ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Θα τα πάω Volta τα εμπορεύματα…

Θα τα πάω Volta τα εμπορεύματα…

Η Prodrive Advanced Technology βοήθησε τη Volta Trucks να δημιουργήσει το Volta Zero, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα 16 τόνων που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο.

Η Volta Truck, μια νεοφυής εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και υπηρεσιών, με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, συνεργάστηκε με μια σειρά κορυφαίων εταιρειών σχεδιασμού και μηχανικής για την ανάπτυξη του Zero, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών εταιρειών Prodrive, Astheimer και Magtec.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Το όχημα, συναρμολογήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Prodrive στο Banbury του Ηνωμένου Βασιλείου και το έργο ολοκληρώθηκε από «λευκό χαρτί» σε μόλις 10 μήνες.

Το Volta Zero εκμεταλλεύεται την απουσία ενός θερμικού κινητήρα πετρελαίου, που θα ήταν τοποθετημένος κάτω από την καμπίνα, προκειμένου αυτή να κατέβει πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να κάθεται τόσο χαμηλά και στη μέση της καμπίνας, που να έχει ορατότητα 220 μοίρες και να βλέπει πολύ καλύτερα πεζούς και ποδηλάτες. Μάλιστα, το ηλεκτρικό φορτηγό πέτυχε βαθμολογία Transport 5 αστέρων ασφάλειας, στο Direct Vision Standard.

Θα τα πάω Volta τα εμπορεύματα…

Το Volta Zero χρησιμοποιεί έναν καινοτόμο ηλεκτρικό άξονα για βελτιωμένη απόδοση, το πρώτο ευρωπαϊκό όχημα που το έχει, προσφέροντας αυτονομία κίνησης 150-200 χλμ., με τελική ταχύτητα που περιορίζεται στα 90 χλμ./ώρα. Η μπαταρία, ισχύος 160 - 200 kWh είναι λιθίου σιδήρου φωσφορικού άλατος αντί για διάταξη νικελίου κοβαλτίου μαγγανίου που χρησιμοποιείται στα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα.

Διαθέτει 90% λιγότερα μηχανικά μέρη από ένα φορτηγό με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το Volta Zero θα προσφέρει τα πιο πρόσφατα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS), όπως Active Steering, Road Sign Assist και Reversing Assistant με κάμερα οπισθοπορείας, Lane Change Assist και Lane Departure Warning.

Το φορτηγό έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί τη χωρητικότητά του, και να μπορεί να κυκλοφορεί σε στενούς δρόμους της πόλης και να αναλάβει το ρόλο που συνήθως θα έκαναν τρία ή τέσσερα οχήματα 3,5 τόνων.

Θα τα πάω Volta τα εμπορεύματα…

Το Volta Zero προσφέρει ωφέλιμο φορτίο 8.600 κιλών, με συνολικό όγκο 37,7 κυβ. μέτρα και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 16 ευρωπαλέτες. Θα μπορεί να φέρει και ψυγείο, χωρίς μείωση του συνολικού όγκου ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού του οχήματος.

Εχει μήκος 9,460 μ., ύψος 3,470 μ. και πλάτος 2,550 μ., με μεταξόνιο 4,800 μ. Το μικτό βάρος του οχήματος είναι 16 τόνοι.

Το Volta Zero, που θα κυκλοφορήσει πιλοτικά το 2021 και η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2022, αναμένεται ότι έως το 2025 θα εξαλείψει περίπου 180.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ