάιτγκεμπ σε μια διάταξη που έμοιαζε περισσότερο με 4-4-1-1 με τον Τσίκλερ μοναδικό προωθημένο.

Γκολ και εξιλέωση Ζεράλντο
H Eνωση μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ και κατάφερε να πετύχει γκολ μόλις στο τρίτο λεπτό, αλλάζοντας τα δεδομένα του αγώνα. Ο Σέζαρ συνδυάστηκε άψογα με τον Αρουαμπαρένα από τα αριστερά, με τον Αργεντίνο να βγάζει τη σέντρα και να κερδίζει το κόρνερ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ριβάλντο, ο Σέζαρ πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας, έστειλε τη μπάλα προς την εστία, για να τη σπρώξει στα δίχτυα ο Ζεράλντο ο οποίος ένιωσε εξιλεωμένος από τα όσα είχαν προηγηθεί μετά την επίμαχη δήλωση του Φερέρ στην συνέντευξη τύπου του ματς με τη Σεβίλλη.

Στον ίδιο ρυθμό η ομάδα του Σέρα Φερέρ είδε τις δύο πτέρυγες του να λειτουργούν πολύ καλά με τους Σέζαρ και Αρουαμπαρένα από τα αριστερά και τους Ράμος, Μανού από τα δεξιά. Ειδικά αυτή η πλευρά δημιούργησε αρκετά ρήγματα στην αριστερή αντίστοιχη της Σάλτσμπουργκ. Αν μάλιστα ήταν λίγο πιο αποτελεσματικοί στην τελική τους πάσα ή σέντρα η ΑΕΚ θα είχε περισσότερες ευκαιρίες. Ο Καφές με τον Ενσαλίβα συνεργάζονταν πολύ καλά αμυντικά με αποτέλεσμα ο Ριβάλντο να είναι πιο απελευθερωμένος.

Στο 12' ο Βραζιλιάνος σταρ βρήκε με κεφαλιά πάσα τον Λυμπερόπουλο, ο οποίος βρέθηκε σε θέση βολής έξω από την περιοχή πυροβόλησε, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι καθώς πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Οκς. Κάπως έτσι κύλησε το πρώτο εικοσάλεπτο, με τους Μάχο, Δέλλα, Ζεράλντο να σταματάνε άνετα κάθε επιθετική προσπάθεια των Αυστριακών. Η ψυχολογία του Άλβες μετά το γκολ τον βοήθησε πολύ να είναι πιο σίγουρος στις κινήσεις του.

Στο 29' ο Ζούλιο Σέζαρ ένιωσε ενοχλήσεις στο μηρό και αντικαταστάθηκε από τον Τόζερ, σε μια στιγμή που ο Βραζιλιάνος ήταν πολύ καλός τόσο στον δημιουργικό, όσο και στον ανασταλτικό τομέα. Μετά από τον τραυαμτισμό του Σέζαρ, ο ρυθμός κάπως έπεσε με την Σάλτσμπουργκ να ισορροπεί, αλλά να μην φτάνει εύκολα στην περιοχή του Μάχο.

Οι σκληρές μονομαχίες και οι τραυματισμοί ποδοσφαιριστών εκατέρωθεν μείωσαν τον καθρό χρόνο παιχνιδιού και δεν έγινε κάποια άλλη αξιοσημείωτη φάση πέρα από ένα σουτ του Τσίκλερ και μια κεφαλιά του Σεκάγια φάσεις που αμφότερες κατέληξαν πάνω από τα δοκάρια του Μάχο.

Στο 22' εξάλλου οι κιτρινόμαυροι ζήτησαν πέναλτι όταν ο Σέζαρ σούταρε και η μπάλα βρήκε στο χέρι του Ντούντιτς, με τον κύριο Ντιν να το θεωρεί ακούσιο.

Με υπογραφή Ριβάλντο
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκόνησε με την ΑΕΚ να παραμένει σοβαρή, αλλά να δέχεται άλλο ένα πλήγμα στο χώρο του κέντρου νωρίς καθώς ο Καφές δεν μπόρεσε να συνεχίσει δίνοντας τη θέση του στον Κονέ. Ωστόσο δύο λεπτά αργότερα ο επιθετικός οίστρος τριών ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ χάρισαν μια εξαιρετική ποδοσφαιρική φάση στον κόσμο της ΑΕΚ.

Ο Τόζερ πάσαρε κάθετα στον Λυμπερόπουλο που βρισκόταν με πλάτη έξω από την περιοχή, ο Ούγγρος έκανε κάθετη κίνηση, ο έμπειρος Λύμπε έκανε την πάσα βγάζοντας μόνο τον Ούγγρο μέσο, ο οποίος είδε τον Ριβάλντο στο δεύτερο δοκάρι έκανε τη σέντρα και ο Ρίμπο με ένα εντυπωσιακό γυριστό στη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα για δέυτερη φορά στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Οκς και ταυτόχρονα τον κόσμο της ΑΕΚ στα ουράνια.

Τρία λεπτά αργότερα ο Φερέρ θέλωντας να ποτελειώσει τον Τραπατόνι, πέρασε στη θέση του Ριβάλντο που έκανε το χρέος του, τον Ίσμαελ Μπλάνκο. Με πιο επιθετικό πνεύμα πλέον η Ενωση λίγο έλειψε να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση, όταν μετά από ένα κόρνερ η μπάλα έφτασε στον Ζεράλντο ο οποίος σούταρε, η μπάλα κόντραρε στα σώματα κι έφτασε στον αμαρκάριστο Λυμπερόπουλο, ο οποίος στο 62' μόνος απέναντι στον Οκς κατόρθωσε να χάσει μοναδική ευκαιρία στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Απόλυτη υπεροχή

Με τον Τραπατόνι να μην ξέρει που πατώνει κατά το παλιό γνωστό σλόγκαν που τον ακολουθούσε και τους παίκτες του να μην μπορούν να αντιδράσουν ήρθε και η χαριστική βολή στο 71', όταν ο Μανού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του σε μια επέλαση από αριστερά, για να τον κόψει ο Βάργκας αντιακνονικά έξω από την περιοχή αντικρύζοντας τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του διαιτητή και την άγουσα για τα αποδυτήρια. Ο Βάργκας κατόρθωσε σε 25 λεπτά συμμετοχής να αφήσει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο, ενώ στην ίδια φάση την κίτρινη είδε και ο Τσίκλερ ο οποίος δεν θα αγωνιστει στον επαναληπτικό.

Η ΑΕΚ με την αριθμητική υπεροχή έλεγχε το παιχνίδι πολύ άνετα και στο 74' ένα σουτ του Μανού πέρασε λίγο άουτ. Ο 25χρονος Πορτογάλος ήταν μόνιμη απεική για τους Αυστριακούς είτε αγωνίστηκε στα δεξιά είτε στα αριστερά. Από αυτόν λοιπόν προήλθε και το κόρνερ στο 82' το οποίο απέφερε και το τρίτο γκολ της ΑΕΚ.

Κονέ για πρόκριση!
Ο Τόζερ εκτέλεσε άψογα από τα δεξιά, ο Κονέ πήδηξε πιο ψηλά απ'όλους και κάρφωσε τη μπάλα στα δίχτυα του Οκς βάζοντας από τον πρώτο αγώνα γερά θεμέλια πρόκρισης. Άλλο ένα κέρδος για την ομάδα του Φερέρ ήταν η πολύ καλή απόδοση του Μπλάνκο ως αιχμή του δόρατος. Ο επιθετικός της Ενωσης έφτασε και δυο φορές κοντά στο γκολ πρώτα με μια κεφαλιά από κοντά που εξουδετέρωσε ο Οκς, και στη συνέχεια σε μια φάση στην οποία ανέδειξε την ταχύητα του, αλλά δεν πλάσαρε το ίδιο γρήγορα με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία. Άλλες δύο ευκαιρίες χάθηκαν στο τέλος με τον Λυμπερόπουλο να καθυστερεί και τον Κονέ με θράσος να σουτάρει πάνω από τα δοκάρια

Η συνολική απόδοση της ΑΕΚ άφησε ικανοποιημένους τους 40000 οπαδούς βρέηκαν στο ΟΑΚΑ, αλλά και τον Φερέρ ο οποίος είδε να αποδίδει καρπούε η δουλειά που κάνει με τους παίκτες του. Ακόμη και παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, όπως ο Τόζερ κι ο Κονέ βοήθησαν τα μέγιστα σε αυτή την επιτυχία. Ο Μάχο εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του, ο Ζεράλντο έφτιαξε την ψυχολογία του, ο Μανού ήταν δαίμονας και οι Τόζερ, Κονέ μπορούν πλέον να υπολογίζονται ακόμα και για βασικοί. Σίγουρα η ΑΕΚ πλέον δύσκολα θα χάσει την πρόκριση από τους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, ενώ έδωσε και βαθμούς στην Ελλάδα που τόσο έχει ανάγκη.

Φερέρ: "Παίξαμε σοβαρά"

Απογοητευμένος από την απόδοση των παικτών του παρουσιάστηκε ο Τζιοβάνι Τραπατόνι: «Ήταν δύσκολο βράδυ για εμάς. Απογοητευτικό θα έλεγα. Μπήκαμε φοβισμένα και βρεθήκαμε να χάνουμε 1-0. Είδα τους παίκτες μου φοβισμένους. Είδα να έχουν άγχος και δεν καταφέραμε να παίξουμε το παιχνίδι μας. Σκέφτομαι αν τελικά έκανα λάθος στην διάταξη και από ότι φαίνεται έκανα λάθος. Δεχθήκαμε δύο γκολ που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Είχαμε δουλέψει πάνω σε αυτά, αλλά δεν καταφέραμε να τα αποφύγουμε. Το 3-0 είναι βαρύ σκορ, αλλά μία ομάδα που έχει τη νοοτροπία να παίξει ποδόσφαιρο μπορεί να γυρίσει ακόμη και ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Είχα επισημάνει από πέρυσι ότι θέλαμε παίκτες διεθνούς ακτινοβολίας. Αυτό φάνηκε σήμερα γιατί υπήρχαν παίκτες που φοβόντουσαν. Δεν είναι μόνο σε αυτό το παιχνίδι, αλλά και στα εκτός έδρας παιχνίδια στην Αυστρία. Αυτό έχουμε. Ο βαθμός που μου αντιστοιχεί είναι ότι οι παίκτες δεν απέδωσαν αυτά που περίμενα στο γήπεδο».

Από την πλευρά του ο Φερέρ δήλωσε: «Η ΑΕΚ έπαιξε ένα παιχνίδι πολύ σοβαρά. Από το πρώτο λεπτά παίξαμε δυνατά. Προσπαθήσαμε να ψάξουμε καταστάσεις στο παιχνίδι για να δυσκολέψουμε τον αντίπαλο. Ψάξαμε και το βάθος και το πλάτος στην επίθεση. Ήμασταν εύστοχοι και μπήκε μπροστά στο σκορ νωρίς. Χειριστήκαμε καλά το παιχνίδι του αντιπάλου. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε καλά, αλλά υπήρξαν προβλήματα με τους τραυματισμούς του Μανού, του Ριβάλντο και του Καφέ. Ευτυχώς αυτοί που τους αντικατέστησαν κράτησαν καλά και διευρύναμε το σκορ. Αν ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Το κοινό μας ενθάρρυνε συνεχώς για να κρατήσουμε την όρεξη στο παιχνίδι μας», τόνισε αρχικά και συνέχισε λέγοντας: «Περισσότερο πιστεύω ότι όλα ήταν συνέπεια ενός τρόπου παιχνιδιού που έχουμε. Το να έχουμε νοοτροπία νικητή με ευχαριστεί και προσπαθώ συνεχώς να τη μεταφέρω στους παίκτες μου. Άλλες μέρες ήμαστε πιο εύστοχοι και άλλες όχι».

Όσο για το αν η Σάλσμπουργκ μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, τόνισε: «Δείχνουμε πάντα σεβασμό στον αντίπαλο. Υπάρχουν άλλα 90 λεπτά. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το σκορ, ούτε τη θέση κάποιου». Μάλιστα ο Ισπανός ρωτήθηκε και για την αμυντική λειτουργία της ομάδας: «Ήταν καλή η λειτουργία. Ήμασταν σχολαστικοί και δεν αφήναμε ελεύθερους παίκτες». Σχετικά με τη χρησιμοποίηση του Μάχο, δήλωσε: «Οι παίκτες κάθε μέρα πρέπει να κερδίζουν τη θέση τους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας παίκτης είναι βασικός χωρίς συζήτηση. Περιμένουμε πολλά από όλους και στο τέλος της εβδομάδας αποφασίζουμε». Τέλος ρωτήθηκε και για τους τραυματισμούς: «Ο Σέζαρ έχει θλάση, ο Καφές διάταση συνδέσμου, όμως για κανένα δεν γνωρίζω τη σοβαρότητά τους. Υπάρχει όμως και ο τραυματισμός του Μανού που με ανησυχεί αρκετά».

Νοκ άουτ ο Σέζαρ

Προβλήματα τραυματισμών αποκόμισε η ΑΕΚ από το ματς με την Σάλτσμπουργκ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Ζούλιο Σέζαρ υπέστη θλάση στο δεξί δικέφαλο και του χορηγήθηκε αντιφλεγμονώδης αγωγή. Οι προβλέψεις του ιατρικού τιμ κάνουν λόγο ότι ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός θα χρειαστεί να μείνει εκτός για τρεις εβδομάδες. Την Παρασκευή θα υποβληθεί σε υπερηχογράφημα για να ξεκινήσει άμεσα την αποθεραπεία του.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ για τον Λορένσο Σέρα Φερέρ. Ο Μανού υπέστη διάστρεμμα στην ποδοκνημική και την Παρασκευή θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης του. Ακόμα, ο Παντελής Καφές υπέστη κάκωση α’ βαθμού του αριστερού έσω πλαγίου συνδέσμου, ενώ ο Ριβάλντο αισθάνεται ενοχλήσεις στους ραχιαίους, όμως η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία.

Αεκ-Σαλτσμπουργκ 3-0




Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Φερέρ): Μάχο, Ράμος, Αρουαμπαρένα, Ζεράλντο, Δέλλας, Ενσαλίβα, Καφές (52' Κονέ), Μανού, Σέζαρ (29' Τόζερ), Λυμπερόπουλος, Ριβάλντο (60' Μπλάνκο)

Σάλτσμπουργκ: (Τραπατόνι): Οκς, Ντούντιτς, Καρμπόνι, Κόβατς, Τσίκλερ, Πίτακ, Μέγιερ (46' Βάργκας), Ράκιτς (52' Λόνκβετς), Σταϊνχόφερ, Σεκάγια, Λάιτγκεμπ

Διαιτητής: Λέσλι Ντιν (ΑΓΓ)
Βοηθοί: Ντέβιν (ΑΓΓ), Γουέστ (ΑΓΓ)
Κίτρινες: Άλβες, Ράμος, Ενσαλίβα, Λυμπερόπουλος/ Βάργκας, Καρμπόνι, Τσίκλερ
Κόκκινες:Βάργκας

Live...

Η 11άδα των φιλοξενούμενων Σάλτσμπουργκ
Οκς, Ντούντιτς, Καρμπόνι, Κόβατς, Τσίγκλερ, Πίτακ, Μέγιερ, Ράκιτς, Σταϊνχόφερ, Σεκάγια, Λάιτγκεμπ.
Η 11άδα των γηπεδούχων AEK
Μάχο, Ράμος, Ζεράλντο, Δέλλας, Αρουαμπαρένα, Καφές, Ενσαλίβα, Μανού, Ζούλιο Σέζαρ, Ριβάλντο, Λυμπερόπουλος.
1' Έναρξη αγώνα
3' Γκολ AEK Άλβες
Ονειρικό ξεκίνημα για την Ένωση με τον Ριβάλντο να εκτελεί το κόρνερ τον Σέζαρ να πιάνει την πρώτη κεφαλιά και τον Άλβες να στέλνει την μπάλα στο βάθος της εστίας του Οκς με προβολή από την μικρή περιοχή
10' Σχόλιο
Ο "δικέφαλος" ελέγχει το παιχνίδι, έχει την κατοχή της μπάλας σε αυτά τα πρώτα λεπτά και ψάχνει κυρίως από τα άκρα να φτιάξει φάσεις για ένα δεύτερο γκολ.
12' Σουτ AEK Λυμπερόπουλος
Ο Ριβάλντο θα βρει πολύ ωραία με κεφαλιά πάσα τον Λυμπερόπουλο στο ύψος της μεγάλης περιοχής ανάμεσα από το αμυντικό δίδυμο των φιλοξενουμένων αλλά το ψιλοκρεμαστό σουτ του Μεσσήνιου άσου πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Οκς.
20' Σχόλιο
Στα τελευταία λεπτά η Σάλτσμπουργκ προσοαθεί να φανεί επιθετική χωρίς όμως να έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάποια φάση στα καρέ του Μάχο. Στην αντίπερα όχθη η ΑΕΚ αμύνεται πολύ καλά στη μεσαία γραμμή και συνεχίζει να ψάχνει τον δρόμο προς την αντίπαλλη περιοχή κυρίως με προσπάθειες του Μανού από δεξιά.
29' Αλλαγή παίκτη AEK
Ο Τόζερ πήρε τη θέση του Ζούλιο Σέζαρ που αποχώρησε τραυματίας.
30' Σουτ Σάλτσμπουργκ Τσίγκλερ
Γυριστό σουτ από τον Τσίγκλερ μέσα από την περιοχή, η μπάλα πέρασε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Μάχο.
35' Κίτρινη κάρτα AEK Ράμος
Πρώτη κίτρινη στον αγώνα για τον δεξιό μπακ της Ένωσης.
38' Σχόλιο
Έχει πέσει πολύ ο ρυθμός στα τελευταία λεπτά, με τις δύο ομάδες να κάνουν πολλά λάθη και αρκετά φάουλ.
38' Κίτρινη κάρτα Σάλτσμπουργκ Καρμπόνι
Σκληρό φάουλ στον Ριβάλντο από τον Καρμπόνι που σωστά τιμωρείται με κάρτα.
39' Κίτρινη κάρτα AEK Άλβες
Τραβηγμένη κάρτα από τον Άγγλο διαιτητή στον αμυντικό της Ένωσης για φάουλ στη μεσαία γραμμή με το σώμα!
42' Κεφαλιά Σεκάγια
Ο Σεκάγια έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι αλλά σημάδεψε ψηλά πάνω από τα δοκάρια του Μάχο.
45' Έναρξη καθυστερήσεων
4 λεπτά καθυστερήσεις
45' Λήξη ημιχρόνου
46' Σέντρα 2ου ημιχρόνου
46' Αλλαγή παίκτη Σάλτσμπουργκ
Ο Βάργκας στη θέση του Μέγερ.
51' Αλλαγή παίκτη AEK
Δεύτερη αναγκαστική αλλαγή για την Ένωση με τον Καφέ να αποχωρεί και τη θέση του να παίρνει ο Κονέ.
52' Κίτρινη κάρτα Σάλτσμπουργκ Βάργκας
54' Αλλαγή παίκτη Σάλτσμπουργκ
Ο Λόκβεντς στη θέση του Ράκιτς.
57' Γκολ AEK
Εκπληκτικό γκολ από την επιθετική γραμμή της Ένωσης με εκτελεστή τον Ριβάλντο. Ο Τόζερ γύρισε από αριστερά στην καρδιά της αυστριακής άμυνας και ο Βραζιλιάνος μέσος με άψογο μονοκόματο γυριστό έστειλε την μπάλα στη γωνία του Οκς.
60' Αλλαγή παίκτη AEK
Ο Μπλάνκο πήρε τη θέση του Ριβάλντο
62' Σουτ AEK Λυμπερόπουλος
Μοναδική ευκαιρία για τον Λύμπε. Ο Μεσσήνιος άσος βρέθηκε μόνος του πλάγια μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι.
69' Κίτρινη κάρτα Σάλτσμπουργκ Λόκβεντς
71' Κίτρινη κάρτα Σάλτσμπουργκ Βάργκας
25 λεπτά αγωνίστηκε ο Βάργκας και δέχθηκε 2 κίτρινες.
71' Κίτρινη κάρτα Σάλτσμπουργκ Τσίγκλερ
Δεν θα αγωνσιτεί στον επαναληπτικό ο Τσίγκλερ.
74' Σουτ AEK Μανού
Δυνατό σουτ από τον Μανού από πλάγια θέση η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Οκς.
76' Κίτρινη κάρτα AEK Ενσαλίβα
82' Γκολ AEK Κονέ
Ο Τόζερ εκτέλεσε το κόρνερ και ο Παναγιώτης Κονέ με έξοχη καρφωτή κεφαλιά ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0
87' Κίτρινη κάρτα AEK Λυμπερόπουλος
90' Έναρξη καθυστερήσεων
4 λεπτά καθυστερήσεις
94' Λήξη αγώνα


































































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ