FOOTBALL ANALYSIS

Το δυναμό Γαλανόπουλος και η λάβα Γκαρσία

Ο Κώστας Γαλανόπουλος πανηγυρίζει το γκολ με τον ΠΑΟΚ
Ο Κώστας Γαλανόπουλος πανηγυρίζει το γκολ με τον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έφυγε αήττητη από την Τούμπα και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το μεγάλο ματς του Γαλανόπουλου που τον βάφτισε "Μάρκος Γιορέντε" ο Χιμένεθ, αλλά και τον Λιβάι Γκαρσία που δεν πιανόταν ούτε με λάσο.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε δύο φορές μέσα στην Τούμπα, αλλά δεν κατάφερε να φύγει με το διπλό, καθώς ο ΠΑΟΚ βρήκε απαντήσεις και ισοφάρισε ισάριθμες φορές, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 2-2 για τη 18η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Η μάχη στον αγωνιστικό χώρο δεν έβγαλε νικητή, αλλά η μάχη των πάγκων είχε μεγάλο κερδισμένο τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός τεχνικός κατάφερε να "μπολιάσει" με σκληράδα, αυτοπεποίθηση και αμυντική ωριμότητα μία ομάδα που μέχρι πριν από ένα μήνα... πελαγοδρομούσε, δίχως να διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο.

Προφανώς δεν είναι μάγος, ούτε διόρθωσε όλες τις αγωνιστικές ατέλειες. Κατάφερε, όμως, με 2-3 καταλυτικές παρεμβάσεις να ανεβάσει επίπεδο την Ένωση και να την έχει στη 2η θέση, έστω κι αν η απόσταση από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό είναι μεγάλη και θεωρείται απίθανο να υπάρξει ανατροπή.

Ο... ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΟΡΕΝΤΕ ΤΗΣ ΑΕΚ

Αναλύσαμε σε προηγούμενα κείμενα, με τη βοήθεια της Opta, το τείχος που έχει δημιουργήσει μεσοαμυντικά ο Χιμένεθ. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ισπανός επιλέγει ως διάταξη το 4-3-3, με τριάδα στο κέντρο αποτελούμενη από καθαρούς χαφ, με τρεξίματα, δυνάμεις και ικανότητα στην πίεση ψηλά.

Με πιο τρανό παράδειγμα τον Κώστα Γαλανόπουλο που χαρακτηρίστηκε από τον Χιμένεθ ως ο "Μάρκος Γιορέντε" της ΑΕΚ. Ο 23χρονος μέσος, που ταλαιπωρήθηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό την περσινή σεζόν, έχει επιστρέψει για τα καλά, αποκτώντας ρόλο πρωταγωνιστή υπό τις οδηγίες του Ισπανού προπονητή.

Στο γράφημα της Opta φαίνεται η εμφάνιση του Γαλανόπουλου κόντρα στον ΠΑΟΚ:

Με γαλάζιο τρίγωνο είναι τα κλεψίματα, οι ανακτήσεις κατοχής, με πράσινο ρόμβο οι κερδισμένες μονομαχίες και με πράσινο τρίγωνο τα επιτυχημένα τάκλιν.

Απέναντι στον Δικέφαλο, ο Γαλανόπουλος έπαιξε μέχρι και αριστερό εξτρέμ(!), αφού ο Μάνταλος αγωνίστηκε πιο κεντρικά, ως στήριγμα του Μάρκο Λιβάγια στην επίθεση. Αποτέλεσμα, οι Έλντερ Λόπες και Γαλανόπουλος να παίρνουν όλη την αριστερή πλευρά. Μία απόφαση που δικαίωσε απόλυτα τον Χιμένεθ, αφού από εκείνο το σημείο ξεκινάει η φάση για το γκολ του 23χρονου μέσου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη λάθος πάσα του Ίνγκασον.

Γενικότερα, ο Γαλανόπουλος ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης της ΑΕΚ, έχοντας τρεις απ' τις επτά τελικές της ομάδας του, όλες εντός περιοχής, που είχαν συνολική "αξία" 0.57 xGoals και μεταφράστηκαν σε ένα γκολ. Παράλληλα, όμως, ήταν πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες (4), πρώτος σε τάκλιν (4) με 100% επιτυχία, πρώτος σε κλεψίματα (3), καθώς και δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής (8), έχοντας μία λιγότερη από τους Σιμόες και Λόπες.

Ο ΕΞΤΡΕΜ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Βέβαια, δεν γίνεται να μην σταθούμε και στο τρομερό παιχνίδι που πραγματοποίησε ο Λιβάι Γκαρσία. Ο εξτρέμ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο αποτελεί τη πιο δαπανηρή μεταγραφή επί εποχής Δημήτρη Μελισσανίδη και όπως αποδεικνύεται ό,τι πληρώνεις... παίρνεις. Κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο 23χρονος μεσοεπιθετικός δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα αριστερά στον Περέιρα, με αποτέλεσμα ο Πάμπλο Γκαρσία να τον κάνει αλλαγή στο ημίχρονο.

Στο γράφημα της Opta οι πάσες του Γκαρσία κόντρα στον ΠΑΟΚ:

Με κίτρινο οι πάσες που έφτιαξαν τελική, με πράσινο οι επιτυχημένες και με κόκκινο οι αποτυχημένες πάσες.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και μετά την είσοδο του Ροντρίγκο Σοάρες που προσπάθησε να τον περιορίσει, ο Γκαρσία ούτε με... λάσο. Είναι χαρακτηριστικό πως δημιούργησε τις πέντε από τις επτά τελικές της ΑΕΚ στην αναμέτρηση, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παίκτη της Ένωσης στο πρωτάθλημα, πίσω από τις οχτώ του Μάνταλου κόντρα στη Λαμία, την 3η αγωνιστική. Είχε, επίσης, και την ασίστ στον Γεβγέν Σάκχοφ στο 1-0 της ομάδας του.

Ήταν επίσης πρώτος σε κερδισμένα φάουλ (2) μαζί με Λόπες και Σάκχοφ και είχε τη μοναδική επιτυχημένη ντρίμπλα παίκτη της ΑΕΚ. Από τα κατορθώματά του, είναι εμφανές πως η Ένωση πέτυχε φλέβα χρυσού με την περίπτωσή του. Πρόκειται για έναν εξτρέμ που είχαν πολλά χρόνια να δουν οι φίλοι της ΑΕΚ, με τρομερό διασκελισμό, εξαιρετικό στο ένας εναντίον ενός, αλλά και έτοιμο να πάρει την ομάδα στις πλάτες του όποτε χρειαστεί.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ