ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι 10 πιο απλές και παράξενες ερωτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι 10 πιο απλές και παράξενες ερωτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων plug-in, αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ η γενική αγορά αυτοκινήτων παρουσίασε πτώση κατά 7%, τα ερωτήματα από τους αυτοκινητιστές προσπαθούν να καλύψουν την τάση που παρουσιάζεται προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι αστραπές, η εκκίνηση με βοηθητικά καλώδια και ο αδύναμος ήχος που δεν μπορούν αν έχουν τα supercars, είναι οι τρεις κορυφαίοι λόγοι που “βασανίζουν” το μυαλό των αυτοκινητιστών, σκεπτόμενοι ένα ηλεκτρικό όχημα.

Καθώς ενδυναμώνεται η εικόνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η ζήτηση, ακριβώς επειδή είναι οικονομικά σε κατανάλωση ενέργειας και με μηδενικές εκπομπές ρύπων, τόσο πιο πλούσιος γίνεται ο κατάλογος των εκπληκτικών ερωτήσεων, που θέτουν οι οδηγοί πριν πάρουν την απόφαση να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Οι ειδικοί, στο ανεξάρτητο site συμβουλών για ηλεκτρικά οχήματα DrivingElectric.com, παρουσιάζουν 10 από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι αυτοκινητιστές, από την πιο πρακτική έως την πιο παράξενη.

Καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων plug-in, αυξήθηκαν φέτος κατά σχεδόν 22%, ενώ η γενική αγορά αυτοκινήτων παρουσίασε πτώση κατά 7%, τα ερωτήματα από τους αυτοκινητιστές προσπαθούν να καλύψουν την τάση που παρουσιάζεται προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Vicky Parrott, αναπληρώτρια εκδότης της DrivingElectric.com, απαντά σε 10 ερωτήσεις:

Τι συμβαίνει εάν το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο χτυπηθεί από αστραπές;
“Υπάρχουν προστατευτικές ασφάλειες που θα αποτρέψουν τη ζημιά στο αυτοκίνητο ή την μπαταρία του στην περίπτωση αστραπής. Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο αυτοκινήτου, το ρεύμα από την αστραπή θα διατρέξει το αμάξωμα, εξωτερικά και θα πέσει με ασφάλεια στο έδαφος. Εάν είστε στη διαδικασία φόρτισης του αυτοκινήτου σας, είναι πιθανό μια αστραπή να μπορούσε να προκαλέσει κάποια ζημιά, τόσο στο σημείο φόρτισης όσο και στα εσωτερικά κυκλώματα του αυτοκινήτου. Ένας ιδιοκτήτης της Tesla ανέφερε μηνύματα προβλήματος που εμφανίστηκαν όταν το αυτοκίνητό του χτυπήθηκε κατά τη φόρτιση, αλλά δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.”

Μπορώ να πάρω ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όταν είναι στο πλυντήριο αυτοκινήτων;

“Αυτή είναι μια εκπληκτικά κοινή ανησυχία. Μια κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε ότι το 42% των ανθρώπων που σκέφτηκαν να πάρουν ένα ηλεκτρικό όχημα εν μέσω πλύσης, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Φυσικά, είναι απολύτως ασφαλές, χάρη στη δοκιμή «εμποτισμού» που οι κατασκευαστές έκαναν σε κάθε τύπο αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει και στις βαρύτερες συνθήκες βροχής και πλημμύρας, για να εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο είναι πλήρως υδατοστεγές. Μπορείτε να πλύνετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με όλους τους τρόπους, όπως οποιοδήποτε αυτοκίνητο.”

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται ειδικά ελαστικά;
“Μερικοί ανησυχούν αν χρειάζονται ειδικά οικολογικά ελαστικά, όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται γενικά με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε ελαστικά και όταν θα έρθει η ώρα αντικατάστασης, βάλτε ελαστικά που θα βάζατε σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο".

Μπορείτε να συνδέσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όταν βρέχει;
“Η απάντηση είναι ναι. Απλώς ακολουθήστε τις ίδιες προφυλάξεις από την κοινή λογική που θα κάνατε με οποιοδήποτε στοιχείο ηλεκτρικού εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει αποφυγή της βροχής που πέφτει κατευθείαν στο άκρο του καλωδίου σύνδεσης ή στη θύρα φόρτισης. Τα ειδικά σημεία οικιακής και δημόσιας φόρτισης αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, όπως και η σύνδεση στο αυτοκίνητο, οπότε είναι απολύτως ασφαλές να αφήσετε το αυτοκίνητό σας να φορτίζεται στη βροχή.”

Ποια είναι η τυπική απόσταση μεταξύ των σημείων φόρτισης;
"Η μέση απόσταση μεταξύ των σημείων φόρτισης στην Αγγλία είναι εκπληκτικά χαμηλή, σε λιγότερο από τέσσερα μίλια. Πάντως, θα πρέπει να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας και να συμπεριλάβετε τις στάσεις φόρτισης αν ανησυχείτε για την εμβέλεια οδήγησης. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων σημείων χρέωσης Zap-Map, υπάρχουν σήμερα σχεδόν 19.000 σημεία σύνδεσης σε περισσότερες από 6.500 τοποθεσίες σε όλη την Αγγλία.”

Μπορείτε να κάνετε να ακούγεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σαν ένα διαφορετικό αυτοκίνητο - όπως μια Lamborghini;
“Επειδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τόσο ήσυχα, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες, έρχονται νέοι κανόνες το επόμενο έτος που θα εξασφαλίσουν ότι οι πεζοί και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα μπορούν να τα ακούν. Έχει συμφωνηθεί ένα πρότυπο με ποικιλία αδιάσειστων ήχων που θα εκπέμπεται σε χαμηλότερες ταχύτητες. Αλλά οι μόνοι επιτρεπόμενοι ήχοι περιορίζονται σε ένα μείγμα «τόνων ήχων και λευκού θορύβου», παρόμοιο με ένα συνηθισμένο κινητήρα. Οπότε όχι. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσετε να δώσετε στο ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο έναν ήχο supercar.”

Πώς επηρεάζει η ταχύτητα που οδηγείτε, την αυτονομία κίνησης;
"Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι θρυλικά για την επιτάχυνση τους και αυτό το καλοκαίρι η Audi παρουσίασε ένα μοντέλο που θα επιταχύνει στα 01-00 χλμ./ώρα σε δύο δευτερόλεπτα. Και ναι, η επιτάχυνση χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από ότι αν οδηγείτε πιο σταθερά. Και βέβαια υπάρχει διαφορά μεταξύ της αυτονομίας που αναφέρουν οι κατασκευαστές, σε σχέση με αυτήν που παρατηρούμε στην κανονική χρήση του «πραγματικού κόσμου». Ορισμένες δοκιμές αποκάλυψαν ότι η συχνή απότομη επιτάχυνση μειώνει σημαντικά την αυτονομία, σε σύγκριση με πιο ήπια εκκίνηση. Εάν επιμένετε να έχετε το πόδι στο... δάπεδο, κάθε φορά που ξεκινάτε, να αναμένετε περίπου 20% λιγότερη εμβέλεια σε ένα ταξίδι - όπως ακριβώς και κάθε άλλο αυτοκίνητο που έχει ρεζερβουάρ καυσίμων.”

Η μπαταρία θα φθαρεί;
“Είμαστε όλοι συνηθισμένοι στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σε πράγματα όπως τα τηλέφωνα και θα φθαρούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι μπαταρίες χάνουν τη χωρητικότητα τους όσο περισσότερες φορές φορτίζονται και αδειάζουν. Μέχρι στιγμής, αποδεδειγμένα, η φθορά είναι πολύ αργή, οπότε ακόμα και μετά από 100.000 μίλια (160.000 χλμ.) και πιθανότατα να έχετε τουλάχιστον 75% ή και περισσότερο από την αρχική απόδοση μπαταρίας του αυτοκινήτου σας.

Μερικοί κατασκευαστές παρέχουν επίσης εγγυήσεις για την αντικατάσταση των μπαταριών εάν πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης σε μια δεδομένη χρονική περίοδο και υπάρχουν επίσης οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της απόδοσης της μπαταρίας σας, Εάν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αξίζει να ζητήσετε να δείτε το αυτοκίνητο με πλήρη φόρτιση, ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε ποιο είναι το εκτιμώμενο μέγιστο εύρος αυτονομίας. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποδεικνύονται ήδη πιο αξιόπιστα, όπως και οι μπαταρίες, από πολύ πιο πολύπλοκα συμβατικά αυτοκίνητα με καύσιμα.”

Μπορείτε να ρυμουλκήσετε ένα τροχόσπιτο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

“Μπορείτε, αλλά θα περιοριστείτε στην επιλογή ορισμένων μοντέλων, αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι κατάλληλα για ρυμούλκηση, είναι επειδή οι κατασκευαστές τους συνήθως δεν τα πιστοποιούν για ρυμούλκηση. Το μόνο που έχει να κάνει, είναι με το συνδυασμένο βάρος του οχήματος και ό,τι ρυμουλκείται. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τείνουν να είναι βαρύτερα από τα συμβατικά μοντέλα, λόγω των μεγάλων μπαταριών τους, με αποτέλεσμα το συνδυασμένο βάρος του αυτοκινήτου και του τροχόσπιτου να επηρεάσει την απόδοση πέδησης. Αλλά είναι μια διαφορετική ιστορία για plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ υπάρχει μια καλή επιλογή μοντέλων από κατασκευαστές όπως η Mitsubishi, η Volvo και η Audi που μπορούν εύκολα να ρυμουλκήσουν ένα τροχόσπιτο.”

Μπορείτε να εκκινήσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με βοηθητικά καλώδια;
“Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα υβριδικό (PHEV) ή ένα απλό υβριδικό όχημα, αλλά ένα καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορεί να ξεκινήσει με βοηθητικά καλώδια και πρέπει να φορτιστεί σωστά. Μπορείτε να συνδέσετε με καλώδια την μπαταρία 12V του ηλεκτρικού οχήματος, για να τροφοδοτήσετε μερικά από τα ηλεκτρικά συστήματα, όπως οθόνες και υπολογιστές. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να σας φορτίσει την μπαταρία για να ξεκινήσετε. Αξίζει, να σημειωθεί ότι πολλοί κατασκευαστές συστήνουν να μην ξεκινήσετε ένα άλλο όχημα από ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οπότε ελέγξτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, πριν προσπαθήσετε να συνδέσετε οποιοδήποτε όχημα με καλώδια.”



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ