FOOTBALL ANALYSIS

Το μυστικό της εκτέλεσης του Καρίμ και το τείχος του Μανόλο

Τα γκολ του Ανσαριφάρντ οδηγούν την ΑΕΚ
Τα γκολ του Ανσαριφάρντ οδηγούν την ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο "καυτός" Ανσαριφαρντ οδηγεί την ΑΕΚ και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη φόρμα του Ιρανού και το μηδέν παθητικό της Ένωσης απέναντι σε Παναιτωλικό και Λαμία.

Η ΑΕΚ πήρε δεύτερο σερί τρίποντο, αφού με το γκολ του Ανσαριφάρντ πέρασε με 1-0 από τη Λαμία και πηγαίνει με καλή ψυχολογία στο ντέρμπι με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Οδηγός της Ένωσης και στα δύο νίκες ήταν η αμυντική συμπεριφορά, με την ΑΕΚ να κρατάει το μηδέν και τον Χιμένεθ να συγκεντρώνει θετικά σχόλια για το "συμμάζεμα" στα μετόπισθεν.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η αλήθεια είναι βέβαια πως μετά τον Ολυμπιακό και το 3-0 στο Φάληρο, η ΑΕΚ αντιμετώπισε τις δύο χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος όσον αφορά την επιθετική απειλή.

Ο Παναιτωλικός βρίσκεται μακράν στην τελευταία θέση, με μόλις 0.36(!) xGoals ανά παιχνίδι και μόλις 5.4(!) τελικές σε κάθε ματς. Ακολουθεί η Λαμία με 0.58 xG ανά ματς και 6.9 τελικές ανά αγώνα.

Όμως, ακόμα και σε ούτως ή άλλως αναιμικές επιθέσεις, ο Χιμένεθ φρόντισε η ΑΕΚ να υψώσει το τείχος που του αρέσει να βλέπει. Στα δύο 90λεπτα με Παναιτωλικό και Λαμία η ΑΕΚ δέχθηκε μόλις δύο τελικές σε κάθε παιχνίδι.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ

Από το καλοκαίρι του 2019 που η Opta καλύπτει την Super League, ποτέ η ΑΕΚ δεν έχει δεχθεί κάτω από τρεις τελικές. Οι δύο τελικές των αντιπάλων συνιστούν δυο συνεχόμενα ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη Λαμία ο Αθανασιάδης, που πήρε τη θέση του ντεφορμέ Τσιντώτα μετά το Φάληρο, δεν χρειάστηκε ποτέ να επέμβει, αφού καμία τελική δεν βρήκε την εστία του.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι αντίπαλοι προσφέρονταν, ο Χιμένεθ έκανε αυτό που ήθελε και κάπως έτσι η ΑΕΚ απειλήθηκε λιγότερο από ποτέ και πήρε τους έξι πόντους που είχε τόσο ανάγκη για να βρει ηρεμία και χρόνο για να βελτιωθεί.

Ο Χιμένεθ δήλωσε πως προτιμάει να κερδίζει 0-1, παρά 4-5, αλλά για να βάλει ο Παναιτωλικός ή η Λαμία τέσσερα γκολ (χωρίς πέναλτι) χρειάζονται δέκα ματς, δεν μπορούν να βάλουν τέσσερα σε ένα παιχνίδι.

Ξέραμε πριν το δούμε στο χορτάρι ποιο είναι το στιλ που αρέσει στον Ισπανό, αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα τα πάει απέναντι σε ποιο απειλητικές ομάδες στη συνέχεια.

Ο ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ "ΕΚΡΥΨΕ" ΤΟ ΓΥΡΙΣΤΟ ΤΟΥ

Μέχρι τότε, το πλάνο βγήκε στο ακέραιο, αλλά για να έρθει το διπλό στη Λαμία φρόντισε ο Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός πέτυχε ένα γκολ κλάσης, μια δύσκολη εκτέλεση, στην "έξω" πλευρά του σώματος του αμυντικού.

Το γυριστό του Ανσαριφάρντ φαίνεται αργό και εύκολο, όμως "κρύβει" την μπάλα από τον τερματοφύλακα τόσο ώστε να αργήσει να κατευθυνθεί στη γωνία του. Η αντίδραση φαίνεται καθυστερημένη, όμως η εκτέλεση είναι κλασάτη, αυτό ακριβώς ήθελε να κάνει ο φορ της ΑΕΚ και το πέτυχε τέλεια.

ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ

Ο Ιρανός έχει αποδειχθεί λίρα εκατό για την ΑΕΚ και είναι "καυτός" στις εκτελέσεις του. Ιδού το widget της Opta, με το shot map και τα expected goals του Ιρανού μέχρι τώρα στη σεζόν.

Θυμίζουμε ότι όσο μεγαλύτεροι είναι οι κύκλοι, τόσο μεγαλύτεροι είναι η ευκαιρία και με κίτρινο είναι τα γκολ του παίκτη.

Αν αφαιρέσουμε το ένα πέναλτι, ο Ανσαριφάρντ έχει σχεδόν 4 xG και έχει καταφέρει με αυτά να πετύχει επτά γκολ, τρία παραπάνω από τα προσδοκώμενα.

Έχει φόρμα και ρέντα, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο "καυτός" φορ του πρωταθλήματος, πίσω απο τον Ελ Αραμπί. Ο Ανσαριφάρντ βρίσκει εστία με το 56% των τελικών του και δίχτυα με το 30%, δηλαδή χρειάζεται μόλις 3.2 τελικές για να πανηγυρίσει ένα γκολ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΟΛΥ

Ο Ιρανός είναι εύστοχος, το πρόβλημα του είναι πως δεν απειλεί πολύ. Με 2.4 τελικές ανά παιχνίδι, ο Ανσαριφάρντ είναι πολύ πίσω από τις 3.75 του Ελ Αραμπί.

Κάποιος βέβαια θα πει πως παίζουν σε διαφορετικές ομάδες και θα έχει δίκιο, αφού ο Ολυμπιακός συνολικά απειλεί περισσότερο και καλύτερα από την ΑΕΚ. Σωστό, μόνο που οι 2.4 τελικές του Ανσαριφάρντ είναι πίσω και από τις 3.1 που έχει φέτος ο Ολιβέιρα στην Ένωση.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΪΡΑ

Η ΑΕΚ έχει το εξής ζήτημα. Αυτός που απειλεί περισσότερο (και άρα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει) είναι ο Ολιβέιρα, αλλά ο Πορτογάλος φέτος δεν τα βάζει: έχει βάλει δύο λιγότερα από τα προσδοκώμενα και έχει ευστοχία μόλις 9.5%.

Κι αυτός που απειλεί λιγότερο (και άρα ίσως κάποια στιγμή τα γκολ στερέψουν) είναι ο Ανσαριφάρντ, που είναι αεράτος και τα "κολλάει".

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ