FOOTBALL ANALYSIS

Τσιντώτας, η μαύρη τρύπα στο τέρμα της ΑΕΚ

Ο Τσιντώτας κάνει άσχημη σεζόν κάτω από τα γκολπόστ για την ΑΕΚ
Ο Τσιντώτας κάνει άσχημη σεζόν κάτω από τα γκολπόστ για την ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσιντώτας είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα τραγικά ποσοστά στις αποκρούσεις και τα γκολ που έχει κοστίσει στην Ένωση.

Στο ντεμπούτο του Χιμένεθ στην 3η θητεία του στην ΑΕΚ, η Ένωση έχασε με 3-0 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και πλέον βρίσκεται 11 βαθμούς από την κορυφή και πέντε πίσω από τον Άρη, που έχει παιχνίδι λιγότερο.

Η διπλή ευκαιρία του Μάνταλου στο 1-0 και η συνολική εικόνα του αγώνα δημιούργησαν την αίσθηση πως η ήττα και ειδικά το τελικό σκορ ήταν σκληρά για την ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι πως, όπως έγραψε και ο Τσάρλυ, το χορτάρι φανέρωσε στον Χιμένεθ πως έχει πολλή δουλειά μπροστά του.

Η ΑΕΚ δέχθηκε πάλι γκολ από κεφαλιά (το όγδοο φετινό), γιατί όπως έχουμε σημειώσει έγκαιρα έχει μεγάλο πρόβλημα στις εναέριες μονομαχίες και είναι η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος στον αέρα.

Υπάρχει όμως μία ακόμα θλιβερή πρωτιά για την ΑΕΚ. Κάτω από τα γκολπόστ, ο Τσιντώτας είναι αυτή τη στιγμή ο χειρότερος τερματοφύλακας του πρωταθλήματος.

Δεν το λέμε εμείς, δεν είναι η άποψή μας, είναι η σκληρή πραγματικότητα όπως την περιγράφουν τα στατιστικά της Opta.

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ξεκινάμε από τις αποκρούσεις. Στο γράφημα έχουμε τα ποσοστά των 16 τερματοφυλάκων που έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον πέντε ματς (450 λεπτά) μέχρι στιγμής στη Super League Interwetten, χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Τα ποσοστά αποκρούσεων στη Super League Interwetten
Τα ποσοστά αποκρούσεων στη Super League Interwetten SPORT24

Ο Σα στην πρώτη θέση, ο Τσιντώτας στην τελευταία. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έχει πει όχι στο 80% των τελικών που έχει αντιμετωπίσει, την ώρα που ο κίπερ της ΑΕΚ έχει αποκρούσει μόνο 24 από τις 39 τελικές που έχουν πάει προς την εστία του.

ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν εξετάσουμε μόνο τις τελικές που γίνονται εντός της περιοχής, πάλι χωρίς να υπολογίζουμε τα πέναλτι.

Τα ποσοστά αποκρούσεων σε τελικές εντός περιοχής στη Super League Interwetten
Τα ποσοστά αποκρούσεων σε τελικές εντός περιοχής στη Super League Interwetten SPORT24

Το ποσοστό του Τσιντώτα πέφτει στο τραγικό 44%, δεν πιάνει ούτε τα μισά. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει 27 τελικές μέσα από τη μεγάλη περιοχή, έχει μόλις 12 αποκρούσεις και έχει μαζέψει 15 φορές την μπάλα από τα δίχτυα του.

Οι επιδόσεις του Τσιντώτα είναι κάκιστες και πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο έχουν κοστίσει στην ΑΕΚ. Τα Expected Goals on Target από την Opta κάνουν αυτό ακριβώς.

Αξιολογούν τις τελικές που βρήκαν εστία σύμφωνα με το πόσο επικίνδυνες ήταν για τον τερματοφύλακα. Μετράει φυσικά η απόσταση, αλλά συνοπολογίζεται η δύναμη του σουτ και η στόχευση στην εστία, αν η μπάλα πχ πήγε δυνατά στη γωνία ή αδύναμα πάνω στον τερματοφύλακα.

ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΣΧΕΔΟΝ 5 ΓΚΟΛ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ "ΕΠΡΕΠΕ"

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο μεγάλη απειλή αντιμετώπισε κάθε τερματοφύλακας και πως τη διαχειρίστηκε. Έτσι μπορούμε να δούμε τι έχουν κάνει οι γκολκίπερ των ομάδων μέχρι στιγμής, ποιοι έχουν φάει λιγότερα από αυτά που θα "έπρεπε" και ποιοι περισσότερα.

Οι επιδόσεις των τερματοφυλάκων στη Super League Interwetten
Οι επιδόσεις των τερματοφυλάκων στη Super League Interwetten SPORT24

Δυστυχώς για την ΑΕΚ, ο Τσιντώτας είναι κι εδώ στην τελευταία θέση, προσπέρασε έστω και οριακά τον Νάγκι της ΑΕΛ που ήταν ο χειρότερος στο φινάλε του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με τα Expected Goals On Target, ο Τσιντώτας "έπρεπε" να δεχθεί 10 γκολ (10.3 για την ακρίβεια) χωρίς να έχει ευθύνη γι'αυτό. Θα ήταν το φυσιολογικό αποτέλεσμα με βάση τις τελικές που έχουν πάει στην εστία του.

Όμως ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έχει δεχθεί 15 γκολ, σχεδόν πέντε παραπάνω από τα προσδοκώμενα.

Το νούμερο είναι τεράστιο, μιλάμε για αύξηση που αγγίζει το 50%. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάει καλά μια ομάδα με τερματοφύλακα που όχι μόνο δεν πιάνει αυτά που πρέπει, αλλά τρώει κι άλλα πέντε γκολ για κάθε δέκα που πρέπει να φάει.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΚΟΛ

Για να είμαστε δίκαιοι, ο τερματοφύλακας δεν ευθύνεται για την αμυντική λειτουργία της ομάδας, ούτε για την ατομική απόδοση των παικτών που απαρτίζουν την αμυντική της γραμμής.

Δεν φταίει μόνος του ο Τσιντώτας που έχει πχ αντιμετωπίσει 27 τελικές εντός της περιοχής και ο Σα έχει αντιμετωπίσει μόνο 15. Ο τερματοφύλακας δεν ευθύνεται για τις φάσεις που δέχεται η ΑΕΚ, ούτε για τα τα λάθη, είναι σαφές το συνολικό έλλειμμα ποιότητας στην άμυνα.

Εκτός όμως από την απόδοση υπάρχει και η αποτελεσματικότητα: το πως καταλήγει τελικά μια φάση. Εκεί ο Τσιντώτας έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης και αν δεν βελτιωθεί εντυπωσιακά, αποτελεί ένα ζήτημα που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Χιμένεθ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ